Gojko BERIĆ: Tito u kontejneru
10 srpnja, 2017
OTIŠAO JE DRAGO HORVAT – GAGA
10 srpnja, 2017

Marinko VLAŠIĆ: Neodoljiva želja za revizijom povijesti – HDZ SAMO DUŽNOSNIKE MIJENJA, ALI ĆUD NIKADA

Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna mrlja na lijepom licu Grada pred licem Svijeta

Da preuzimanje vlasti u Gradu Dubrovniku od strane HDZ-a vraća i neke natruhe prošlih HDZ-ovih struktura gradske vlasti, među njima i neodoljivu želju za revizijom povijesti na dubrovačkom području, u prilog kazuje naoko štura vijest, objavljena proteklih dana u medijima: „da su, povodom Dana državnost Republike Hrvatske, predstavnici Grada Dubrovnika, predvođeni gradonačelnikom Matom Frankovićem, položili vijenac na grob dubrovačkog gradonačelnika Nika Koprivice, mučki ubijenog na Daksi u listopadu 1944. godine“.

Slijedi logično pitanje: Kakve veze ima Niko Koprivica, dubrovački gradonačelnik u vrijeme NDH-a i nacifašističke okupacije s Danom državnosti Republike Hrvatske?

Odgovor na to pitanje valjda znaju predstavnici Grada Dubrovnika koji su, povratkom HDZ-a na čelo gradske vlasti, odlučili pohoditi Koprivičin grob i u ime Grada položili vijenac jedino tom gradonačelniku, gradonačelniku iz doba zloglasne NDH.

Već smo ranije upozoravali da je neprihvatljivo „odavati počasti Niku Koprivici, najblaže rečeno, visokom dubrovačkom ustaškom dužnosniku zloglasne NDH i suradniku okupatora, odgovornom za slanje u smrt građana Dubrovnika, većinom Židova i Srba, ali i hrvatskih rodoljuba“. To je neprilično za vlast koja bi trebala biti demokratska i, u Republici Hrvatskoj utemeljenoj na antifašizmu i članici Europske unije, koja također baštini i slijedi civilizacijske dosege antifašizma.

Ranije HDZ-ove strukture na čelu Grada Dubrovnika, a izgleda da će tako biti i s aktualnom, koketiranjem s neofašizmom, se pred licem svijeta opetovano i nekritično svrstavaju na mračnu stranu prošlosti. Takvim ponašanjem gradska vlast i pojedinci u njoj udaljavaju Grad Dubrovnik od dosega civiliziranog svijeta i izigravaju povjerenje koje su joj dali građani.

Unatoč svemu, nadali smo se da će se nove snage HDZ-a, umjesto nerazumnog koketiranja s ustaškom prošlosti u bilo kojem obliku, uhvatiti u koštac s izazovima budućnosti, poštujući pritom antifašističku utemeljenost Republike Hrvatske. Nažalost, čini se da nije tako, jer HDZ samo dužnosnike mijenja, ali ćud nikada. Međutim, slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna mrlja na lijepom licu Grada pred licem Svijeta.

Marinko Vlašić

Odgovori