PUPOVAC: Uklonimo ustaške znakove i raskinimo sve veze s NDH. Piše Goran BORKOVIĆ, portalnovosti.com
12 rujna, 2019
Slučaj Pupovac: Ogledni primjer poslovičnog kukavičluka u Hrvata. Piše Ante PAVIĆ, forum.tm
12 rujna, 2019

Kako je HDZ-ovki krajnje prosječnih vizija i postignuća u krilo pala pozicija desne ruke šefice EK. Piše Sanja MODRIĆ, telegram.hr

‘Koliko gospođa Šuica promišlja o demografiji, bar toliko će na mah istresti iz glave i Željko Pervan. A još ćemo se s njime i zabaviti’

Najviši europski arbitar za područja “demokracije” i “demografije” postala je političarka kod koje hrvatska javnost nikad nije uspjela zapaziti makar i plamičak interesa za jedno ili drugo. A kamoli da bi u njenom karijernom recordu bilo ikakvih pokazatelja da se ijednim od toga ikad analitički pozabavila dublje nego što je čitanje novina. Srvarno se ne treba čuditi usponu populističkih pokreta.

Gospođa Ursula von der Leyen bogme se dobro odužila premijeru Plenkoviću što je onako mađioničarski lobirao za njeno spektakularno napredovanje iz fotelje slabo uspješne njemačke ministrice obrane ravno na zlatno prijestolje šefice Europske komisije. I tako je Dubravki Šuici – HDZ-ovoj političarki i europarlamentarki krajnje prosječnih vizija i postignuća – palo u krilo jedno od potpredsjedničkih mjesta u europskoj vladi i postala je desna ruka Ursule von der Leyen za “demokraciju i demografiju”. Život stvarno piše romane, zar ne?

Lepo se vidi

Ali, opet, što jest, jest, istina je da se Hrvatskoj to imenovanje – kak bi rekli Zagorci – “lepo vidi”. Daje dojam važnosti. Djeluje jako ugledno i hoch. Jer, kome god u EU ubuduće nešto ne bude jasno oko te dvije teme na “d” – svake za sebe široke i vrletne kao ocean – zvat će Dubravku Šuicu, potpredsjednicu EK iz Hrvatske. Ona će svakome sve to objasniti na idejnoj i teorijskoj i laboratorijskoj ravni. Jedino se treba bojati kako.

Bit će da je zato, na sretnu vijest o Šuičinom uspjehu, bijesno skočio na motor i nagazio na gas neshvaćeni demograf Stjepan Šterc, koga su sada ipak utješili nekom specijalnom katedrom za iseljeništvo na Hrvatskim studijama. Već zamišljam i emeritusa Branka Smerdela kako prevrće očima. Kakva divna stvar za Europu.

Najviši europski arbitar za područja “demokracije” i “demografije” postaje političarka, profesorica njemačkog jezika, kod koje hrvatska javnost do sada nije mogla zapaziti makar i plamičak interesa za jedno ili drugo.

Teren za komičare, pjevače i lunatike

A kamoli da bi u njenom karijernom rekordu bilo ikakvih pokazatelja da se ijednim od toga ikad analitički pozabavila dublje nego što je čitanje novina.

No, dobro. Stvari idu dođavola i u EU samo neka se onda nitko ne čudi usponu populističkih pokreta, loža i stranaka koje predlažu komičare, pjevače i potpune lunatike da upravljaju državama i vladama. Koliko Dubravka Šuica promišlja o demografiji, bar toliko će na mah istresti iz glave i Željko Pervan, a još ćemo se s njime i zabaviti. Razinu njenih znanja o “demokraciji” upio je već svaki student druge godine politologije. Jedino što taj nema priliku izlagati o tome u Europskom parlamentu.

Svakako, fino je i povoljno za Šuicu što je njen novi kompakt ekspertize ipak daleka i europska razina, a ne ova neuzorana i blatna ledina iz koje je ona uzletjela među zvijezde.

Neuzorana ledina

Ovdje, naime, autistično dijete bude ostavljeno da plače na školskim stepenicama jer se, ah što se može, nije pojavila službena osoba koja ga je trebala uvesti kroz vrata. Srednjoškolci u Gospiću na prvi dan škole budu odvedeni na obilježavanje vojne akcije Medački džep da slušaju neartikulirano predavanje Steve Culeja. Kopiju građevinske dozvole izdali su mi jučer, tek kad sam poslala advokata, a pišem, molim i čekam od studenoga. Učenici tehničke škole u Karlovcu koji su izabrali etiku, a ne vjeronauk kažnjeni su tako da jedini moraju dolaziti na nastavu u subotu.

Administracija se, na našem novcu, ponaša kao država u državi, novi rekonstruirani članovi Vlade vode sa sobom svoje ljude i namještaju ih po ministarstvima kao da su kneževi pa im po plemićkom pravu pripada pratnja i svita. Još razgovaramo o tome treba li s fasada obrisati ustaška “U”. Na operaciju kuka čekaš dvije godine i tri mjeseca, momak u šibenskoj bolnici umre od operacije krajnika, a logopeda izvoli platiti jer ćeš ga dobiti kad ti dijete već bude pred maturom.

To je samo današnji flash iz te Šuičine kompozitne teme, demografija & demokracija, dva u jedan. Pa neka se osvrne kako bi, za te stotine tisuća eura na mandat, možda bar sada pogledala što joj je činiti u Hrvatskoj.

.

Objavljeno telegram.hr, 11.09.2019., https://www.telegram.hr/price/kako-je-hdz-ovki-krajnje-prosjecnih-vizija-i-postignuca-u-krilo-pala-pozicija-desne-ruke-sefice-ek/, pristupljeno 12.09.2019.

Odgovori