U ime Tita, partizana i antifašizma svetoga. Piše Lovro KRNIĆ
22 ožujka, 2018
Ladislav TOMIČIĆ: Ostala je samo fukara i raja
25 ožujka, 2018

Jadranka BRNČIĆ: Kakva li može biti budućnost Crkve u Hrvatskoj?

jadranka brncic 2Već godinu dana traje priprema za 15. redovnu skupštinu Biskupske sinode koja će se održati u Rimu u listopadu ove 2018. godine na temu: ”Mladi, vjera i raspoznavanje zvanja”, a u kontinuitetu je s plodovima nedavnih biskupskih sinoda o obitelji kao i sa sadržajem posinodske apostolske pobudnice Amoris laetitia.

Vijest o održavanju Sinode u našim je katoličkim medijima, pa čak i na web-stranici Ureda Hrvatske biskupske konferencije za mlade, bila svedena na nekoliko šturih obavijesti, a neki su temu preveli kao: ”Mladi, vjera i razlučivanje duhovnih zvanja”, ili kao drugu krajnost (k tomu nespretno prevedenu): ”Mladi ljudi, vjera i profesionalno razlučivanje”.

U priopćenju za Radio Vatikan rečeno je da je ”nakana Sinode pratiti mlade na njihovom životnom putu prema zrelosti da razlučivanjem mogu otkriti svoj životni put i radosno ga ostvariti s Bogom i s ljudima sudjelujući aktivno u izgradnji Crkve i društva”.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema dijaloškog foruma ni o kojem društvenom ili religijskom pitanju, ali zato ima video s izlaganja Željke Markić mladima u Splitu na kojem im tumači što piše u Istanbulskoj konvenciji i kako o njoj moraju misliti

Papa Franjo smatra da odveć velika udaljenost postoji između Crkve i mladih. ”Prečesto ste ostali sami odveć često vas nismo shvaćali dostatno ozbiljno”, rekao je pred stotinama tinejdžera koji su ga došli pozdraviti na Trgu sv. Petra u Rimu.

Na web i Facebook stranici Ureda HBK za mlade nema Papinoga pisma, ni Radnog dokumenta, ali zato ima poziv na nogometni turnir, zborno pjevanje, Križni put, Uskrsfest i ljetovanje.

”Odvažite se ići novim stazama, riskirajte. Bez rizika mlada osoba stari, a stari i Crkva” – rekao je papa Franjo mladima u tijeku pripremnoga predsinodalnog sastanka mladih pozivajući pritom Crkvu da sluša mlade ljude, ne isključujući a ma baš nikoga.

”Prečesto govorimo o mladim ljudima, a da ih ne pitamo što misle”, kazao je Franjo dodavši: ”Postoje oni kojima je draže držati mlade ljude na sigurnoj udaljenosti, umjesto da im dopuste da budu akteri svoje budućnosti”.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema dijaloškog foruma ni o kojem društvenom ili religijskom pitanju, ali zato ima video s izlaganja Željke Markić mladima u Splitu na kojem im tumači što piše u Istanbulskoj konvenciji i kako o njoj moraju misliti.

Radni dokument je objavljen još u siječnju 2017. i papa Franjo ga je popratio pismom u kojem se obraća mladima i potpisuje ga jednostavno s ”Franjo”.

Kaže da je Radni dokument svojevrstan kompas za razgovore po biskupijama i župama te predložak za razmišljanje. Poziva na solidarnost sa žrtvama nasilja i ratova, izbjeglicama, kao i na kretanje prema ”novoj zemlji” – pravednijem i bratskijem društvu. Pouzdaje se u vjeru mladih da mogu promijeniti ovaj svijet. On se gradi zahvaljujući upravo mladima.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nitko ne poziva mlade da kažu o čemu razmišljaju, čega se boje ili čemu se nadaju, ali zato ima crtež svećenika i poruka: ”Svećenik ima mozak da poznaje nauk Crkve i uši da sluša tvoje grijehe”

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema poziv na kakvu tribinu o borbi za pravedniji svijet, niti poziv na solidarnost s izbjeglicama ili razgovor o problemu nasilja u obiteljima, ali zato ima ”Poziv na prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije”.

Papa također poziva mlade da slijede Isusov put u ”puninu radosti”, da se pouzdaju u djelovanje Duha u svojim srcima te u tom svjetlu traže koji je naum Božji za njihov život.

Ističe da Crkva ima želju osluškivati mlade, biti osjetljiva za njihovu senzibilnost, njihove sumnje i kritike te kadra poslušati njihov savjete u važnim odlukama.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nitko ne poziva mlade da kažu o čemu razmišljaju, čega se boje ili čemu se nadaju, ali zato ima crtež svećenika i poruka: ”Svećenik ima mozak da poznaje nauk Crkve i uši da sluša tvoje grijehe”.

Vatikan je mlade zamolio da preko Biskupskih konferencija sudjeluju u odgovaranju na pitanja iz Upitnika kojim je svakom mladom čovjeku omogućeno da izrazi što misli o društvu, Crkvi i o svojim uvjerenjima. Da odgovore na Upitnik bili su pozvani svi mladi od 15 do 35 godina bez obzira na njihovu religijsku pripadnost.

Odgovori su bili anonimni a rezultati će biti korišteni isključivo za potrebe Sinode. Iako je rok za slanje upitnika bio siječanj ove godine, odaziv je u nekim europskim zemljama bio toliki da je rok odgođen do kraja ožujka, a negdje čak i do početka svibnja.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema poziva na kakvu tribinu o problemu iseljavanja mladih ili o problemima obrazovanja i zapošljavanja ali zato ima linkova na stranice: ”Odbaci Sotonu i prihvati Krista” i ”Pravi Hrvat ne psuje”

Papa Franjo je pritom pozvao mlade ljude da se izraze slobodno i otvoreno: ”Vi ste akteri i važno je da govorite otvoreno. Jamčim vam da će se vaš prinos uzeti za ozbiljno”.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema Upitnika, ali zato ima poziv: ”Svaki dan molite krunicu. To je sva naša nada”.

Pitanja u Upitniku su sljedeća:

1.Možeš li ocjenama od 1-10 opisatisvoj život kao sretan?
2.Što ti je najteže kada si suočen/a s izborima?
3.Što ti može pomoći da odlučiš kada je riječi o raspolaganju s vremenom, susretima, odnosima, ali jednako tako o društveni mrežama, novcu?
4.Što ti može pomoći kada je riječi o odlukama koje te angažiraju za cijeli život? O odlukama koje u svjetlu Evanđelja možeš učiniti da odabereš kršćanski život u braku, u redovničkoj zajednici, u svećeničkom redu…?
5.Tko ti može pomoći da razabereš koji je tvoj životni put i odabereš ga?
6.Tko i što ti pomaže na tvom putu sazrijevanja i osobnoga rasta?
7.Kakvu podršku konkretno očekuješ od kršćanske zajednice?
8.Ako si susreo Krista, koje su ti osobe, događaji, situacije u tomu pomogli?
9.Koja te iskustva, velika ili mala, potiču da želiš biti kršćanin?
10.Kada i gdje si upoznao Crkvu, ili, u širem smislu, imao kontakt s  jednom ili više osoba koje žive svoju vjeru?
11.Osjećaš li se povezanim/om kako s tvojom mjesnom crkvom tako i sa sveopćom Crkvom? Ako da, kako? Ako ne, zašto ne?
12.Koja je tvoje najljepše iskustvo s Crkvom? Čemu se od nje nadaš?
13.Što bi volio komunicirati svojim biskupima?

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema poziva na kakvu tribinu o problemu iseljavanja mladih ili o problemima obrazovanja i zapošljavanja ali zato ima linkova na stranice: ”Odbaci Sotonu i prihvati Krista” i ”Pravi Hrvat ne psuje”.

Papa Franjo je izjavio novinarima da je osobno čitao neke od e-mail poruka Upitnika koji je tajništvo Biskupske sinode postavilo na internet i napomenuo je kako ga je pogodio poziv mladih koji su od odraslih zatražili da im budu blizu i da im pomognu u donošenju važnih odluka.

Jedna je tako djevojka primijetila da mladim ljudima nedostaje referentna točka i da ih nitko ne potiče da aktiviraju resurse koje posjeduju, odnosno da im svi govore što trebaju činiti, a nitko ne podučava kako to sami otkriti. Papa Franjo je poziv djevojke opisao kao iskren i važan: ”Crkva mora učiti nove načine prisutnosti i bliskosti s mladima” – istaknuo je.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema izvještaja o susretima pape Franje i mladih, ali zato ima rečenica: ”U današnjem Vatikanu više nemamo nikoga tko brani hrvatske interese”

Predstavnici na pred-sinodskom susretu mladih u Vatikanu (njih 300-tinjak iz cijeloga svijeta) bilo ih je troje: Josipa Bartovčak, predstavnica Hrvatske biskupske konferencije, Ivan Šarec, predstavnik Vojnog ordinarija RH i Nikolina Zovko, predstavnica Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. S tog susreta na temu ”Razgovarajmo zajedno” na Facebook stranici Ureda HBK za mlade objavljena je tek fotografija ovih troje lijepih, nasmiješenih mladih ljudi.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema izvještaja o susretima pape Franje i mladih, ali zato ima rečenica: ”U današnjem Vatikanu više nemamo nikoga tko brani hrvatske interese”.

Na stranicama Ureda HBK za mlade nema ni jednog teksta o tomu što se događa i o čemu se razgovara u sveopćoj Katoličkoj crkvi, ali zato ima rečenica: ”Stepinac nam govori”.

Kakva li može biti budućnost Katoličke Crkve u Hrvatskoj?

.

Preneseno s autograf.hr, 25.03.2018., http://www.autograf.hr/kakva-li-moze-biti-buducnost-crkve-u-hrvatskoj/

Odgovori