Boris DEŽULOVIĆ: Pijana majska noć 1990.
23 listopada, 2017
Pismo kninskih HDZ-ovaca Nacionalnom vijeću: “Povratak Srba u Knin uništit će san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje” (!?). Piše Davorka BLAŽEVIĆ.
24 listopada, 2017

Jacinda Ardern (37), nova premijerka Novog Zelanda: Kapitalizam se pokazao izuzetno promašenim. Piše Goran ŠIMAC.

Jacinda Ardern, premijerka s megafonom - foto Wikipedia
Jacinda Kate Laurell Ardern ili kraće Jacinda Ardern (37), nova premijerka Novog Zelanda koja će punu dužnost preuzeti za četiri dana, zaintrigirala je svjetsku javnost svojim prvim nastupnim intervjuom. Novozelandska premijerka, rođena 26. srpnja 1980. godine u obitelji oca policajca i majke koja je radila u školskoj kantini, plijeni pažnju izjavom kako se ‘Kapitalizam pokazao kao izraziti promašaj u Novom Zelandu’.

Kapitalizam nije uspio na Novom Zelandu – kaže bez vrzmanja nasmiješena premijerka, koja sebe predstavlja kao progresivnu socijaldemokratinju i feministicu.

Potkrijepila je to ponajviše činjenicom kako najsiromašniji žitelji Novog Zelanda žive u vrlo teškim životnim uvjetima, što je očiti dokaz da je kapitalizam kao društveno uređenje neuspjelo i ‘očito promašeno’.

– Kapitalizam je izrazito promašio kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje siromašnih – kaže Jacinda Ardern  za TV Nation.

U prvom intervjuu  Ardern je rekla kako Kiwiji, što je uvriježeni naziv za Novozelanđane (što je ujedno naziv za tamnošnju vrste ptice, a ne voća), trenutačno ne osjećaju kako bi im u budućnosti moglo biti bolje, te su stoga potrebne velike promjene.

Premijerka Jacinda Ardern – foto Wikpedia

– Plaće ne prate inflaciju, troškovi stanovanja nadmašuju doseg i platežnu moć većine ljudi. Koja je svrha navodnog gospodarskog rasta kada na Novom Zelandu imamo najveću stopu, odnosno najveći broj beskućnika u razvijenom svijetu? Kako možete tvrditi da ste bili uspješni kada imate rast od otprilike 3 posto, ali imate najgore beskućništvo u razvijenom svijetu?- zapitala se.

Vlada ne bi trebala mjeriti svoj uspjeh kroz parametre poput rasta BDP-a, veli ona.

-Ono što se treba učiniti je pokušati postići  da ljudi zapravo imaju smisleniji i ugodniji život, te da svojim poslom mogu zaraditi dovoljno za preživljavanje i dostojan  život svojih obitelji.

Na izravno pitanje je li kapitalizam propadao zbog niskih dohodaka Novozelanđana, Ardern je nedvosmisleno odgovorila:

-Ako stotine tisuća djece živi bez dovoljno novca za osnovno preživljavanje, to je više nego očigledan neuspjeh. Kako biste drukčije to opisali? – odgovorila je protupitanjem novinarki novozelandske postaje TV Nation  nova premijerka.

Inače, u prvih sto dana svoje vladavine namjerava povećati minimalnu cijenu sata rada sa 16,5 novozelandskih dolara na – 20 dolara.

U kunskoj protuvrijednosti bi to iznosilo – 88,60 kuna po satu. 

Ili dnevnicu (osam sati rada) od – 708 kuna.

Živjela Jacinda! – rekli bi mi u Hrvatskoj.

 

Preneseno s tris.com.hr, 22.10.2017.,  http://tris.com.hr/2017/10/jacinda-ardern-37-nova-premijerka-novog-zelanda-kapitalizam-se-pokazao-izuzetno-promasenim/

Odgovori