Ante TOMIĆ: Zašto sam potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca.
5 travnja, 2017
POBUNA U SLOVENIJI – Potpisuje se peticija protiv Thompsona: “Ovdje nema mjesta fašizmu!”
5 travnja, 2017

Izlet u prekogranično susjedstvo: LIJEPI BUDVANSKI UTISCI. 11.03.2017.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Udruga antifašista Dubrovnik organizirala je tradicionalni jednodnevni izlet, ovaj put u Budvu, središnje mjestu istoimene rivijere u crnogorskom primorju. Izlet je ostvaren i u okviru međunarodne i prekogranične suradnje sa susjednom državom u kojoj dubrovački antifašisti već gotovo desetljeće surađuju sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore. Ta je suradnja počela sastankom, održanim u Dubrovniku, u lipnju 2008. godine, predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, među kojima su bili i predstavnici Udruge antifašista Dubrovnik, s predstavnicima Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, na kojem je osuđena agresija na dubrovačko područje i Republiku Hrvatsku, a crnogorski antifašisti su izrazili žaljenje za stradale i izgubljene ljudske živote te prouzročene materijalne štete. U godinama što su slijedile, dubrovački antifašisti su, s ciljem upoznavanja, uspostave i unapređivanja suradnje i dobrosusjedskih odnosa, posjetili Podgoricu, Žabljak, Danilovgrad, Bar, Tivat, Kotor i Hercegnovi, a sadržaj tih, uglavnom jednodnevnih susreta bio je upoznavanje prirodnih i kulturno povijesnih značajki pojedinog područja te razmjena iskustava s antifašistima organiziranim u SUBNORA Crne Gore.

Tako je ovaj put bilo u Budvi, jednom od najstarijih naselja na Jadranu. Prošla su vremena i ovdje ostavila duboki povijesni trag a, zahvaljujući svom geografskom položaju, Budva se naročito razvijala u turizmu i izrasla u najznačajnije turističko odredište ovog dijela Jadrana. Ljude privlači neponovljiva ljepota sunca, mora, predivne i duge pjeskovite plaže u podnožju gorostasnih planina. Panoramu budvanske rivijere upotpunjuju slikoviti gradići: Bečići, Sveti Stafan, Buljarica, Miločer, Petrovac … Vrijednost Budve je i njena kulturno povijesna baština: brojni spomenici, iskopine, tvrđave, samostani i crkve. Posebno se ističu zidine što okružuju lijepi i sjetni Stari grad, tvrđava Citadela, Crkva  Sv. Trojice, katolička crkva iz 1200. godine, Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Budve, benediktinski samostan i crkva Santa Maria in punta, ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća…

Poslije obilaska dijela kulturno povijesnih znamenitosti Budve i Svetog Stefana, dubrovački su izletnici položili lovorov vijenac i odali počast pred spomen obilježjem Vukice Mitrović, budvanske heroine iz NOB-e, a svoje su druženje nastavili na zajedničkom ručku s predstavnicima domaćina na čelu sa Zoranom Špadjerom, predsjednikom Udruženja boraca NOR-a i antifašista Budve. Uz dobro raspoloženje i pjesmu, razmijenjena su iskustva u radu na promicanju kulture sjećanja i unapređenju antifašizma kao civilizacijske tekovine naročito među mladima. Na odlasku, u pozdrav pružene ruke, hvala domaćinu na gostoprimstvu i do viđenja u Dubrovniku. Lijepo raspoloženje u autobusu na povratku kući su najbolji znak da dubrovački izletnici iz Budve ponijeli lijepe utiske.

Odgovori