Otrgnuto od zaborava – NARODNI HEROJ STANKO MAREVIĆ PRPIĆ
13 svibnja, 2017
Zoran ERCEG: Nepošteno je od katoličkog biskupa da javno manipulira na svetoj misi u Bleiburgu
13 svibnja, 2017

Iz Grada – Neretvi u čast UZVIŠENA DIMENZIJA BITKE

  • Vijenci i cvijeće položeni su na centralno spomen obilježje – Vječnu vatru – s Titovim riječima „ranjenike ne smijemo ostaviti“ koje su epopeji Neretve dali i uzvišenu dimenziju jedne od najhumanijih bitaka u povijesti ratovanja – Te su riječi bile impuls i mobilizacijska vrijednost za borce NOR-a, ujedno i veličina naše NOB-e

U Jablanici, gradiću na legendarnoj rijeci Neretvi, u subotu, 6. svibnja 2017. godine, opet je bilo puno ljudi, puno autobusa, puno zastava, puno vesele i ponosne mladosti, puno zadovoljstva, ponosa i dostojanstva. Sve to uz lijepo i sunčano proljetno vrijeme, baš kako i spada jer je obilježena 74. obljetnica Bitke na Neretvi u IV. neprijateljskoj ofenzivi, Bitke koja je bila početak kraja nacifašističkih okupatora, koliko god taj kraj bio još uvijek daleko.

Tradicionalno veliki broj prisutnih, utisak je da ih je ovaj put bilo više nego proteklih godina, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Srbije i Hrvatske, naročito iz Dalmacije, koji su posebno pozdravljeni jer je i veliki broj njihovih očeva i djedova baš tu, gradeći slavnu povijest NOB-e, u njene temelje ugradio i svoje živote. Među brojnim antifašistima mnogih generacija, od nekolicine još živih partizanskih boraca s Neretve, do velikog broja vesele mladosti, naročito s područja BiH, bilo je dvadesetak dubrovačkih izletnika koji su već po tradiciji pristigli iz Grada – Neretvi u čast.

Vijenci i cvijeće položeni su na centralno spomen obilježje – Vječnu vatru – s Titovim riječima „ranjenike ne smijemo ostaviti“ koje su epopeji Neretve dali i uzvišenu dimenziju jedne od najhumanijih bitaka u povijesti ratovanja, Te su riječi bile impuls i mobilizacijska vrijednost za borce NOR-a, ujedno i veličina naše NOB-e.

No i poslije 74 godine od legendarne bitke u kojoj su poražene nacifašističke nakane i planovi, aktualno je pitanje je li fašizam doista pobijeđen, ako se i danas javlja u raznim pojavnim oblicima, ako smo u bližoj prošlosti i na ovim prostorima imali i imamo konclogore, opkoljene gradove, Srebrenicu i Vukovar… Družeći se na ovakvom povijesnom mjestu šaljemo poruku da su antifašizam i humanizam trajno u nama, da nisu presahli i zalog su naše budućnosti – kao da je i ovaj put odjekivalo s planina poredanih uokolo legendarne i nepresušne rijeke Neretve.

Odgovori