Ovo je zanimljivo. Kolinda želi da se otkrije “prava istina o Jasenovcu”. Piše: D.A., index.hr
25 travnja, 2018
Austrijska crkva protiv ustaškog derneka: “Distanciramo se od fašizma”. Piše Gordan DUHAČEK
25 travnja, 2018

Ivan Zvonimir ČIČAK: Bleiburg nije nikakvo fašističko okupljalište. Piše: R.I., index.hr

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

.

PREDSJEDNIK Hrvatskog helsinškog odbora i izaslanik predsjednice Republike Ivan Zvonimir Čičak komentirao je skup u Bleiburgu koji bi se trebao održati 12. svibnja.

Zbog brojnih incidenata prethodnih godina, okupljanje u Bleiburgu izazvalo je reakciju austrijskih vlasti koje pomalo gube strpljenje za skup koji je često podsjećao na ustaški dernek.

No šef HHO-a (organizacije koju, zbog načina na koji je vodi Čičak, zovu i HA-HA-HA-O) kaže da to nije “nikakvo fašiustičko okupljanje”.

“Oni iz Jasenovca bi se trebali pokloniti žrtvama u Bleibergu”

“To prije svega nije nikakvo fašističko okupljanje”, odgovorio je Čičak na pitanje treba li sabor i dalje biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu s obzirom na to da se ona sve češće opisuje kao fašistički skup.

“Mi to moramo gledati kroz prizmu vansudskih egzekucija u Vukovaru, Jasenovcu, Bleiburgu… To je sve sveta hrvatska zemlja posvećena krvlju nevinih žrtava. Sabor treba biti pokrovitelj. A ovi iz Bleiburga bi se trebali pokloniti žrtvama u Jasenovcu, kao i ovi iz Jasenovca. Malo sam se uzrujao, ta rasprava traje cijeli moj život, od moje 18. godine”, rekao je Čičak novinarima u saboru.

Video s Bleiburga (2017.): Ustaša se požalio Indexu: O Hitleru svi samo crno pričaju

(Ovaj video, koji je sastavni dio prenesenog teksta, možete pogledati na donjoj adresi. Napomena urednika)

.

Preneseno s index.hr, 25.04.2018., http://www.index.hr/vijesti/clanak/cicak-bleiburg-nije-nikakvo-fasisticko-okupljaliste/1040898.aspx

Odgovori