Dragan MARKOVINA: Zašto nakon potpisa za Markićkin referendum Živi zid više nikoga ne može uvjeravati da je antisistemska stranka.
28 svibnja, 2018
NOVI PODACI Hrvatska je zemlja s najviše sudaca i najviše neriješenih sudskih procesa u EU. Piše D.T., index.hr
28 svibnja, 2018

Ivan VIOLIĆ: HDZ se prvi put u povijesti javno odrekao svog predsjednika: što slijedi?

Što nam je otkrio jučerašnji istup Davora Ive Stiera na Saboru HDZ-a

Sve ovo, međutim, ne znači da je Andrej Plenković politički mrtav. Gospodin Plenković i dalje posjeduje znatnu političku moć, i kao predsjednik Vlade i kao predsjednik stranke, što znači da se može obračunati sa svojim stranačkim oponentima. Još je važnije što Plenković zna kako HDZ ne smije riskirati da ponovo sruši vlastitu Vladu. Što znači da HDZ, zapravo, nije kadar učiniti ništa ozbiljno protiv svog premijera, koji ni svjetonazorom ni networkingom ne pripada vlastitoj stranci, nego zagrebačkim liberalno financijaškim krugovima.
Dakle, Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, na jučerašnjem je stranačkom kongresu rekao kako je glavni posao stranke borba protiv klijentelizma, i protiv male grupe ljudi, koji za sebe izvlače korist iz poslova vezanih uz državu. Stier je poentirao tezom da borba protiv klijentelizma znači novo domoljublje. Nema apsolutno nikoga, tko je čuo Stierovu poruku, a tko nije razumio kako se ta poruka, popraćena dugačkim ovacijama odnosi na predsjednika stranke Andreja Plenkovića i njegovu grupu Borg.

U 29 godišnjoj povijesti Hrvatske demokratske zajednice nikada ni jedan visoki stranački dužnosnik nije tako tvrdim riječima javno napao predsjednika stranke, i predsjednika Vlade. Još gore za Plenkovića, Stier zaista jest dobio žestoki i dugi aplauz poslije tako očiglednog atentata na predsjednika stranke. Gospodin Plenković sutra novinarima može tvrditi da je sve OK, ali kad dođe doma, ili u ured i kad ponovo i ponovo pregleda snimku sa stranačke konvencije, morat će se, prije ili kasnije, suočiti s dosta nespornom činjenicom.

HDZ se prvi put u povijesti odrekao svog predsjednika

Prvi put u svom postojanju, Hrvatska demokratska zajednica odrekla se svog predsjednika. Andrej Plenković sada može nabrajati razne činjenice koje mu idu u prilog kako bi osporio ovu konstataciju. Primjerice, može podsjećati javnost kako je baš on, prije dvije godine, na sličan način, na sličnom stranačkom skupu, bio napao Tomislava Karamarka, ondašnjeg šefa HDZ-a.

Međutim, u ono vrijeme Tomislav Karamarko ne samo da nije bio predsjednik Vlade, nego se nizom sumanutih poteza doveo u situaciju da ruši vlastitu HDZ-ovu Vladu, pa je njegova moć i rapidno opadala iz dana u dan. A sam Andrej Plenković tada nije bio politički tajnik HDZ-a ,dakle, dio HDZ-ovih institucija, nego tek outsider iz Bruxellesa.

Naposljetku, i porazno za današnjeg Plenkovića, ondašnja kongresna intervencija outsidera iz Bruxellesa srušila je predsjednika stranke, što znači da bi ovaj napad Davora Stiera trebao signalizirati i formalni početak pada Andreja Plenkovića.

Zašto je Stier mogao retorički unišititi Plenkovića

Više je nego očito da se Hrvatska demokratska zajednica, na razini jako desnog biračkog tijela, nižih dužnosnika, i ponekih viših dužnosnika poput Stiera i Brkića, odrekla Andreja Plenkovića. Dva su razloga za takav razvoj događaja. Prvo, desna frakcija HDZ-a Plenkoviću nije mogla oprostiti ne samo Istanbulsku konvenciju nego i kupnju Hrvatske narodne stranke, kao i saborskih zastupnika poput uistinu nesretnog Tomislava Sauche, koji više nikada i ni na koji način ne bi trebao sudjelovati u političkom životu.

Drugo, svi mogući skandali s Agrokorom i grupom ambicioznih zagrebačkih financijaša, poslužili su HDZ-ovoj desnici da uništi Plenkovićevu vjerodostojnost. I zato je Stier mogao retorički uništiti Plenkovića na subotnjoj HDZ-ovoj konvenciji.

HDZ nije kadar učiniti ništa ozbiljno

Sve ovo, međutim, ne znači da je Andrej Plenković politički mrtav. Gospodin Plenković i dalje posjeduje znatnu političku moć, i kao predsjednik Vlade i kao predsjednik stranke, što znači da se može obračunati sa svojim stranačkim oponentima, do istrage njihove ili njegove.

Još je važnije što Andrej Plenković zna kako HDZ ne smije riskirati da ponovo sruši vlastitu Vladu. Što znači da HDZ, zapravo, nije kadar učiniti ništa ozbiljno protiv svog premijera, koji ni svjetonazorom ni networkingom ne pripada vlastitoj stranci, nego zagrebačkim liberalno financijaškim krugovima. Plenković je, naravno, dovoljno pametan da i sam uviđa probleme svojih protivnika, koji su de facto nerješivi.

Plenković dobro zna da je nesmjenjiv

Plenković zna da je nesmjenjiv, jer bi njegova smjena podrazumijevala nove parlamentarne izbore, koje HDZ ne želi, premda SDP nikada nije bio slabiji. HDZ ne želi nove izbore zato što na njih ne može izaći sa zajedničkim stavom o glavnim ideološkim, političkim i gospodarskim pitanjima: od Istanbulske konvencije i zakona o pobačaju, preko izvanredne uprave u Agrokoru, do položaja manjina u izbornom sustavu.

Stoga je vrlo vjerojatno da će Andrej Plenković ovu pat poziciju, u kojoj HDZ ne poštuje vlastitog premijera, ali ga se ne smije odreći, pokušati iskoristiti da neutralizira svoje najglasnije protivnike u višim stranačkim ešalonima. Ako bi Plenković do jeseni uspio eliminirati i Brkića iz stranačkih tijela, Stier bi naglo zašutio, ili bi napustio stranku, pa se pridružio Hasanbegoviću.

A većina HDZ-ovaca ponovo bi se priklonila državnoj i stranačkoj moći, koja je snažno ljepilo i za manje konzervativne stranke. Zaista je teško predvidjeti što će se u idućim mjesecima događati u HDZ-u. Ostane li na snazi zaraćeni status quo između šefa stranke i stranačkih dužnosnika koji ga otvoreno ne podnose, najveći će gubitnik biti HDZ-ov rejting.

.

Preneseno s telegram.hr, 27.05.2018., piše Ivan VIOLIĆ, https://www.telegram.hr/price/hdz-se-prvi-put-u-povijesti-javno-odrekao-svog-predsjednika-sto-slijedi/, pristupljeno 28.05.2018.

Odgovori