Marijan VOGRINEC: Ovršni danse macabre
10 veljače, 2018
Goran BOŽIČEVIĆ: Svijet se bori.
10 veljače, 2018

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA HRVATSKA: Susret predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije ne smije ostati još jedna propuštena šansa za konkretna rješenja.

BG-SRB-HRV-PKG-1900-JMS-01-20150806-185943796-.mxf.Still001
.
PRIOPĆENJE ZA JAVNOSTUsusret sastanku predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića, Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje: “Dok se naša društva kreću putem suradnje, političari se trude kočiti taj proces.”Hrvatskoj i Srbiji potrebni su dijalog i suradnja. Odgovorno vođeni dijalog najviših državnih dužnosnika o problemima koji proizlaze iz ratova devedesetih pretpostavka je pomirenju među našim društvima te stvaranju dobrosusjedskih odnosa. Iako predsjednici nisu kroz svoje dosadašnje političko djelovanje učinili dovoljno za izgradnju povjerenja između dvije države, pozdravljamo inicijativu predsjednice Grabar Kitarović da zajedno s predsjednikom Vučićem pokuša nastaviti dijalog o otvorenim pitanjima.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava na štetnost pritisaka i kontaminacije procesa dijaloga kojima svjedočimo već dulje vrijeme, a koji se ovih dana intenziviraju pred susret predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića. Ustrajnim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Srbije te obaju predsjednika želi se ukazati da je suradnja dvaju država nemoguća te da je sukob jedini mogući odnos. Time ograničavaju društvo koje već živi suživot, razvija ekonomsku, kulturnu, sportsku, civilnu i druge oblike suradnje.

Najveću prepreku za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduvjet rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske predstavlja besramno politiziranje prošlosti i političari koji nisu jasno osudili, a niti prestali provoditi isključive nacionalističke politike iz devedesetih godina.

Iz toga razloga osuđujemo sve izjave i postupke upućene ovih dana iz Hrvatske i Srbije kojima se dodatno otežava rješavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim. Pritom posebno mislimo na izjave: predsjednika Vučića kojom traži moratorij na pitanja iz prošlosti, predsjednice Grabar Kitarović koja poručuje da će još puno vode proteći Dunavom dok naše zemlje postanu prijateljske, ministra Vulina koji poseže za animozitetima iz još dalje prošlosti ne bi li demonstrirao nemogućnost suradnje te na postupanja premijera Plenkovića koji na konzultacije poziva osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za počinjenje ratnih zločina nad srpskim civilima. Ovakvi postupci ne samo da trenutno otežavaju rješavanje problema, već sadašnjim i budućim generacijama u Srbiji i Hrvatskoj onemogućavaju da zajedno rade na poboljšanju bilateralnih odnosa.

Pozivamo predsjednike Hrvatske i Srbije da o otvorenim pitanjima među kojima su: položaj nacionalnih manjina,  procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve te rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost provedu ozbiljan, odgovoran i cjelovit dijalog koji će rezultirati konkretnim i provedivim politikama.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija

.

Preneseno s yihr.hr, 09.02.2018.,  http://yihr.hr/hr/susret-predsjednice-hrvatske-i-predsjednika-srbije-ne-smije-ostati-jos-jedna-propustena-sansa-za-konkretna-rjesenja/

Odgovori