Ivor FUKA: NACIONALNA UGROZA- Zbog transparenta „Vratite Italiji Istru i Dalmaciju“ prijavljen za veleizdaju
3 kolovoza, 2017
Stipe ŠUVAR: Oluja – već mit, a još zbilja
6 kolovoza, 2017

In memoriam: IVICA VALJALO

Ivica Valjalo

6. 2. 1940. – 3. 8. 2017.

Tužna vijest pronosi se brzinom vjetra, uvlači se među nas, u svaku životnu poru kao ljuta studen… i boli tugom…

Napustio nas je Ivica Valjalo.

Teška bolest s kojom se borio od konca prošle godine ugasila je njegovo umorno tijelo u četvrtak, 3. kolovoza. Na put bez povratka otišao je suprug, otac, djed, naš drug i prijatelj. Za dubrovačke antifašiste posebno je tužno i bolno saznanje da je otišao antifašista od najranijih dana svoga života, čovjek koji je dugo aktivno djelovao u samoj srži borbe za čovjeka, za dobre i skladne odnose među svim ljudima, a protiv svakog zla u kojem god se obliku to zlo javljalo.

Potekao iz partizanske obitelji svojih Dunava, od najranijeg doba je među nositeljima naprednih ideja, a po završetku školovanja, kao diplomirani inženjer agronomije, profesionalno i društveno djeluje u razvoju svoga konavoskoga kraja, a potom Dubrovnika i Hrvatske. Na temelju svoga rada i poštenog pristupa i djelovanja, bio je nesumnjivi privredni, društveni i politički autoritet na širem dubrovačkom području i kao takav bio cijenjen i rado viđen u svakoj sredini.

U svom bogatom privrednom, društvenom i političkom djelovanju obavljao je mnoge značajne poslove i dužnosti, uz ostalo: bio je u najužem poslovodstvu konavoskog „Agruma“ i Hotelsko-turističkog poduzeća Dubrovnik, bio je sekretar Općinskog komiteta SKH Dubrovnik, član Izvršnog komiteta CK SKH i predsjednik Skupštine općine Dubrovnik.

U najtežim vremenima dubrovačkog antifašizma, bez ustezanja i neumorno, aktivno se uključio i djelovao kao član Udruge antifašista Dubrovnik, jedno vrijeme kao njezin predsjednik, a do zadnjih dana kao dugogodišnji član Predsjedništva.

Bio je i član Društva Tito Dubrovnik.

Pamtimo ga po staloženosti i mirnoći, ali i po beskompromisnosti u neumornom razrješavanju teškoća i problema. Ponajviše ćemo ga pamtiti kao brižnog i pažljivog druga, suradnika i prijatelja. Pamtit ćemo njegovu ljubav za čovjeka, ali i veliku ljubav za njegove Konavle i Dunave na koje je bio posebno ponosan.

Smrt Ivice Valjala nenadoknadivi je gubitak za njegove najbliže i prijatelje.

Njegovi dubrovački antifašisti ostali su bez vrijednog i uzornog člana.

Slava mu i hvala.

Posljednji ispraćaj Ivice Valjala je u subotu, 5. kolovoza, u 18 sati, na mjesnom groblju u Dunavama.

Odgovori