Drago BOJIĆ i Ivan ŠARČEVIĆ: Tuđe fašizme nećemo, svoje ne damo! prometej.ba
16 svibnja, 2020
Partizani… kakve do sada niste vidjeli: Amnestija. izlozba.sabh.hr
16 svibnja, 2020

Guverner Koruške: Tražio sam i tražit ću zabranu skupa na Bleiburgu. Razgovarao Ibrahim SOFIĆ, balkans.aljazeera.net

Peter Kaiser kaže za Al Jazeeru kako ova komemoracija iz godine u godinu gubi na vjerskom, a dobija na političkom značaju.
Većina znakova koji su korišteni na skupovima u Bleiburgu nisu mogli biti kažnjivi jer su predstavljeni u kontekstu šireg historijskog smisla Wikipedia/ Die Gruene Kaerten

Pitanje suočavanja i prihvatanja historijskih činjenica je duboko uvezano u tkivo austrijskog društva, svjesnog svoje uloge u nacističkim zločinima, ističe guverner austrijske savezne države Koruške Peter Kaiser.

U razgovoru za Al Jazeeru ističe kako se borio za zabranu održavanja skupa na Bleiburgu te kako će to i dalje raditi. Dodaje kako ova komemoracija iz godine u godinu ima sve veći politički značaj, a sve manje ima karakteristike vjerske službe.

Kaiser, član i predsjednik regionalnog odjela Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe), na ovoj poziciji nalazi se od 2013. godine.

  • Kako tumačite skup u Bleiburgu? Da li je to mjesto gdje su ukopane nevine žrtve, kako govore jedni, ili fašisti koji su bježali, prema drugom stajalištu?

– Vojne jedinice poražene njemačke armije, kao i njihove pomoćne trupe, tokom povlačenja su 15. maja 1945. godine došli na polja Bleiburga. Ove pomoćne trupe činile su hrvatske ustaške jedinice, slovenski domobrani, srpski dobrovoljački korpus, srpski četnici i bosanski muslimani, koji bili dio zloglasnih SS jedinica. Sve spomenute jedinice su bile žestoko umiješane u borbe protiv partizanske armije Josipa Broza Tita tokom rata na području Jugoslavije.

No, među svim ovim jedinicama je bio i veliki broj civila, uključujući žene i djecu svih doba, kao i stare i bolesne osobe, koji su se uključili u povlačenje ovih jedinica iz straha od odmazde komunista, koji su bili pobjednička strana u ratovanju. Svi oni su postali žrtve masakra, koji je počeo nakon što je proglašena bezuvjetna predaja.

  • Kada govorimo o zabranama skupova ovog tipa, da li su zabranjene crkvene mise, ili samo znakovlje koje se povezuje s fašističkim jedinicama i pokretima?

– Crkvene mise nisu zabranjene. S druge strane, ustaško znakovlje (koje se znalo pojavljivati na ovim skupovima) zabranjeno je amandmanom na Zakon o političkim simbolima, koji je usvojio austrijski Parlament 1. marta 2019. godine. Sve do danas, po austrijskom zakonu, strogo je zabranjeno isticanje znakova, heraldike (grbova, znački, zastava…), publikacija i štampanih izdanja gdje se vide, prikazuju i promoviraju znakovi, simboli ili sadržaji nacističkog režima na teritoriji Austrije.

Prošlogodišnjim amandmanom na zakon, zabrana je proširena na ustaške simbole, kao što je grb, odnosno glavni simbol fašističke Nezavisne države Hrvatske, ili simbol “U” (plave boje), u kojem se nalazi štit (srebrne boje). Razvoj skupova na Bleiburgu u proteklim desetljećima pretvorio je memorijalni skup u sve više političke demonstracije, što je potaklo federalnu Vladu [Austrije] da konkretnije stane protiv političkog ekstremizma.

  • Zašto su onda fašistički znakovi i uzvici tolerirani proteklih godina?

– Austrijski zakon protiv državnih socijalističkih prekršaja zabranio je djelovanje svih nacističkih organizacija i aktivnosti na teritoriji Austrije. Njime su zabranjeni samo fašistički znakovi koji se mogu blisko povezati s eksplicitnim nacističkim znakovima.

Većina znakova koji su korišteni na skupovima u Bleiburgu nisu mogli biti kažnjivi jer su predstavljeni u kontekstu šireg historijskog smisla. Naprimjer, zastava s tekstom “Hrvatski domobran – za Hrvatsku uvijek” pokazuje godine 1868-1941-1991. Sličan problem se javlja kada se pokušavaju zabraniti svi znakovi, majice, zastave koji se povezuju s [pjevačem Markom Perkovićem] Thompsonom.

  • Kako ljudi u cijeloj Austriji, u Vašoj pokrajini Koruškoj, pa i Vi, kao njihov izabrani zvaničnik, vidite taj dio historije (1945. godina, kraj Drugog svjetskog rata) i aktuelne pokušaje revidiranja historije?

– Zajednica naših sugrađana, koji su živjeli tokom rata i dočekali njegov kraj, svake godine je sve manja. To je bila generacija koja je dala svu svoju energiju života u obnovi razorene države. Poznati poziv na buđenje “Gdje ste bili i šta ste radili tokom rata?” desio se krajem 1960-ih godina, kada su ih njihova djeca ispitivala i postavljala ovo teško pitanje.

Rasprave između ovih generacija dovele su do pogleda na historiju u kojem se nalazi nošenje tereta dijela odgovornosti za zločine nacističkog režima. Ovakav pogled i stav je uobičajen u velikoj većini našeg, austrijskog društva i ta većina ne prihvata nikakvu reviziju historije, naročito u smjeru kojim žele ići ekstremni desničari.

  • Da li će skupovi na Bleiburgu u budućnosti biti zabranjeni?

– To u potpunosti ovisi o austrijskoj federalnoj Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je zaduženo za takva pitanja. No, sa moje pozicije guvernera pokrajine Koruška uvijek sam pokušavao uvjeriti svoje kolege na vlasti da zakonom zabrane ovaj skup, a to ću definitivno nastaviti raditi i u budućnosti.

  • Nastavimo razgovor s pitanjem koje potresa širu zajednicu: kako se Vaš dio Austrije nosi s korona virusom? Da li su vlasti imali problema s ljudima koji se nisu slagali sa mjerama u borbi protiv ove bolesti?

– Zbog naše odluke da rano uvedemo blokade, daleko manje smo pretrpjeli problema i tegova od naših susjeda u Italiji. Tih problematičnih sedmica se skoro cijela populacija Austrije složila s ovim mjerama i striktno pratila upute lokalnih i državnih vlasti.

  • Kako vidite budućnost borbe protiv virusa?

– Niko ne može predvidjeti budućnost. Ono što se svi nadamo je to da će se čim prije pronaći vakcina protiv korona virusa. Kako bilo, trebamo svi biti zajedno, stajati jedni uz druge kao globalna zajednica i suočiti se s onime što sutra donosi.

  • Kako se balkanska dijaspora integrirala u život Vaše provincije? Da li ste zadovoljni s njihovim radom, načinom života i njihovim prihvaćanjem austrijskog načina života?

– Trenutno imamo 1,4 miliona (16,7 posto) osoba stranih nacionalnosti koji žive u Austriji. Kada je riječ o onima koje možemo nazvati balkanskom dijasporom, treba istaći kako imamo drugu i treću generaciju sugrađana koji su se u potpunosti integrirali u Austriju – samo treba pogledati imena reprezentativaca naše nogometne reprezentacije. Svi smo ponosni na njih, oni su primjeri uspješne integracije.

.

Objavljeno balkans.aljazeera.net,16.05.2020., http://balkans.aljazeera.net/vijesti/guverner-koruske-trazio-sam-i-trazit-cu-zabranu-skupa-na-bleiburgu, pristupljeno 16.05.2020.

Odgovori