Ivo GOLDSTEIN: Relativiziranjem ustaških zločina kriminalizira se čitav jedan narod. Razgovarao Jerko BAKOTIN, lupiga.com
18 svibnja, 2019
ZLET NA TJENTIŠTE I DOLINU HEROJA – 16. lipnja 2019. godine
21 svibnja, 2019

GRADONAČELNIKU UPUĆENA MOLBA ZA POKROVITELJSTVO

Na početku sjednice Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik, održane 20. svibnja, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulim članovima Udruge: Mari Cukrov, Miroslavi Stojić, Anki Žagar i Petru Grubješiću. U nastavku Predsjedništvo je uz ostalog utvrdilo da će se u nedjelju, 16. lipnja, organizirati jednodnevni izlet autobusom na obilježavanje 76. obljetnice bitke na Sutjesci. Dan antifašističke borbe obilježit će se u petak 22. lipnja prigodnim programom i polaganjem vijenaca na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu, a potom i svečanom sjednicom u prostoru Udruge i dodjelom ovogodišnjih priznanja i zahvalnica Udruge antifašista Dubrovnik.

Ove godine su i dvije velike 75. obljetnice: 18. listopada oslobođenja Dubrovnika, a 7. prosinca Dubrovnik će biti domaćin središnjeg obilježavanja 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije. Tada će u Dubrovniku, gradu vjekovne slobode, uz stihove Lijepe naše i Himne slobode, ponosna i nikad pokorena Dalmacija proslavit će dva značajna događaja iz naše slavne prošlosti: 75. obljetnicu oslobođenja od nacifašističkih okupatora i domaćih izdajnika u Drugom svjetskom ratu i 76. obljetnicu osnivanja Osmog (dalmatinskog) korpusa NOVJ. Obilježavajući ove značajne obljetnice sjetit ćemo se doprinosa Dalmacije u NOB-i i žrtava koje je podnijela u četverogodišnjoj borbi za slobodu. Uz divljenje hrabrosti i doprinosu ostvarenju slobode, odaje se počast dalmatinskom čovjeku, nadasve dalmatinskoj mladosti koja je s pjesmom na usnama ginula za slobodu i bolje sutra, ne samo Dalmacije. Prigoda je to za još jedno podsjećanje da je Dalmacija dala 111.677  partizanskih boraca od kojih je 19.107 položilo život za slobodu. A kakvi su to borci bili najbolje je citirati vrhovnog komandanta Tita: “Nema tako teške zadaće koju sinovi Dalmacije ne bi mogli izvršiti“.

Tim povodom Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik uputilo je pismo gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću s molbom da bude pokrovitelj središnjeg obilježavanja 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije koje će se organizirati u našem Gradu u subotu, 7. prosinca ove godine, a na kojem će se okupiti brojni gosti iz naše zemlje i inozemstva i oko 400 antifašista iz cijele Dalmacije.

Odgovori