Viktor IVANČIĆ: Bilježnica Robija K.: Prilog za Hateve
27 travnja, 2018
Anton FINDERLE: MIROVINSKA REFORMA NA STRANPUTICI: Radimo danas da bismo sutra bili siromašni
28 travnja, 2018

Filmovi Želimira Žilnika besplatno na internetu

Ljubitelji filmova Želimira Žilnika dobili su pravu poslasticu. Na stranici zilnikzelimir.net u idućim će tjednima biti prikazano 25 Žilnikovih filmova iz svih faza njegov rada, objavio je portal SEEcult.org.

Filmovi će se izmjenjivati po grupama, u dvotjednom ritmu, a moći će se besplatno pogledati.

Prvi program predstavlja pet filmova iz različitih razdoblja (Destinacija Serbistan, Nezaposleni ljudi, Prvo tromesečje Pavla Hromiša, Inventur – Metzstrasse 11, Kenedi se vraća kući), a fokusiran je na Žilnikovu stalnu preokupaciju nezaposlenima, gastarbajterima i migrantima. Dostupan je do 6. svibnja, kada kreće slijedeći program od pet filmova koji će takođe biti dostupni dva tjedna.

Stranica na kojoj su filmovi nastala je u sklopu projekta “Za ideju – protiv stanja” kojeg su od 2009. do 2011. realizirali kuda.org i Playground produkcija iz Novog Sada, te predstavlja opsežni izvor informacija o Žilnikovom radu.

Online filmski program zapravo je popratni dio izložbe “Građani iz sjene” koja upravo traje u njemačkom gradu Oldenburgu čije su kustosice iz kolektiva WHW (Što, kako i za koga) i pokriva pet desetljeća Žilnikove karijere.

Izložba “Građani iz sjene” u studenom će biti predstavljena u Galeriji Nova u Zagrebu. Za početak 2019. najavljena je i publikacija s novonaručenim esejima o radu Želimira Žilnika.

Preneseno s  http://www.forum.tm/vijesti/filmovi-zelimira-zilnika-besplatno-na-internetu-6634, pristupljeno 28.04.2018.

Odgovori