SJEĆANJE NA MARKA MAROJICU
19 ožujka, 2019
Branko MIJIĆ: Dr. Bandić. novilist.hr
22 ožujka, 2019

DOZNAJEMO! Radovi u HE Plat se izvodili bez građevinske dozvole, do tragedije doveo niz propusta. Piše Ivona BUTJER, dubrovackidnevnik.rtl.hr

Prošlo je više od dva mjeseca otkako su u hidroelektrani Dubrovnik u Platu svoje živote izgubili djelatnici Davor Pozniak, Ivica Zvrko i Mato Maškarić.
Iako DORH još nije dao svoju konačnu riječ i službenu verziju događaja, kako vrijeme protječe, sve su glasnije priče oko toga kako su djelatnici svoje živote izgubili zbog niza propusta, a ne zbog puke slučajnosti, jer se u HE Dubrovnik dogodio požar.

Iako se slučaj na samom početku znao uspoređivati s kornatskom tragedijom, u kuloarima se govori kako se u kriminalističkim istraživanjima koja su još uvijek u tijeku ništa ne prepušta slučaju. DORH vrijedno radi na utvrđivanju odgovornosti, a navodno u fokusu nije sam uzrok požara koji se dogodio nego mogući propusti koji su se u hidroelektrani, kako doznaje Dubrovački dnevnik, događali godinama prije same nesreće.

Od dobro upućenih izvora doznajemo kako temeljni problem leži u tome što za projekt rekonstrukcije HE Dubrovnik nije ishođena građevinska dozvola. Sam projekt adaptacije hidroelektrane iz 2015. godine, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, postoji, izrada projekta je uredno plaćena, no sam dokument nikada nije formaliziran jer se nije išlo u proceduru ishođenja građevinske dozvole. U prijevodu, radovi su se radili po projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole.

Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su krajem siječnja upućene kaznene prijave. Nepravilnosti se, prije svega, odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv.

Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio ‘valoviti poliester u roli’. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje.

Iako do službene verzije događaja vrijedi pričekati zaključak DORH-a, požar je, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, krenuo od mjesta na kojem su priključeni kabeli koji se ne odnose na proizvodnju električne energije nego na videonadzor, klima uređaje i slično. Navedeno povlači pitanje koliko se ažurno vodila evidencija o novim kabelima koji su spojeni te jesu li isti redovito održavani u svrhu njihove protupožarne zaštite.

.

Objavljeno dubrovackidnevnik.rtl.hr,  19.03.2019., https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/crna-kronika/doznajemo-radovi-u-he-plat-se-izvodili-bez-gradevinske-dozvole-do-tragedije-doveo-niz-propusta, pristupljeno 19.03.2019.

 

Odgovori