POVIJESNA ODLUKA ZA HRVATSKU
20 rujna, 2017
Temeljem Zakona i Odluke Ustavnog suda tražimo „ZDS“ UKLONITI IZ JAVNE UPOTREBE
20 rujna, 2017

Doneseni zaključci Izborne skupštine – U CIVILIZIRANOJ EUROPI NEMA DILEME

  • Dok u civiliziranim europskim zemljama nema dileme i zakonom zabranjuju javno isticanje fašističkih i nacističkih pozdrava i simbola, u Hrvatskoj se o tome vode duge neprincipijelne i besplodne rasprave

Na sjednici održanoj 18. rujna Predsjedništvo je raspravljalo o naglascima iz podnesenih izvještaja, prijedloga i vođene rasprave na Izbornoj skupštini te donijelo zaključke u kojima se navodi da su i u proteklom razdoblju civilizacijske tekovine.

ostvareni više nego zadovoljavajući rezultati naročito u njegovanju sjećanja i promicanju tradicija NOB-e i antifašizma te suradnji u zemlji i inozemstvu. U mnogim vođenim razgovorima i razmjeni mišljenja s udrugama, udruženjima i društvima antifašističkih boraca i antifašista u našoj i susjednim zemljama izražavana je odlučnost za očuvanje tekovina NOB-e i antifašizma, a neprihvatljivim su ocijenjeni pokušaji revizije povijesti, neutemeljeni napadi na NOB-u, antifašizam i povijesnu ulogu Josipa Broza Tita. Iskazana je podrška unapređenju suradnje te da se susretanja antifašista nastave na principima prijateljskog uvažavanja, tolerancije i dobrosusjedskih odnosa s ciljem promicanja i unapređenja antifašizma kao nezamjenjive. Uz zadovoljavajuća ostvarenja i u informativnoj djelatnosti te obavještavanju članstva i javnosti putem Glasa Grada i na portalu Udruge na Internetu www.antifa-dubrovnik.hr, u izdavačkoj djelatnosti u malo više od jedne godine u biblioteci „Da se ne zaboravi“ tiskane su: knjiga autora dr. sc. Franka Miroševića „Dubrovački kotar u NDH“, koja je značajan doprinos rasvjetljavanju i kompletiranju novije povijesti u Dubrovniku i na dubrovačkom području, a ovogodišnja knjiga „Tito i Dubrovnik“, tiskana povodom 125. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, u svakoj sredini do koje je došla u zemlji i inozemstvu dobila je pohvale. Te izdavački pothvati ostvareni su unatoč skromnim mogućnostima, ali uz veliki volonterski angažman i puno razumijevanje, naročito dubrovačke tiskare „Alfa 2“ i UO za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

U zaključcima Izborne skupštine Udruge antifašista Dubrovnik se navodi da su članovi Udruge većinom umirovljenici i da je u porastu njihova starosna dob. Zapravo novi članovi dolaze kad steknu uvjete za mirovinu pa i to nešto govori o stanju u hrvatskom društvu te o odnosu i statusu antifašizma u nas. Ukazano je i na izostanak interesa i povezivanja mladih. U svom i drugim prostorima Udruga antifašista Dubrovnik ostvaruje različite programe druženja, projekcije igranih i dokumentarnih filmova, Tribine s uglednim gostima – predavačima. Ti su programi otvoreni i uglavnom dobro posjećeni, ali rijetki su mladi posjetitelji, naročito srednjoškolci i studenti. Razlog izostajanja mladih vjerojatno je i u njima nedovoljno prilagođenim programima i sadržajima pa u kreiranju budućih programa s više pažnje treba pristupati interesima mladih. Kao prvi praktičan korak, učenike i studente oslobađa se plaćanja članarine dok se redovno školuju. Također, valja otvarati mogućnosti i poticati angažman mlađih članova Udruge, jer su upravo angažirani mladi antifašisti, garancija budućnosti Udruge i antifašizma.

Izraženo je nezadovoljstvo što se Udruzi ne osiguraju primjereniji prostorni uvjeti, kojima bi se otvarale nove mogućnosti djelovanja, naročito za mlade antifašiste, ali i za biblioteku i muzejsku zbirku o NOB-i i antifašizmu u Dubrovniku i na širem dubrovačkom području. Nažalost, i za ovu godinu, u kojoj se, uz ostale redovne djelatnosti i kontinuirane aktivnosti, dostojno obilježavaju velike obljetnice antifašizma i NOB-e, Udruzi su prepolovljena sredstva za djelatnost iz gradskog proračuna, a zbog čudnih kriterija, koji ne vode računa o brojnosti članstva, o učešću članstva s oko 50 % u sufinanciranju programa te o ostvarenim programima.

To kazuje da se nastavlja opstrukcija antifašizma. Općenito je neprihvatljiv stav prema antifašizmu, NOB-i, partizanima i Titu, počevši od udžbenika s dosta liberalnim odnosom prema NDH i svemu što s tim ide, naročito izvikivanja na sportskim i zabavnim događanjima, te ispisivanja i crtanja po zidovima ustaškog pozdrava „ZDS. Čini se da sve to, uz blagonakloni odnos političkih struktura i nadležnih organa vlasti, prekomjerno i često neprimjereno djelovanje crkve u školi i općenito među mladima, za početak ide u pravcu legaliziranja toga fašističkog pozdrava iz doba ustaške NDH. Što će slijediti teško je i zamišljati, ali ne sluti dobro. Dok u civiliziranim europskim zemljama nema dileme i zakonom zabranjuju javno isticanje fašističkih i nacističkih pozdrava i simbola, u Hrvatskoj se o tome vode duge neprincipijelne i besplodne rasprave. Istovremeno se nastavlja isticanje amblema HOS-a u kojem se javno ističe neljudski ustaški pozdrav „za dom spremni“. Primjer takvog drskog, perfidnog i sramotnog odnosa je i na ulazu u stambeno naselje Mokošica, a to je nažalost omogućeno i otvorenom podrškom Mata Frankovića, gradonačelnika Dubrovnika, ali i pasivnošću drugih, prije svega političkih, društvenih subjekata i nadležnih organa. Zato se i u zaključcima iznova upozorava da je puno razloga za se ozbiljno zamisliti, jer je fašizacija sve prisutnija i na sve spremna pa je opravdana bojazan da su već mnoge generacije mladih zapravo izgubljene za antifašizam kao civilizacijsku tekovinu, a to je porazno za hrvatsko društvo i Republiku Hrvatsku utemeljenu na antifašizmu.

Udruga antifašista Dubrovnik zahvaljuje svim aktivistima koji su doprinijeli ostvarivanju njenih programa. Vrijeme koje živimo opterećeno je mnogim teškoćama, nevoljama, društvenim krizama i devijacijama, nacionalizmom, mržnjom, netolerancijom i drugim oblicima neofašizma. Uz to, već je dugo traje izrazito nepovoljna klima za antifašizam u nas, naročito pogledamo li stanje u odgoju i obrazovanju novih generacija, ali i općenito stanje u društvu u kojem je demokracija farsa, buja birokracija i sve je veći jaz između bogate manjine i siromašne većine stanovništva. Sve više ljudi živi na granici izdržljivosti, pod teretom nezaposlenosti, zelenaških kredita i izrabljivanja, a sve više je, naročito mladih i školovanih, koji u kolonama odlaze na rad u inozemstvo. Ipak, svemu tome unatoč, jasno je trasiran naš hod dobro nam poznatim stazama na daljnjem afirmiranju i razvijanju antifašizma kao civilizacijske tekovine novog doba, kojoj nema alternative.

Jer, antifašizam nije samo nemirenje i protivljenje, nego, uz temeljne vrijednosti: slobodu i ljudska prava, u današnje vrijeme demokracije antifašizam je i tolerancija različitosti, drugačijih i drugih mišljenja. Antifašizmu nisu potrebne deklaracije nego stvarno vrednovanje i prava materijalna podrška. Nažalost, vladajući se u hrvatskom društvu još uvijek samo deklarativno pozivaju na antifašizam dok se Deklaracija Sabora RH iz već daleke 2005. godine zapravo još uvijek ne provodi, nego, nažalost, i dalje ostaje mrtvo slovo na papiru – navodi se, uz ostalo u Zaključcima Izborne skupštine Udruge antifašista Dubrovnik.

Odgovori