Kako smo opet dobili ustaše i partizane: Za pobjedu na izborima ipak je sigurnije iskoristiti HOS nego borbu s koronom. Piše Goranko FIŽULIĆ, telegram.hr
6 svibnja, 2020
A ON ĆE ŽIVJETI … Piše Tomislav JAKIĆ, portalnovosti.com
7 svibnja, 2020

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM – DAN EUROPE

Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, je dan kada je prije 75 godina nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju, kojom je završen Drugi svjetski rat na evropskom kontinentu. Nažalost, istina kazuje da su, poslije bezuvjetne kapitulacije Njemačke, na jugoslavenskom ratištu ratne operacije potrajale tjedan dana duže. Naime, snage nacifašističkih slugu: ustaša, četnika, bijele garde,… odbijale su se predati Jugoslavenskoj armiji. U povlačenju prema Austriji stalno su vatreno djelovali prema jedinicama NOVJ, koja je u tih tjedan dana imala oko tri tisuće poginulih boraca. Ipak predaja slugu okupatora i njihov potpuni poraz nije se mogao izbjeći. Pobjeda antifašističke NOV-e samo je još jednom potvrđena, nažalost uz velike i nepotrebne gubitke.

Dan pobjede je povijesni datum kojega ne mogu i neće zasjeniti uporni pokušaji da se ponovno piše povijest Drugog svjetskog rata. Značenje toga datuma ne mogu zasjeniti i umanjiti uporna agresivna nastojanja profašističkih desničara u nas da se povijest Drugog svjetskog rata revidira na način da se poraženi naknadno promoviraju u pobjednike.

Zemlje Europske unije obilježavaju 9. svibanj i kao Dan Europe. Jer je upravo toga dana početkom prošlih pedesetih godina potpisan memorandum o osnivanju Zajednice za ugljen i čelik, koja je preteča Europske unije u koju je kao 28 zemlja članica, 1. srpnja 2013. godine, primljena i Republika Hrvatska.

Odgovori