NOVA LJEVICA: „Svaka prilika za mir važnija je od ijednog razloga za sukob i rat“
15 siječnja, 2018
PAMETNO: “Plagiranje je užasan trend ove vlasti!”
17 siječnja, 2018

ČALE MRATOVIĆ i VEKARIĆ analizirali Frankovićev mandat, evo što su zaključili

Prošlo je više od sedam mjeseci nove gradske vlasti. To je dovoljno da bi se vidio smjer kojim gradska uprava ide, dovoljno da se analiziraju projekti koje gradska uprava ističe smatrajući ih uspješnim.Neka nam kao gradskim vijećnicima bude dozvoljeno da ih propitamo.

NOVI UGOVOR DPDS-U OMOGUĆIO DA SAMOSTALNO ŠTAMPA ULAZNICE VRIJEDNE 5 MILIJARDI KUNA

Najvažniji događaj u protekloj godini je sigurno novi ugovor sa Društvom prijatelja dubrovačke starine o upravljanju zidinama u narednih 15 godina. Bilo bi razumnije pričekati 2019. godinu kada je važeći ugovor isticao i u demokratskoj atmosferi uvažavanja oba partnera grada Dubrovnika i DPDS-a, te dubrovačke javnosti, Ministarstva kulture RH i drugih institucija u zemlji, napraviti novi Ugovor, utemeljen na zakonu, koji bi štitio u prvom redu interese vlasnika dubrovačkih zidina, tj. građane Dubrovnika. Novi ugovor, usvojen na protekloj sjednici Gradskoga vijeća u žurnome postupku, omogućava vodstvu DPDS-a samostalno i bez nadzora štampanje ulaznica, vrijednih 5 milijardi kuna, od čega grad dobiva manje od polovine iznosa, a DPDS postaje više financijska agencija, a manje udruga zadužena za obnovu baštine. Zašto?

GRAD SE OSIROMAŠUJE

Gore izneseno potvrđuje i novi prijedlog kojima DPDS financira obnovu Državnoga arhiva u Dubrovniku. Nakon što smo protekle godine iz cijene ulaznice za zidine bespotrebno odmah uplatili PDV u iznosu od 30 milijuna kuna, a taj iznos se ne vraća u Dubrovnik i ne ulaže u našu kulturnu baštinu – sad dodatno plaćamo 14 milijuna kuna i tako zapravo osiromašujemo građane Dubrovnika za 44 milijuna kuna. Zašto? Sponzu treba vratiti Gradu, u njoj ostaviti Arhiv Republike, a u prostoru koji će nastati preseljem dijela Arhiva u Gruž urediti Sponzu kao interaktivni muzej, čitaonicu, školu sve ono što je Sponza bila kroz povijest.

UGOVOR S EXCELSA NEKRETNINAMA

Ugovor s Excelsa nekretninama koji je usvojilo Gradsko vijeće sličan je ugovoru koji je predložio bivši gradonačelnik Vlahušić, koncesija za žičaru iznosi 15% od cijene karata, na 50 godina, ali uz jednu bitnu iznimku. Nestala je obaveza Excelsa nekretnina da plati 18 milijuna kuna duga nastala od 2015 godine. Grad je izgubio 18 milijuna kuna za potrebe svojih građana. Zašto?

HOĆE LI LUKA DUBROVNIK IZGUBITI KONCESIJU ZBOG TERMINALA?

Terminal u Gružu je nakon poništenja ugovora s jedinom kompanijom koja se javila na javni natječaja, Globalport holdigom sada ni na nebu ni na zemlji. Odlukom da u Grad ne treba dolaziti više od jednoga velikog kruzera istovremeno se dovodi u pitanje i potreba proširenja operativne obale u Batahovini, jer postojeća prima 4-5 velikih brodova istovremeno. Također se dovodi u pitanje i sudbina Luke Dubrovnik i njenih zaposlenika, jer ako Luka Dubrovnik ne izgradi Terminal u Batahovini i dodatne sadržaje u Gružu izgubiti će koncesiju i defacto se ugasiti kao poslovni subjekt. Jesu li to dobre odluke?

SVJETSKI MEDIJI PIŠU DA SE IZBJEGAVA DUBROVNIK

Turizam je naša glavna gospodarska djelatnost koja je proteklih 8 godina bila u stalnoj uzlaznoj putanji i koja je rezultirala sa 4,2 milijuna noćenja i 1,2 milijuna dolazaka u naš grad u protekloj godini. Najveći doprinos dao je privatni smještaj, tj. dubrovačke obitelji koje pametno upravljaju svojom imovinom. Umjesto da se iskoriste pozitivni vjetrovi za naredni period koji nastaju u svjetskim medijima kroz velike filmske uspješnice snimane u Dubrovniku i poveća popunjenost privatnoga smještaja, ta se djelatnost ugrožava izjavama gradskih vlasti, koje prenose svjetski mediji, a čije naslovnice pišu: ne dolazite u Dubrovnik tamo je velika gužva, birajte druge destinacije. Je li to mudro?

TRALJAVA ORGANIZACIJA ZIMSKOG FESTIVALA

Zimski festival je traljavom organizacijom doživio bojkot od domaćih ljudi, koji na Stradun nisu dolazili i tako se pozitivni efekt povratka domaćih ljudi u grad zimi potpuno izgubio. Zašto?

NESTALI PROJEKTI

Nestali su projekti protiv kojih se gorljivo prosvjedovalo za vrijeme bivše gradske uprave, a obećavala se bolja rješenja: Sklonište za životinje, novo prometno rješenje iza robne kuće Minčeta, Lapadska obala, natkrivanje tržnice u Gružu. Ugasili su se skoro svi Smart city projekti kao Brojač posjetitelja u povijesnoj jezgri i pametno upravljanje prometom vozila. Zašto?

GRABOVICA SE NE RJEŠAVA

Jedan od najvažnijih komunalnih projekata, zbrinjavanje otpada i zatvaranje Grabovice, uopće se ne rješava. Pišu se i plaćaju kazne od nadležnih inspekcijskih službi jer se ne poštuju zakonske obaveze, ne poštuju se odluke Gradskoga vijeća i skupštine Čistoće jer se smeće i dalje baca na pretrpanu Grabovicu. Zašto? Padaju obilne kiše koje se prelijevaju preko novoga smeća i direktno ugožavaju izvor na Ombli.

Kao nezavisni gradski vijećnici iznosit ćemo svoja zapažanja, prijedloge, stavove u pisanom obliku jer sjednice Gradskoga vijeća više ne služe za demokratski dijalog, traženja najboljih rješenja za Grad i građane nego za žurno izglasavanje već pripremljenih odluka.

Nezavisni gradski vijećnici grada Dubrovnika
dr. Matija Čale Mratović
akademik Nenad Vekarić

Preneseno s dubrovnikpress.hr, 15.01.2018., https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/29318-cale-mratovic-i-vekaric-analizirali-frankovicev-mandat-evo-sto-su-zakljucili

Odgovori