Opasna balada iz Chemnitza. Piše Damir PILIĆ, pilenaopako.picigin.net
2 rujna, 2018
PO PRVI PUT UJEDINJENA LJEVICA: Upoznajte se sa Šibenskom deklaracijom. lupiga.com
8 rujna, 2018

Bordel Milana Bandića. Autor Sanja MODRIĆ, novilist.hr

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ

Kad pomisliš da se nad Bandićevom jezičinom – a i pameću, a i koječim drugim – ne možeš gore zgražati, on ispucava nove materijale

Odlučila sam čekati nekoliko dana da vidim što će biti. Da ne prozovem one koji će se možda naljutiti i ograditi, samo im treba malo vremena da to formuliraju. Ali nije bilo ništa. Dakle, još u srijedu, hajduk na visokoj funkciji zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić izgovorio je sljedeću besprimjernu gadost:

– Da sam ja žensko, bio bih najbolje žensko. Jer ja svima dam.

Nikome ne treba objašnjavati što to znači. Najbolje su one žene koje »daju« svakome tko pita i bilo kome.

Kad pomisliš da se nad Bandićevom jezičinom – a i pameću, a i koječim drugim – ne možeš gore zgražati, on ispucava nove materijale. Jedno, drugo, peto, dvadesetosmo, a sada ga evo s ovom vulgarnom i opanačkom pohvalom ženama koje su (ah čujte, žao mi je, ali nema drugih podesnijih imenica) bludnice i radodajke. Te su njemu vrh, to ih kvalificira za najbolje.

Zato sam očekivala da će se sve te javnosti poznate gospođe koje je gradonačelnik privukao u svoju stranku, zagrebačku skupštinu i u svoj klub saborskih zastupnika prve naći povrijeđenima. Da će sastaviti neko priopćenje u kome će tražiti ispriku i dreknuti da one ne spadaju u te »najbolje« iako ih je Bandić valjda odabrao i pozvao kao najbolje. Da će zabraniti bilo kome da o ženama tako govori. I da će neka najdrskija među njima upitati Bandića pripadaju li u tu njegovu kategoriju »najboljih« njegova žena, kći i majka. To nas nikada ne bi zanimalo, ali sam je dao povoda za takvu analogiju.

Nisu, međutim, ni beknule sve te ugledne dame, gradske vijećnice, parlamentarne zastupnice i druge Bandićeve žene iz raznih struka i zanimanja. Ni glasa od doktorica Mirne Šitum i Nade Stavljenić Rukavine, vrhunske sportašice britkog jezika Sandre Perković, od navodno ženski osviještene književnice i vlasnice izdavačke kuće Milane Vuković Runjić, od kunsthistoričarke Vesne Kusin, violončelistice Ane Rucner, od nekadašnje uvažene potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas Hodak, od zastupnice više nacionalnih manjina Emine Ljekaj Prljaskaj, a niti od bilo koje druge. A kod Bandića ih ima koliko hoćeš, on voli žene, na izbornoj listi naredao ih je 26.

 A kamoli da bi neka od njih našla da je ovo već stvarno previše i tresnula Bandiću ostavku pa se tako založila za sve žene koje će sutra – ako ne »daju« i nisu »najbolje« – biti pretučene, bačene kao slučajno niz stepenice ili neće dobiti posao. Bolje je prešutjeti i, što naš narod kaže, pojesti govno, kad su kod Bandića fotelje, gradske pare i druga galanterija koje se plaća iz gradskog proračuna. To se zove realpolitika, fućkaš moraliziranje, voda teče nizbrdo.

A jednako tako nisu se javile da ošinu Bandića ni žene iz HDZ-a, imaju one tu baš žensku stranačku ložu »Katarina Zrinski«, kojoj je sada na čelu ministrica »tako-je-to-u-braku« Nada Murganić. Mislim, Bandićeva stranka je u koaliciji s HDZ-om, pa i na njih pada njegova ljaga. Ali zaključile su valjda da protestirati nije osobito pametno kad je Plenković mrtav bez Bandićevih saborskih glasova. Šteta je kvariti tako divno prijateljstvo nekim principijelnim zabadanjima, sutra je novi dan, šala-mala past će do vikenda u zaborav.

I tako, nitko, ništa. Bandić žene strpa u bordel, a žene – tajac. Da ti pamet stane u kakvom blatu živimo.

.

Objavljeno novilist.hr, 01.09.2018, http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Sanje-Modric/SANJA-MODRIC-Bordel-Milana-Bandica, pristupljeno 01.09.2018.

Odgovori