Razgovor o Jasenovcu i druge priče. Piše Zoran PUSIĆ, autograf.hr
18 travnja, 2019
DRUŽENJE U UTORAK U 18
1 svibnja, 2019

BITKA NA NERETVI

Udruga antifašista Dubrovnik organizira u subotu, 11. svibnja 2019. godine jednodnevni izlet u Jablanicu na središnje obilježavanje 76. obljetnice Bitke na Neretvi, jedne od presudnih bitaka Narodno oslobodilačke borbe. Polazak autobusa iz Dubrovnika je 11. svibnja u 6,30 sati, a povratak je istoga dana predvečer. Cijena izleta od 150 kuna uključuje prijevoz autobusom i ručak.

 

„Bila je to za nas jedna od najsloženijih  i ujedno najhumanijih bitaka…“ TITO

Bitka za ranjenike na Neretvi – usred ljutog hercegovačkog krša – predstavljala je završnicu četvrte neprijateljske ofenzive. Bila je to jedinstvena pobjeda partizanskih boraca. Po humanosti, po odlučnosti da se istraje i, prije svega, po Titovoj strateškoj zamisli, ova je bitka ušla u sve vojne udžbenike svijeta. Bez uzora je, kao mnoge druge koje su vodili partizanski borci tokom mukotrpne četverogodišnje Narodno oslobodilačke borbe protiv nacifašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Neretva je nosila u sebi ono najljepše – istinsku brigu za čovjeka. Za ranjenog druga – suborca… To je ono najuzvišenije.

Čitavo vrijeme neprijateljske ofanzive Tito je bio u žiži svih njenih zbivanja. Humanista i strateg, komunist i ratnik, svakog trena dijelio je sudbinu boraca. Vodio je borce do pobjede, odlučno zadajući neprijateljima udarac za udarcem. Čuvao je i brinuo za svakog svoga čovjeka.

Tito i Vrhovni štab NOV i POJ bili su stalno na udaru. U rudniku Tušnica, kod Livna, talijanski avioni su, prvih dana veljače, izvršili na njih direktan zračni napad. Dvije bombe eksplodirale su u razmaku od 50 metara, a između njih nalazio se Tito. Prilikom drugog bombardiranja, 16. veljače, za vrijeme boravka u samostanu Šćit pored Prozora, bomba od 250 kilograma, bačena također iz aviona, pukim slučajem je skliznula s krova i nije eksplodirala, jer da je pala desetak centimetara dalje probila bi krov zgrade i eksplodirala negdje do podruma, u kojem su se sklonili Tito, pjesnik Vladimir Nazor i drugi…

Bitke se uvijek mjere po angažiranju vojnih efektiva koji u njima učestvuju, po njihovoj opremljenosti i udarnoj moći. Okupatorska vojska je u četvrtoj neprijateljskoj ofenzivi angažirala četiri njemačke divizije: Princ Eugen, (369. (poznata legionarska „Vražja divizija“), 714., 718. i dijelovi 187. Rezervne divizije), četiri talijanske divizije (Re, Lombardia, Sasari i Murga te dijelovi divizije Bergamo), tri bojne ustaša i domobrana i oko 20 tisuća četnika, ukupno oko 90 tisuća neprijateljskih vojnika nadmoćno naoružanih s jakom artiljerijom i tenkovima te  podržano s oko 150 aviona, koji su tada po prvi put protiv živih ciljeva bacali specijalne sanduke pune bombi što eksplodiraju na maloj visini i stvaraju smrtonosnu kišu gelera.

Vrhovni šab NOV i POJ je u bitki na Neretvi raspolagao s Prvom i Drugom proleterskom divizijom, Trećom udarnom divizijom, Sedmom banijskom udarnom divizijom, Devetom dalmatinskom divizijom, Haubičkim divizionom VŠ i Pratećim bataljonom VŠ. Ukopno 18.500 partizanskih boraca, znatno slabije naoružanih i uz to s oko 4 tisuće ranjenika i mnogoljudnim zbjegovima naroda što se sklanjao pred terorom okupatora.

 U Bitki na Neretvi, poslije teških i iscrpljujuće dugatrajnih borbi, okupator i njegove izdajničke sluge, nadmudren je i poražen. Partizanski borci za slobodu svoje grude skrbeći za ranjene i nemoćne bili su nemjerljivo jači od brojnije i opremljenije okupatorske sile. Tu su snagu partizanskih boraca naročito osjetiti četnički zlotvori koji su munjevitom akcijom boraca Druge dalmatinske, predvođenih njenom slavnom “Grom” desetinom, potpuno razbijeni i to tako da se od toga poraza na Neretvi više nikada nisu oporavili.

Pobjeda partizana na Neretvi bila je potpuna. Ali težak put ka slobodi se nastavio… Slijedila je nova odlučna bitka – bitka na Sutjesci. I tako redom do slobode.

Odgovori