Povodom Dana antifašističke borbe – TRENUCI TIŠINE NA BONINOVU
29 lipnja, 2017
PRIZNANJA I ZAHVALNICE
29 lipnja, 2017

ANTIFAŠIZAM NEMA ALTERNATIVE

Na Svečanoj sjednici povodom državnog praznika Dana antifašističke borbe prigodno je govorio dr.sc. Boško Skaramuca, predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik. Podsjetivši da se iznova s poštovanjem i ponosom prisjećamo slavnih dana naše povijesti kada je goloruki narod, vođen svojom Komunističkom partijom, ustao protiv fašističke nemani, okupacije i nenarodnih režima, prisjećamo se poginulih boraca NOR-a koji su svoje živote ugradili u pobjedu nad fašizmom u Drugom se svjetskom ratu i oslobođenje zemlje od okupatora, prisjećamo se žrtava fašizma i kao uvijek u ovakvim trenucima prisjećamo se poginulih hrvatskih branitelja. Državni praznik – Dan antifašističke borbe podsjeća na najslavnije stranice borbe hrvatskog i drugih naroda na ovim balkanskim prostorima za opstanak i slobodu. U povijesti je zapisano da je, kao izraz nemirenja i pobune protiv svih tuđinskih zavojevača pa tako i fašističkih okupatora te izdajničkog i nenarodnog ustaškog režima i s težnjom za oslobođenjem, u šumi Brezovica kraj Siska, 22. lipnja 1941. godine, osnovan Prvi sisački partizanski odred, kao temelj skorog oslobodilačkog narodnog ustanka u Hrvatskoj. Sisački partizanski odred bio je među prvim antifašističkim formacijama u tada okupiranoj Jugoslaviji. Organizator i prvi komandant Sisačkog partizanskog odreda bio je Vlado Janić – Capo. Taj veliki čovjek je od 1961. godine do smrti 1991. godine živio u Dubrovnik i bio naš sugrađanin. Nažalost, pored naših višestrukih zahtjeva upućenih nadležnim tijelima Grada Dubrovnika, dio ulice u kojoj je trećinu života tiho i skromno živio još nije dobila njegovo ime.

Poslije Sisačkog partizanskog odreda, u Hrvatskoj je, u četverogodišnjem NOR-u, formiran ukupno 251 partizanski odred, što je 45 posto svih partizanskih odreda koliko ih je u toku oslobodilačkog rata formirano na cijelom području bivše Jugoslavije. To jasno svjedoči o opredijeljenosti hrvatskih ljudi za antifašizam i neprihvaćanje zločinačke tvorevine NDH te o ogromnom doprinosu partizanskih odreda i boraca NOV iz Hrvatske NOB-i u koju ih je povela KPJ, kao jedina društvena i politička snaga koja je u okupiranoj zemlji ostala uz porobljeni narod, pozvala ga, organizirala i povela u borbu za oslobođenje. U toj su borbi i hrvatski partizanski borci, pod Titovim vodstvom, dali izniman doprinos pobjedi antifašističke koalicije nad fašizmom… U tu pobjedu i slobodu snažno je utisnuto ime i djelo Josipa Broza Tita, revolucionara, vojskovođe i vrhovnog komandanta, jedne od najvećih povijesnih ličnosti XX. vijeka, rođenog prije nešto više od 125 godina u Kumrovcu u Hrvatskom zagorju. I štogod govorili osporavatelji njegovog lika i djela, podsjetimo se riječi velikog Miroslava Krleže koji je o Titu napisao i ovo: „Bio je robijaš i ratnik; političar i organizator velikog masovnog pokreta; digao ustanak protiv slijepe stihije; očistio zemlju od tuđinaca u teškom i krvavom ratu; vratio svojoj domovini oteto more, njene otoke i njene gradove; oslobodio svoj narod od klasnog izrabljivanja; položio temelje socijalizmu i diže zemlju iz njene zaostalosti u red civiliziranih naroda, onda takav čovjek može s punim pravom kazati: izvršio sam ljudsku i građansku dužnost“…

„Nažalost, ovo naše, kažu, demokratsko društvo nesklono je antifašizmu, na djelu je kampanja, u kojoj se u ime demokracije, već više od dva i po desetljeća, kroz razne oblike i forme, otvaraju vrata fašizmu, uz bezgranično služenje lažima i falsifikatima s ciljem revizije povijesti… No sigurno je da za bolji život generacija što dolaze antifašizam nema alternative. Antifašizam kao pošteno društvo, demokratsko društvo sa jednakim prilikama za sve, društvo poštovanja i zajedništva različitosti i suživota. Društvo koje poštuje svoju prošlost, jer bez prošlosti nema ni budućnosti. Vjerujem da ćemo se konačno okrenuti pravim vrijednostima, antifašizmu kao civilizacijskoj tekovini ali i razvoju i budućnosti. Poštujmo i nikad ne zaboravimo prošlost, ali djelujmo na budućnosti slobode i pravde, rada, ljubavi i mira za sve“ rekao je uz ostalo dr. sc. Boško Skaramuca, čestitajući svima Dan antifašističke borbe.

Odgovori