Kome i zašto smeta ovakva Venezuela? Piše Tena ERCEG, forum.tm
9 ožujka, 2019
Ženska strava. Piše Dragan GROZDANIĆ, portalnovosti.com
9 ožujka, 2019

Anna Maria Grünfelder: Bilo je krajnje vrijeme da se zabrani misa na Bleiburgu. portalnovosti.com

Koruška Katolička crkva odbila dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za održavanje mise na Bleiburgu zbog instrumantalizacije u političke svrhe i nedostatka distance prema fašističkom svjetonazoru

.

Koruška Katolička crkva, točnije biskupija Gurk-Klagenfurt, odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se i ove godine 18. svibnja služi sveta misa na komemoraciji za žrtve na Blajburškom polju u Austriji, objavio je tajnik biskupije Engelbert Guggenberger, a prenosi Informativna katolička agencija.

IKA navodi da je Odluci prethodila detaljna analiza prošlogodišnje komemoracije, brojne rasprave na razini austrijskih i hrvatskih biskupskih konferencija, kao i razgovori s vjernicima i predstavnicima austrijskih sigurnosnih vlasti. Prema Guggenbergeru, sveta misa na Blajburškom polju je ‘dio događaja koji je politički instrumentaliziran i dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti te šteti ugledu Katoličke crkve’.

‘Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru’, stoji u priopćenju. ‘Analiza mise 2018. je pokazala da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni’, dodaje se.

Austrijska teologinja i povjesničarka Anna Maria Grünfelder kaže za Novosti da se takva odluka mogla očekivati.

– Austrija je prije neki dan doradila svoj zakon o zabrani promoviranja totalitarnih režima i pooštrila kazne za isticanje ustaškog znakovlja. Do sada je bilo određenih nedoumica što su ustaše zapravo bile po svojoj naravi – jesu li bili zločinci i fašisti ili nešto drugo. Dorađivanjem zakona sve nedoumice su riješene. Rasprave su trajale dugo. Svake godine se ponavljala diskusija je li sveta misa zadušnica na Bleiburškom polju zapravo samo dimna zavjesa za dolazak fašista i nacista sa svih strana u Austriju, što je kompromitiralo austrijsku politiku. Očito je i Katolička crkva sada to shvatila. To je pravi razlog zabrane održavanja mise. Ovo je bio zaista krajnji rok da se tome stane na kraj – kaže Anna Maria Grünfelder.

Ističe da je Bleiburg bio jedinstven u Austriji, pa se kroz tu prizmu treba gledati i zabrana koruške crkve.

– Za razliku od onog što se događa na Bleiburgu, potomci kozačkih jedinica, koji su možda i gore prošli od ustaša, također obilježavaju stradale i to u Linzu, ali oni to čine vrlo dostojanstveno uz žalovanje, kajanje i spomen. Dakle, sušta suprotnost prema onome što se svake godine ponavljalo na Bleiburgu – objašnjava Anna Maria Grünfelder.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, za održavanje mise potrebna je dozvola nadležne Katoličke crkve u Koruškoj. Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske uz vrlo oštre kazne od 4000 eura, a za recidiviste i do 10.000. Zakon kojim se zabranjuje ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, značke i grbovi s prvim bijelim poljem i popratne insignije NDH, stupio je na snagu 1.ožujka.

Židovska vjerska zajednica u Koruškoj pozdravila je odluku i čestitala Katoličkoj crkvi, ustvrdivši da je vlast predugo tolerirala simbole suradnika nacističke Njemačke navodeći da su u logoru Jasenovac stradale tisuće Židova, Srba i političkih neprijatelja NDH.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 08.03.2019., https://www.portalnovosti.com/anna-maria-grunfelder-bilo-je-krajnje-vrijeme-da-se-zabrani-misa-na-bleiburgu, pristupljeno 09.03.2019.

Odgovori