Sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik: POZIV NA UČLANJENJE U UDRUGU
19 veljače, 2020
Riječka subverzija petokrakom. Piše Dragan MARKOVINA, pescanik.net
24 veljače, 2020

Petokraka sama sebe brani? Autor Nela VLAŠIĆ, autograf.hr

AUTOGRAF Nela VlašićNevjerojatna je količina odioznosti koju hrvatski intelektualac općega tipa, Nino Raspudić pokazuje prema temama što zaokupljaju građane zemlje u kojoj je odabrao živjeti, ali i ujedno odbio prihvatiti da dobar dio stanovnika Hrvatske ne dijeli njegov vrijednosni sustav.

Upornim, gotovo gebelsovskim ponavljanjem neistinitih teza o većinski konzervativnoj Hrvatskoj, ne bi li ih prodao neupućenima kao istinu, nama koji pratimo njegovo pisanje i TV istupe u “Petome danu” postaje dosadan… Nepopravljivo predvidljiv.

Stvar više ne može spasiti ni obrazovanje, ni elokoventnost, ni bahatost kojom bez pardona prekida sugovornike, ni onaj u Eri opjevani urođen smisao za pošalicu (rijetko na vlastiti račun), koji ljude toga kraja čini omiljenima u društvu. Potrošio se, izlizao – a da to nažalost nije shvatio.

Taj izostanak svježine, novih drugačijih ideja koje će nam pokazati što konzervativnog, desno orijentiranog intelektualca čini različitim od Steve Culeja, mogao bi ga koštati popularnosti koju uživa i kod onih koji njegove stavove žive i onih, poput mene, koji se s njime u malo čemu mogu složiti.

Nino Raspudić se potrošio, izlizao – a da to nažalost nije shvatio. Taj izostanak svježine, novih drugačijih ideja koje će nam pokazati što konzervativnog, desno orijentiranog intelektualca čini različitim od Steve Culeja, mogao bi ga koštati popularnosti koju uživa i kod onih koji njegove stavove žive i onih, poput mene, koji se s njime u malo čemu mogu složita

Ne mislim poput Vedrane Rudan koja je svojevremeno napisala kako je Ninu Raspudiću zbog visine i stasa primjerenije reklamiranje donjega rublja od političke analitike, niti smatram poput mnogih s lijeva da nema pravo na salto kakav je načinio od inicijatora spomenika junaku njegova djetinjstva Bruceu Leeju za članstva u mostarskome Urbanom pokretu. Kao mladić je ironizirao mitomaniju sveprisutnu u njegovoj postratnoj Hercegovini, a ovaj dvadesetak godina stariji Nino kroz medije nam poručuje kako se “danas više nego ikad treba okrenuti tradiciji i klasicima”.

On se okrenuo. Veli na predstavljanju svojih knjiga u Rijeci, svojih Kratkih espressa (koliko moraš biti zaljubljen u sebe da ukoričiš novinarstvo?), da se intenzivno bavi Niccolom Machiavellijem. Vidi se. Bogami mu je i srednjovjekovlje drago.

Maksimalno, gotovo makjavelistički, eksploatira hinjene ili stvarne stavove bliske vladajućima s tek ponekom, jedva uočljivom kritikom onih koji bivaju otpisani (Kuščević, Grabar Kitarević…), ili žaokom za one koji se primaknu provinciji mrskome centru (Plenković). Ni traga mladome Raspudiću iz mostarskih dana. Znam unosnije je ovako. Cilj opravdava sredstvo.

A što može biti trenutno isplativije kad su u pitanju simpatije na ljutoj desnici od osude prava žene da odlučuje o svom tijelu, mogućnosti da homoseksualni parovi udome nezbrinutu djecu osuđenu na život u domovima i da, naravno, Rijeke kao Prijestolnice kulture 2020. godine,  od izrugivanja gradu koji je za tu prigodu odabrao slogan “Luka različitosti” – što i jest, u to se mogao i Raspudić za boravka uvjeriti.

Reklamirajući knjige sa svojim likom na naslovnici kao najčitanije kolumne u nas (tko je to mjerio čitanost Raspudića u odnosu na druge kolumniste, ostaje tajna), Raspudić je protekloga tjedna napunio dvoranu Agram u Rijeci…

Ozbiljno je odgovarao na stupidna pitanja voditelja Marina Miletića boji li se boraviti u Rijeci, razbacivao netočnim brojkama oko ulaganja u EPK, ismijavao po njemu 75 godina istu vlast u gradu na Rječini te se pohvalio da je hrabro od tog strašnoga komunista, gradonačelnika Vojka Obersnela zatražio brod “Galeb”, da na njemu odradi predstavljanje i dobio ljubazan i civiliziran odgovor kako je brod na remontu u ”Viktoru Lencu”.

Pohvalio se kako je hrabro od tog “strašnog komunista”, gradonačelnika Vojka Obersnela zatražio brod “Galeb”, da na njemu odradi predstavljanje i dobio ljubazan i civiliziran odgovor da je brod na remontu u ”Vktoru Lencu”. Po meni je gradonačelnik gadno pogriješio. Trebao mu je dozvoliti predstavljanje na doku u Martinšćici uz buku, i iskre varioca. Bila bi to, naime, jedina šansa da Nino Nacionale  (ima veću, iako ne i posjećeniju turneju s knjigom, no što ju je nedavno imala Severina s novim hitovima), shvati izvođenje Opere industriale na otvorenju EPK 2020. u riječkoj luci

Po meni je gradonačelnik gadno pogriješio. Trebao mu je dozvoliti predstavljanje na doku u Martinšćici uz buku, i iskre varioca. Bila bi to, naime, jedina šansa da Nino nacionale (ima veću, iako ne i posjećeniju turneju s knjigom, no što ju je nedavno imala Severina s novim hitovima), shvati izvođenje Opere industriale na otvorenju EPK 2020. u riječkoj luci.

Ogledna nastava je najbolji način za one koji pod milim bogom ništa nisu shvatili od ponuđenoga programa, ali bi nas zato stalno vraćali na gene kamene i svoju priču – “storiu medievale” koju on uspješno prodaje u “Petome danu” otkako tamo nema Srećka Horvata, Deana Dude, Antonija Šibera, Rade Borić, Mime Simić

Strašnije od njegovih po stoti put ponovljenih mišljenja na čijoj radikalnosti bi mu mogli pozavidjeti i Željka Markić, i Vice Batarelo i Stevo Culej zajedno, jest to podcjenjivanje Rijeke i odabira baš nje za Prijestolnicu kulture i ta nepripremljenost, ta prepotentnost kojom si daješ za pravo govoriti o programu ni ne potrudivši se da shvatiš, da razumiješ…

Ostavimo po strani sve etikete koje je istresao u Agramu i po novinama. Od “Benetton ideologije” do optužbi o prividu, lažnoj uključenosti građana u projekt koje su onda dovele do masovne posjećenosti programa otvorenja. Nadrobio je bez imalo srama gomilu laži i budalaština, koje su Riječani lako prozreli i grubo ga izvrijeđali u komentarima po društvenim mrežama, što nikako ne odobravam i jer će ih on zasigurno koristiti u dokazivanju riječke netolerancije prema drugačijemislećima.

No, ono što smo od filozofa, talijanista pa makar i bliskoga pogledima vladajućih s pravom očekivali, jest da bude upućeniji u ono što kritizira. Pustimo operu i neshvaćanje da su rock i punk riječka tradicija, povratak kojoj on navodno zagovara. Nisu klasici, ali tradicija jesu.

No, sto je s radom Nemanje Cvijanovića koji je uznemirio njega i sve ostale desničare (u strahu su velike oči)? Radu u kojem vidi tek veličanje totalitarnog režima. Rijeku, Raspudić naziva prijestolnicom torture. Zar ne može i ne zna bolje od Culeja i Penave, od tog otužno provincijalnoga etiketiranja grada koji ne razumije.

Poput Raspudića i Cvijanović je talijanski đak, tu su negdje i po godinama. Nemanja je tek neznatno stariji. No, on je “scolaro” koji bi da se danas zatekne u gradu svog studija, za razliku od Raspudića zasigurno kao milijuni mladih Talijana okupljenih u pokretu “Sardine” na trgovima pjevao “Bella ciao”, baš kao što su to učinili i Riječani na dan otvorenja EPK 2020. Nemanja je odlučio ne reagirati na etikete desničara. Kaže kako je njegova petokraka samoobrambeni spomenik…

Nakrivljena zvijezda od armiranog betona s 2.800 krhotina crvenoga stakla koje simbolizira isto toliko partizanskih života datih za slobodu Rijeke bit će, nadam se, postavljena 3. svibnja nasuprot zgradi u kojoj stoluje lokalni HDZ jednako užasnut radom umjetnika.

Umjetnika koji, zamislite strahote za sebe veli kako je “rođen u mraku, u miješanom braku” i koji uporno, već godinama propituje odnos suvremenog hrvatskog društva prema antifašizmu i dobiva nagrade doma i u inozemstvu, samo to Nino ne zna.

Poput Raspudića i on talijanski đak, tu su negdje i po godinama. Nemanja je tek neznatno stariji. No, on je “scolaro” koji bi da se danas zatekne u gradu svog studija, za razliku od Raspudića, zasigurno kao milijuni mladih Talijana okupljenih u pokretu “Sardine” na trgovima pjevao “Bella ciao”, baš kao što su to učinili i Riječani na dan otvorenja EPK 2020.

Nemanja je odlučio ne reagirati na etikete desničara. Kaže da je njegova petokraka samoobrambeni spomenik…

I jest desničare plaši i prije postavljenja – cilj je postignut.

.

Objavljeno autograf.hr, 18.02.2020., https://www.autograf.hr/petokraka-sama-sebe-brani/, pristupljeno 19.02.2020.

Odgovori