Pusti Hitlera, ubij Staljina! Piše Damir PILIĆ, pilenaopako.picigin.net
13 listopada, 2019
Essay ili zašto pismenost više nije uvjet za polaganje državne mature. Piše Miljenko JERGOVIĆ, jutarnji.hr
14 listopada, 2019

Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer na Fejsu slavi Tita, Castra i Chea. Piše Vojislav MAZZOCCO, index.hr

Foto: Index/1123rf
.

“PREDSTAVLJA opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u RH, te veliča određene povijesne ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja KD (kaznenih djela op. aut.) međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. Obzirom na opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira”, stoji u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se odbija produljenje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu Bosne i Hercegovine.

SOA ga protjeruje jer simpatizira slavne ljevičare

Državljanin BiH koji je zamolio za anonimnost (podaci poznati redakciji Indexa) već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen za pokojnu hrvatsku državljanku sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u izvanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj.

“Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj”, rekao nam je Riječanin koji uskoro mora otići iz Hrvatske iako je ovdje zaposlen i ima obitelj.

Pacifist koji se zalaže za socijalnu pravdu

“Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifist”, rekao je za Index.

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifist nije bila dovoljna Ministarstvu unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produljenje boravka u Hrvatskoj.

SOA je u svom mišljenju navela i da naš sugovornik ne posjeduje ni vojnu knjižicu ni uvjerenje o ratnom putu. Index je, međutim, dobio tajnu zapovijed osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koja potvrđuje da je naš sugovornik bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Istražitelj HVO-a

“Lice izvršava specijalne zadatke posebne namjene i ima mu se omogućiti nesmetano kretanje i aktivnosti. Strogo držati u tajnosti identitet lica, pružiti punu suradnju, a po saznanju za zadatke koje obavlja, o istima ne prenositi nikome, te se imaju smatrati vojnom tajnom”, stoji u Blaškićevoj zapovijedi od 28. travnja 1993. godine.

“Ta zapovijed zvuči kao dozvola za ubojstvo, ali ja sam tada radio kao istražitelj na pitanjima nestalih. Istraživao sam tko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gdje ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje”, kaže Indexov sugovornik koji smatra da ga se iz Hrvatske želi potjerati baš zbog njegovih ratnih saznanja.

Vjeruje da živimo u fašizmu

“Ne žele me valjda potjerati zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu i da svatko tko nije desničar i nacionalist, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele protjerati jer smatram, kao i grupa Baader-Meinhof, da nam ‘kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih'”, kaže naš sugovornik, koji u roku od mjesec dana mora napustiti Hrvatsku.

SOA bez komentara

O razlozima njegova protjerivanja iz Hrvatske smo upite poslali i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji koja nam je poručila da ne komentira konkretne slučajeve..

“Izvješćujemo Vas da se sukladno članku 53. Zakona o strancima (dalje: Zakon), stranom državljaninu može produžiti privremeni boravak u Republici Hrvatskoj ukoliko, uz ostale uvjete iz istog članka Zakona, ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost ili javno zdravlje. Sukladno članku 5. Zakona, sigurnosnu provjeru za stranca u svrhu utvrđivanja razloga nacionalne sigurnosti provodi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). SOA ne komentira konkretne slučajeve, ali Vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”, odgovorili su nam iz SOA-e. Na pitanje o listi proskribiranih imena i organizacija koje je zabranjeno podržavati nisu nam odgovorili.

.

Objavljeno index.hr, 14.10.2019., https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvata-iz-bih-protjeruju-iz-hrvatske-jer-na-fejsu-slavi-tita-castra-i-chea/2122606.aspx, pristupljeno 14.10.2019.

Odgovori