Ako smo i ustaše, Pupovac to ne smije reći. A Momčilu Staniću zabrane nastup u Vukovaru, dok Thompson dobije 400 tisuća kuna za koncert na splitskoj Rivi. Piše Ante Tomić, slobodnadalmacija.hr
9 rujna, 2019
Kako smo se točno našli u situaciji da Glavaš od Pupovca traži da se povuče iz politike, i da je svima to normalno. Piše Dragan MARKOVINA, telegram.hr
10 rujna, 2019

77. OBLJETNICA OSNIVANJA PARTIZANSKE MORNARICE

„Galebova krila“, trideset tri metra visoki spomenik u Podgori

      Prije sedamdeset sedam godina, u jeku Narodnooslobodilačke borbe (NOB), u rujnu 1942. godine osnovana je partizanska mornarica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ).

      U Podgori, kolijevci partizanske mornarice, na taj veliki dan podsjeća velebni spomenik „Galebova krila“. Otkriven je 1962. godine, povodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnivanja ratne mornarice.

      Na platou spomeničkog kompleksa u Podgori, uz ostalo čitamo i stih pjesnika Jure Kaštelana: „Stani i slušaj živu legendu slobode koju more govori pod kamenim Biokovom, more neumorno, more duboko.“

      Podsjetimo se, 10 rujna 1942. godine je iz bataljona „Vid Mihaljević“ izdvojen mornarički odred pa se taj dan obilježava kao dan formiranja partizanske mornarice NOVJ. Prvih 150 boraca, partizanskih mornara, položilo je zakletvu 23. siječnja 1943. godine, a kako je taj dan bila kiša postrojavanje je organizirano u prostoru osnovne škole u Podgori. Raport Mati Ujeviću, komandantu IV. biokovske brigade, podnio je Niko Srzić, komandant Prvog mornaričkog odreda osnovanog u Podgori 10. rujna 1942. godine.

      Prvi brodovi partizanske mornarice NOVJ bili su leuti „Pionir“ i „Partizan“, puškomitraljezi su im bili naoružanje, a prve mornaričke posade bile su sastavljene od podbiokovskih partizana, ribara i težaka.

      Ideja o formiranju partizanske mornarice potekla je od Velimira Škorpika, bivšeg oficira/časnika mornarice Kraljevine Jugoslavije. Velimir Škorpik, oficir sa završenom Pomorskom akademijom, postao je prvi komandant partizanske mornarice NOVJ. Poginuo je 1943. godine, a za samoprijegor i zasluge u NOB-i i osnivanje partizanske mornarice NOVJ proglašen je Narodnim herojem.

Odgovori