U susret Danu antifašističke borbe – ANTIFAŠISTI KOD GRADONAČELNIKA
21 lipnja, 2017
Prekogranična kulturna suradnja – ZLATNICI IZ NARODNOGA JEZIKA
21 lipnja, 2017

74. obljetnica Bitke na Sutjesci – OVO SE NE SMIJE ZABORAVITI!

Borci NOR-a i antifašisti pristigli su na Tjentište iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, uglavnom iz Dalmacije

Makar je bilo oblačno i prijetila je kiša, ali je par puta tek zarosilo, u subotu 17. lipnja, u Dolini heroja na Tjentištu, u organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine, skromno i dostojanstveno obilježena je 74. obljetnica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih bitaka u NOB-i i Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci proteklo je u znaku zastava država nastalih raspadom Jugoslavije, ali i onih bivše države, a učesnici su nosili Titove slike, partizanske kape i uniforme. Okupilo se nekoliko tisuća antifašista, poštovatelja sjećanja na epopeju Sutjeske iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske. Hrvatsku su predstavljali uglavnom dalmatinski antifašisti iz Splita, Trogira, Makarske, među kojima i po tridesetak iz Ploča i Dubrovnika. Brojni vijenci i buketi cvijeća položeni su na središnju spomen-kosturnicu. Vijenac SABA Republike Hrvatske položio je potpredsjednik Branko Grošeta, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploča Ivo Karamatić – mlađi, a Udruge antifašista Dubrovnik Petra Ivanišević.

Među tridesetak Pločana na Tjentište je sa svoje devedeset dvije godine došao i bio srdačno pozdravljen prvoborac Ivo Karamatić, borac sa Neretve i Sutjeske. Makar se teško nosi s nedavnim gubitkom voljene supruge i životne družice, nije krio ponos što se zajedno s unukom i svojim Pločanima nalazi kraj monumentalnog spomenika na Tjentištu.”Dobio sam snagu i odlučio da trebam ići na Sutjesku, podsjetiti se herojske borbe naših boraca i pokloniti se poginulima. Ovo se ne smije zaboraviti, ovo mlađi moraju znati, tko se i kako borio za slobodu, kako se krvarilo i kako se ginulo i da znaju da borba za slobodu i pravdu uvijek mora pobijediti” – rekao nam je u razgovoru podno velebnog spomenika Ivan Karamatić.
Prigodno je govorio učesnik Bitke na Sutjesci, predstavnik SABNOR-a BiH Muhamed Čomić, koji je, uz ostalo, istaknuo da je tokom njemačke ofanzive “Schwar
z” koja je trajala od sredine svibnja do sredine lipnja 1943. godine, poginulo oko osam tisuća partizanskih boraca. Oni se nisu uspjeli probiti iz obruča višestruko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja, ostavši na Sutjesci na vječnoj straži.

Njihovi drugovi nastavili su neravnopravnu borbu, na pravednom putu do slobode pa ni obručima u kanjonu Sutjeske okupatori nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve o uništenju glavnine NOV i POJ zajedno s Vrhovnim štabom i komandantom Titom.

Neuspjeh okupatorskih planova na Neretvi i Sutjesci, u IV. i V. neprijateljskoj ofenzivi značajno je odredio daljnji tok prema konačnom porazu fašista, nacista i njihovih satelita u Drugom svjetskom ratu
Prisutne je, između ostalih predstavnika saveza antifašista i antifašističkih boraca, u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozdravio potpredsjednik Saveza Branko Grošeta.
“Danas odajemo počast i klanjamo se sjenama 7.543 poginulih boraca na Sutjesci. Hrvatski antifašisti ponosno baštine sjećanje na doprinos partizanskih jedinica iz Hrvatske, osobito 1., 2. i 3. dalmatinske brigade te 7., 8. i 16. banijske brigade, i 4.105 poginulih hrvatskih partizanskih boraca, među kojima 3.032 borca iz Dalmacije.

Ponosno se sjećamo Donjih Bara, Ljubinog Groba, Ozrena, Milinklada, herojstva naših boraca… mladosti koja je pokazala kako se bori za pravdu i slobodu… i poruka Vrhovnom štabu crnogorskih boraca s Ljubina groba: „dogod budete čuli pucnje naših pušaka Nijemci neće proći, a kad toga ne bude, znajte da na Ljubinom Grobu nema više živih proletera“ ili Dalmatinaca s Donjih Bara: „Nijemci nadiru sve jačim snagama i sve upornije, izgubili smo dvije trećine ljudstva, ali računajte na nas kao da smo u punom sastavu“…

Danas je i jedinstvu. Na to nas upozoravaju posljedice ratnih zbivanja na ovim prostorima iz prošlih devedesetih kada su snage povampirenog nacionalizma uspjele oživiti aveti četništva i ustaštva, ponovno dovesti do podjela i krvoprolića. To je bio još jedan pokušaj vraćanja u mračnu prošlost koja nema budućnost. Nosioci tih opasnih pojava moraju biti svjesni da ih svijet svrstava u sljedbenike nacionalizma, neofašizma, četništva, ustaštva i drugih mračnih ideologija… Naša je zadaća stalno ukazivati na vrijednosti antifašističke borbe i antifašizma kao najvećih povijesnih vrijednosti i zaloga bolje budućnosti. U novim uvjetima, antifašizam je nastavak borbe za slobodu i bolji život, neovisnost, socijalnu pravdu, za povijesne istine, ravnopravnost i druge ljudske vrijednosti“ – rekao je, uz ostalo, Branko Grošeta, na kraju podsjetivši vlasti u državama proisteklim iz bivše Jugoslavije „da je njihova povijesna i moralna obaveza organizirati i aktivno sudjelovati u dostojnom obilježavanju mjesta, događaja i obljetnica poput Sutjeske. Jer licemjerno je svoju državnost temeljiti na ostvarenoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu i odlukama AVNOJ-a, a prema tome se neprimjereno se odnositi“.

Odgovori