Izlet na Kozaru – JOŠ IMA MJESTA
24 kolovoza, 2017
Prosvjed MOJ IZBOR JE ANTIFAŠIZAM
25 kolovoza, 2017

Strava na Lisačkim rudinama u ljeto 1941. godine – ZLOČIN JE PRAVO LICE USTAŠKOG REŽIMA

Tako je to bilo u Dubrovniku u doba NDH - ustaška naredba "Za Dom Spremni"

Prošlo je sedamdeset šest godina od početka Drugog svjetskog rata i fašističke okupacije te početka narodnog ustanka i NOB-e na ovim našim prostorima.

Fašizam i rat donijeli su i na dubrovačko područje vlast okupatora i marionetske NDH i s njima zebnju, strah, teror, zatvore logore, krv i smrt, a sva pogubnost ustaške strahovlade pokazala se i stravičnim zločinom izvršenim u ljeto 1941. godine.

Početkom srpnja Dubrovnik i okolicu potresao je strašan zločin koji se dogodio na Lisačkim rudinama u stonskom zaleđu. U noći između 2./3. srpnja skupina dubrovačkih ustaša na čelu s Antom Duževićem i pod fašističkim pozdravom „za dom spremni“, koji priziva i donosi smrt, uhvatila je grupu građana, uglavnom Srba. Odvezli su ih autobusom do Rudina i tu ih na stravičan i svirep način usmrtili.

Ubijeni su: Jovo Pravica, željeznički strojovođa; Milan Vučić, posjednik; Ivo Lečić, mesar; Božo Batinić, pomorski kapetan; Jozo Marić, obućar; Risto Kosović, vozač; Jovo Medan, trgovački pomoćnik; Murat Hajdarhodžić, gostioničar, Marko Iličković, gostioničar, te iz Metkovića Vasilije Kovačina, pravosalvni svećenik; Boško Popovac, trgovac i Mirko Popovac, učitelj. Mirko Popovac uspio je pobjeći dok su uhićene provodili u Ston. Međutim, ubrzo je ponovno uhićen, izubijan i živ bačen u provaliju kod Brsečina. Toga dana je uhvaćen i ubijen Ranko Mladenović, žandarski podnarednik iz Trebinja.

Zločin koji je u Dubrovniku odjeknuo mučno, izvršen je prema naređenju Ustaškog stožera, stožernika Iva Rojnice i logornika Mladena Kaštelana. Na čelu grupe egzekutora, ubica naoružanih noževima, maljevima i sjekirama, bio je ustaški poručnik Ante Dužević.

Ovim su stravičnim zločinom ustaše skinuli masku i u pravom svjetlu pokazali svoje zločinačko lice i nakane. Ekshumacija žrtava umorenih na Lisačkim rudinama, uz dozvolu okupatorskih i ustaških vlasti rodbini žrtava, obavljena je sredinom rujna 1941. godine, ali nije dozvoljeno da se pokopaju u Dubrovniku. Mrtvački sanduci s ekshumiranim leševima odvezeni su do Zavale u Popovu polju i položeni u jednu jamu na tamošnjem groblju.

Odgovori