UZ 27. JULA DAN USTANKA NARODA HRVATSKE. Autor Vladimir Kapuralin, tacno.net
29 srpnja, 2020
PRAVNA POMOĆ u petak, 07.08.2020. godine
4 kolovoza, 2020

Zoran RESTOVIĆ: ‘Obnovljeni spomen-park Radi Končaru otvaramo 12. kolovoza 2021. godine, na stadionski antifa-festival dolazi i Manu Chao’. Razgovarao Aleksandar TEŠIĆ, tris.com.hr

Foto: TRIS/A,Tešić
Foto: TRIS/A,Tešić

Za nešto manje od dva mjeseca trebala je biti završena obnova i uređenje spomen-parka streljanom  Radi Končaru i drugovima na šibenskom Šubićevcu, a obnovljeni i uređeni park svečano otvoren velikim antifa-festivalom na obližnjem nogometnom stadionu na kojem je pred očekivanih pet tisuća ljudi uz domaća i regionalna antifa imena trebao nastupiti i veliki Manu Chao. Spomen-park, međutim, manje od dva mjeseca prije najavljenog 12. kolovoza (spomen na dan kada je s brda Pisak u borbu krenuo Prvi šibenski partizanski odred) neobnovljen je i neuređen, a na jučerašnji Dan antifašističke borbe osvanuo je ponovno išaran žvrljotinama na središnjem spomeniku i na tri kamena bloka s imenima svih streljanih na Šubićevcu. Žvrljotine su jutros uklonjene, a mi u razgovoru sa Zoranom Restovićem, predsjednikom Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije koji je prije par godina pokrenuo veliki projekt obnove i uređenja,  doznali gdje je zapelo, što se od oku nevidljivih radova dosad napravilo i hoće li se i kada na Šubićevcu dogoditi veliki antifa-festival i Manu Chao.

Foto: TRIS/A.Tešić

Zapušteni, oronuli i devastirani Spomen-park Šubićevac po kojem posljednjih tridesetak godina  tragove za sobom uglavnom ostavljaju mrzitelji antifašističkih vrijednosti i psi neodgovornih vlasnika uvršten je 2005. godine kao pojedinačno kulturno dobro u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Upravo ta činjenica kojom je vrednovan inovativni koncept arhitekta i urbanista Zdenka Kolacija i akademskog kipara Koste Angeli Radovanija, nastao 1962. i nadograđivan novim elementima 1978. i 1981. godine, usporila je obnovu i uređenje tog javnog prostora iznimne društvene, memorijalne, arhitektonske, urbanističke i krajobrazne vrijednosti.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Kada smo krenuli u projekt pokretanja obnove Spomen-parka Šubićevac znali smo, naravno, da je to spomenik nulte kategorije i da je pod ingerencijom Ministarstva kulture. Naše ideje bile su pokretač, a uključile su se onda i strukovne organizacije koje su na određeni način vezane sa spomen – parkom, poput Udruženja hrvatskih arhitekata i Instituta za povijest umjetnosti, sa zadatkom izrade smjernica obnove i uređenja spomen-parka. Iza projekta je stao i Grad Šibenik koji je sa arhitektonskom tvrtkom Društva arhitekata ugovorio izradu elaborata sa smjernicama koje u prvom redu trebaju poslužiti Ministarstvu kulture i Zavodu za zaštitu spomenika kulture da se definiraju pravci, način i nivo uređenja. S druge strane trebao bi poslužiti nama (ZUABA) i Gradu Šibeniku kao investitorima da vidimo može li sve ono što smo kroz ideju zamislili stati u spomen-park – uvodi nas u priču Zoran Restović, čija je ZUABA zamislila obnoviti i urediti spomen-park sa ukupno 1,2 milijuna kuna, što u radovima gradskih komunalnih poduzeća što sredstvima prikupljenih od donacija, sponzorstava i dobrovoljnih priloga svojih članova i simpatizera.

Foto: TRIS/A.Tešić

Na površini od oko 12 tisuća četvornih metara zamislili su šibenski antifašisti postojeći krajobrazno-spomenički koncept nadograditi i novim tematskim cjelinama, kao što su staze strijeljanih, otpora, zločina i pobjede, dok elaborat koji je još u izradi predviđa i neke nove elemente.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Elaboratom koji je prošle godine u rujnu u svom devedesetpostotnom obliku prezentiran Zavodu za zaštitu spomenika kulture definirane su osnove obnove i  uređenja, a prvi dio hortikulturnog uređenja koje je već odrađeno pokrenuto je na osnovu tih smjernica koje definiraju da se hortikultura pokuša vratiti svom izvornom obliku. To znači da ostaju dvije šume, s jedne i druge strane spomenika, ali i da kod stupova gdje su strijeljani Rade Končar i ostali ostane divlji krš onako kako je sada očišćeno, dakle da se makija uklanja i da to bude jedino uređenje tog dijela  iza centralnog spomenika prema ogradnim kamenim zidovima, da ništa nije moguće interpolirati. Naše ideje oko novih staza ovim su elaboratom  definirane na nešto drugačiji način i prezentirat ćemo ih uz određenu korekciju. Ono što je značajno jest da su smjernice definirale interpretacijski centar koji je čak u puno većim gabaritima nego što smo ga mi idejno zamislili. Mi smo ga zamislili kao malu recepciju sa suvenirnicom, a smjernice ukazuju na to da u spomen-parku ima prostora i za interpretacijski centar do 120 četvornih metara. Smjernice definiraju čak i jedno malo dječje igralište sa klupama između dvije šume – otkriva Restović kao i to da bi elaborat uskoro trebao biti završen i predstavljen javnosti.

Foto: TRIS/A.Tešić

Kada je spomen-park nastao zamišljen je kao javna parkovna površina i takva bi prema stručnim smjernicama trebala i ostati, no šibenski su antifašisti promovirali ideju da se potpuno ogradi kako bi se spriječila daljnja devastacija jednom kada bude obnovljen i uređen.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Spomen-park je napravljen kao javna površina koja komunicira sa građanima i aktivnostima koje su se provodile u to vrijeme poput posjeta školske djece ili primanja u pionire. Međutim, vrijeme je učinilo svoje, on je izgubio svoju svrhu spomen-parka u tom obliku i mi zastupamo ideju da ga treba zatvoriti kako bi ga se zaštitilo. On sada nije spomen-park u koji se dolazi sa pijetetom sjećanja nego je šetalište za pse. Mi mislimo da mu trebamo vratiti dostojanstvo i da se to može učiniti tako da ga se zatvori ali da se zadrži javna funkcija spomen-parka sa slobodnim ulazom i mogućnošću da unutra uđe svatko tko želi. Svima je bilo jasno da ga trebamo zaštiti, ali struka je ujedno htjela zadovoljiti tu prvu i osnovnu namjenu parka – njegovo javno korištenje. Mislim da smo se sada uspjeli dogovoriti, da će park biti zaštićen tehnikom kamera, biti otvoren od jutra do zalaska sunca, da bi ulaz bio samo evidentiran, nikako naplaćivan, ali da bi kao zatvoreni prostor imao pravila ponašanja – navodi Restović.

Foto: TRIS/A.Tešić

Novac u obnovi i uređenju spomen-parka ne bi se, kako stvari zasad stoje, trebao nametnuti kao nepremostiv problem. Prvi među šibenskim antifašistima kaže da je većina elemenata već dogovorena, da bi gradska komunalna poduzeća trebala  izbijeliti kamen, urediti ograde, obnoviti središnji zid prema glavnoj cesti i riješiti hortikulturu, da su oni  već prikupili dovoljno sredstava za obnovu kamene pristupne staze, a da je pismo namjere o spremnosti sudjelovanja u realizaciji projekta iskazalo više donatora. Bude li sve po planu, spomen-park bi s odgodom trebao ipak biti obnovljen, a na otvorenju zasvirati Manu Chao, čiji je dolazak bio skoro već dogovorena stvar.

Foto: TRIS/A.Tešić

-Kada smo krenuli u prezentiranje ove priče bila je 2018. i 2020. se činila dovoljno daleka da se nešto može napraviti. Računali smo da jedan dio toga možemo napraviti tijekom 2019. i da bi dio interpretacija postavili do ljeta 2020. U našim zamislima to nije samo park sjećanja nego i park događanja u kojem bi bila otvorena javna scena na kojoj se može nastupati i bilo nam je izuzetno značajno da zainteresiramo europsku antifa javnost. Pregovori sa Manu Chaom, sa njegovim menadžerom, započeli su u prosincu 2018. Prošle godine smo dobili obećanje da nas je stavio u plan za 2020. i da bi krajem 2019. morali potvrditi. Čak smo se bili dogovorili da nastupi bez honorara nego da mu platimo samo putne troškove koje je bilo spremno sufinancirati francusko ministarstvo kulture. Vjerovali smo da ćemo se držati tog datuma 12. kolovoza 2020., ali morali smo čekati smjernice. Znam da je sada svima popularno pravdati se na koronu, ali i to nam se dogodilo, da nekoliko mjeseci nitko ništa nije radio ni reagirao osim što su u travnju odgođena sva koncertna događanja u Europi. Samim tim je bilo najlogičnije da odgodimo antifa-festival jer smo planirali oko pet tisuća posjetitelja što u tom trenutku nije bilo moguće napraviti, a kako je onda zapelo i sa smjernicama odgoda je bila jedino rješenje. Vi ste prvi s kojim o tome razgovaram jer smo mislili nakon što budu službeno dovršene prezentirati smjernice i reći evo ovo je moguće napraviti do 12. kolovoza 2021. Hoće li se do tada sve uspjeti, vjerujem da hoće, jer puno je toga pripremljeno, a u konačnici spomen-park možemo otvoriti i da nije u potpunosti završen,  to može biti živi projekt koji će se dorađivati – zaključuje Zoran Restović razgovor o obnovi i uređenju zapuštenog, oronulog i devastiranog Spomen-parka Šubićevac, vrijedne šibenske memorijalno-modernističke baštine posvećene antifašističkoj borbi i žrtvama fašističkog terora.

Foto: TRIS/A.Tešić

.

Objavljeno tris.com.hr, 23.06.2020., http://tris.com.hr/2020/06/zoran-restovic-obnovljeni-spomen-park-radi-koncaru-otvaramo-12-kolovoza-2021-godine-na-stadionski-antifa-festival-dolazi-i-manu-chao/, pristupljeno 03.08.2020.

Odgovori