Ugledni nastavnik dobio opomenu pred otkaz nakon što je kritizirao izlet u Vukovar. Piše M.B., portalnovosti.com
11 lipnja, 2019
Zločin bez kazne. Piše Branko MIJIĆ, novilist.hr
13 lipnja, 2019

ŽIVI LEGENDA SUTJESKE!

Ranjeni Tito na Milikladama

Udruga dubrovačkih antifašista organizira u nedjelju, 16. lipnja, (polazak autobusa je u 6,30 sati ispred Jugovog bazena) izlet na Tjentište i Dolinu heroja na središnje obilježavanje 76. obljetnice V. neprijateljske ofanzive u NOB-i, herojske i legendarne, jedne od značajnijih bitaka Drugog svjetskog rata – Bitke na Sutjesci.

Dok je, dakle sredinom 1943. godine, Europom i svijetom, na svim frontovima, svom žestinom trajao rat, kojemu se još nije vidjelo kraja, Titovi partizani NOVJ su krajem proljeća te godine u kanjonu Sutjeske nastavili mukotrpni i dugotrajni pobjedonosni antifašistički put ka slobodi…

Živi legenda Sutjeske pa antifašistički borci i antifašisti iz godine u godinu posjećuju ovo veliko poprište, možda sudbonosne bitke Drugog svjetskog rata za kasniju konačnu pobjedu nad fašizmom. Epopeja Sutjeske – ostaju u našem sjećanju potpuno okruženi, izgladnjeli i slabo naoružani partizanski borci, na koje je u V. ofanzivi svom silinom i brutalnošću napadao  višestruko nadmoćniji okupator. I, nije uspio u namjeri da uništi Vrhovni štab i Narodno oslobodilačku partizansku vojsku. Zato to i jest bila jedna od prijelomnih bitaka NOB-e i Drugog svjetskog rata, koja je, na strani antifašističke koalicije navijestila slom fašističke Italije i nacističke Njemačke i njihovih slugu.

Sutjeska je u sjećanju i poštovanju i po tome što je, među nešto više od 16 tisuća partizanskih boraca, više od polovice boraca bilo iz proleterskih brigada s područja Hrvatske, a među nešto više od 7 tisuća poginulih boraca, gotovo 60 posto je poginulih hrvatskih partizana i u tom herojskom stroju je 2901 poginuli borac iz Dalmacije. Teško se u povijesti ratova sreće takav heroizam kao heroizam partizanskih boraca na Sutjesci.

Mi iz Dalmacije posebno smo gordi na borce dalmatinskih brigada, naročito na one iz legendarne Druge dalmatinske brigade, koji su desetkovani, izgladnjeli i krajnje iscrpljeni danima držali presudno značajni položaj na Donjim Barama. Iako su pretrpjeli ogromne gubitke, poslali su poruku svojoj komandi i vrhovnom komandantu Titu: “Izginulo nas je više od dvije trećine, ali računajte s nama kao da smo u punom sastavu”. Taj i mnogi drugi primjeri herojstva, koji su jedinicama NOV-e donijeli još jedan teško izvojevani uspjeh u srazu s višestruko brojnijim i opremljenijim okupatorom, s pravom je najljućem poprištu Pete neprijateljske ofanzive, u dolini Sutjeske, osigurao naziv – Dolina heroja.

Sedamdeset šest je godina prošlo od Bitke na Sutjesci, od mukotrpnog proboja žestokog neprijateljskog obruča u Petoj neprijateljskoj ofenzivi, što je omogućilo nastavljanje pobjedonosnog antifašističkog puta Titovih partizana ka oslobođenju od fašizma. U četverogodišnjoj narodno oslobodilačkoj borbi za oslobođenje mnogi su partizanski borci položili svoje živote. Vječna im slava i hvala. Za ostvarenu slobodu i zato jer su nas kroz antifašističku NOB-u svrstali među ponosne zemlje pobjednice Drugog svjetskog rata. To je zasluga Titovih partizana, makar mnogi iz današnjih aktualnih vlasti zemalja nastalih na tlu bivše Jugoslavije, osporavaju antifašistički i oslobodilački karakter NOB-e. Uzdižu se i slave neki mračni likovi, a osporava se i blati lik i djelo Josipa Broza Tita, druga i partizanskog vođe, jedinog vrhovnog komandanta u Drugom svjetskom ratu koji je ranjen na poprištima bitaka upravo u vrijeme Bitke na Sutjesci. Danas ga vlasti prešućuju, a svakojaki falsifikatori povijesti, fašisti i neofašisti, na njegovo se ime i djelo nabacuju blatom i proglašavaju zločincem i njega i njegove partizanske borce. Oni mrze jer ne mogu ili neće da shvate neospornu povijesnu činjenicu da je u okupiranim jugoslavenskim zemljama sredinom 1941. godine KPJ s Titom na čelu bila jedina snaga koja je pozvala i povela narod u antifašističku i oslobodilačku borbu.

Zato živi i legenda Sutjeske!

Odgovori