Peticija za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa. Piše “Inicijativa za Filozofski”, change.org
30 travnja, 2020
Kapitalizam i socijalna prava. Autor Ellen MEIKSINS WOOD, slobodnifilozofski.com
30 travnja, 2020

Zašto je vrlo naivno iščuđavati se nad saznanjem da su članovi Stožera HDZ-ovci. Piše Sanja MODRIĆ, telegram.hr

Nema funkcije u zdravstvu bez HDZ-a. Markotić i Capak samo su dio te priče

.
Ovu novu situaciju sa Capakom i Alemkom Markotić treba promatrati malo inverzno. Naime, nije najvažnije što se otkrilo da su, kao vrhovni maheri za zdravlje nacije, javnosti predstavljeni stručnjaci za koje do jučer nismo znali da su ujedno i politički angažirani na strani HDZ-a. Nego je glavno pitanje – a u samostalnoj Hrvatskoj ono je i vječno – dokle će trajati ta bolesna praksa da se jedino HDZ-ovi kadrovi mogu kvalificirati za glavne autoritete u zdravstvenom sustavu.
 .

Mnoge su građane ovih dana neugodno iznenadila mala, zgodna otkrića s društvenih mreža da su zdravstveni stručnjaci koji svaki dan vode glavnu riječ na presicama Stožera za obranu od korone, zajedno s HDZ-ovim ministrom Berošom i potpredsjednikom Vlade Božinovićem, zapravo također tijesno povezani s vladajućim HDZ-om.

No, fotografije dr. Krunoslava Capaka sa sastanaka ogranka HDZ-a, te mali reklamni stand-up u kome se dr. Alemka Markotić prije predsjedničkih izbora dala snimiti kako izražava podršku kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, samo su iznova svratili pozornost na jednu posve notornu i redovitu stvar. A ta je da bilo koju visoku i višu funkciju u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu smije mjerkati samo onaj aspirant koji je ili član HDZ-a, ili im je svoju odanost uvjerljivo dokazao i bez stranačke iskaznice.

Isto je već 30 godina

Neku manju šansu za položaje imaju i pripadnici stranaka HDZ-ove koalicije s doktorskim diplomama, recimo Bandićevi u Zagrebu, ali tu ipak nisi toliko na sigurnom. Tako je bilo svih ovih 30 godina, tako je i sada.

Ravnatelji velikih bolnica, njihovi zamjenici i pomoćnici, šefovi klinika i odjela i članovi moćnih bolničkih upravnih vijeća, jednako kao i ravnatelji HZZO-a, Zavoda za javno zdravstvo i drugih institucija u domeni zdravstva – u pravilu se regrutiraju iz HDZ-ovog stranačkog bazena.

Ekspresna instalacija svojih ljudi na ključna mjesta u javnom zdravstvu jedna je od prvih stvari koje se aranžiraju čim HDZ stupi na vlast. I tu nikad nema nikakvih iznenađenja. Možeš biti sam bog u liječničkoj ili menadžerskoj struci, ali to ti neće pomoći da postaneš, recimo, ravnatelj bolnice ako ne možeš pokazati politički atest HDZ-a kao svoju presudnu ”vrijednost plus”.

To je takva formula

Utoliko je vrlo naivno iščuđavanje nad saznanjem da doktor Krunoslav Capak i doktorica Alemka Markotić u životu nisu fiksirani samo i isključivo na medicinu nego, kako vidimo, nađu vremena i za politički angažman u HDZ-u.

Ako smo do prije koji dan o njima mislili isključivo kao o zanesenim znanstvenicima koji dan i noć mozgaju o napetom životu bakterija i virusa – to je bilo kardinalno pogrešno. Jer kakvi god stručnjaci da jesu, sigurno ne bi dobili prve pozicije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i u Zaraznoj da im je falila nužno potrebna politička boja. Oni krive boje naprosto ne mogu biti u kombinaciji. Takva je formula i točka. Neprobojna.

Zato ovu novu situaciju sa Capakom i Alemkom Markotić treba promatrati malo inverzno. Naime, nije najvažnije što se otkrilo da su, kao vrhovni maheri za zdravlje nacije, javnosti predstavljeni stručnjaci za koje do jučer nismo znali da su ujedno i politički angažirani na strani HDZ-a. Nego je glavno pitanje – a u samostalnoj Hrvatskoj ono je i vječno – dokle će trajati ta bolesna praksa da se jedino HDZ-ovi kadrovi mogu kvalificirati za glavne autoritete u zdravstvenom sustavu.

Hebrang, Milinović, Reiner, Kujundžić…

Ali to je naprosto igra u kojoj su – isto kao i oni prije njih – sudjelovali svi koji su sada na ključnim položajima u zdravstvu. Dakle svi čija je ambicija bila nešto veća nego što je skapavanje od dnevnog posla po bolničkim odjelima i izvođenje operacija u salama. To, jasno, uključuje Capaka i Markotić, ravnatelje bolnica, i tako redom. Uz struku, obavezno je istaknuti i političku pripadnost. Inače: ćorak.

I neka nitko tome ne proturječi jer se za dokaz može izvaditi cijelu stotinu primjera, od Hebranga i Dade Milinovića do Reinera i Kujundžića. Odavno se više ne može reći ni da je riječ o zaplotnjačkim šemama jer se stranačka u zdravstvu kuhinja više ni ne pokušava sakriti od poreznih obveznika koji sve to financiraju.

Tako je za ravnatelja Rebra iliti KBC-a Zagreb izabran upravo dr. Ante Ćorušić s mjesta predsjednika HDZ-ovog odbora za zdravstvo. Njegov je zamjenik dr. Milivoj Novak, vjenčani kum bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Dr. Mario Zovak, od 2016. ravnatelj Bolnice sestara milosrdnica, plasirao se na upravljačku poziciju kao proteže HDZ-ovog Tomislava Čuljka. KB Merkur vodi HDZ-ovac dr. Mario Starešinić.

Dosje kao Rat i mir

Polovicom 2016. godine, za predsjednika upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” instaliran je Josip Bilaver, predsjednik mladeži HDZ-a, a uskoro je za ravnateljicu izabrana dr. Alemka Markotić. Dok je trajala ljubav HDZ-a s Mostom, na poziciju predsjednika upravnog vijeća bolnice Dubrava pripušten je dr. Zlatko Vlajčić, član Nacionalnog vijeća Mosta. I tako bismo mogli ravno u nedogled. Bio bi to divan dosje, debeo kao Rat i mir.

O, da, kako da ne, raspisuju se natječaji, ali to je čista farsa jer se unaprijed zna tko ne može imati nikakve šanse, a tko ima najveću jer će iza njega stati HDZ. I onda smo tu gdje jesmo. Utoliko su Capak i Markotić pravilo od koga nema odstupanja. Da ima, možda bi nam ovih dana neki drugi epidemiolozi govorili iz Stožera kako trebamo živjeti.

.

Objavljeno telegram.hr, 30.04.2020., https://www.telegram.hr/price/zasto-je-vrlo-naivno-iscudavati-se-nad-saznanjem-da-su-clanovi-sto,zera-hdz-ovci/, pristupljen0 30.04.2020.

Odgovori