Kriteriji!? – ZAŠTO DUBROVNIK NEMA ULICU VLADA JANIĆA CAPA?
13 srpnja, 2017
PROTESTNO PISMO UDRUGE ANTIFAŠISTA DUBROVNIK POVODOM NAJAVLJENE PROMJENE IMENA TRGA MARŠALA TITA U ZAGREBU
13 srpnja, 2017

Ustupci klerofašističkoj desnici: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – OSUDA PREIMENOVANJA TITOVA TRGA

Povodom skandaloznih događaja oko konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine, sračunatih i na mijenjanje imena Trga maršala Tita, kao ustupak klerofašističkoj desnici, Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije uputila je vijećnicima Skupštine Grada Zagreba, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i cjelokupnoj javnosti slijedeće priopćenje:

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije najoštrije osuđuje i protivi se inicijativi za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu.

Ucjene prilikom konstituiranja zagrebačke gradske vlasti od strane sljedbenika ustaške ideologije Ante Pavelića, ocjenjujemo kao još jedan smišljeni atak na ustavne temelje Republike Hrvatske i njezinu slavnu antifašističku povijest.

Pozivamo vijećnike Gradske skupštine Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića da odbace ucjene i onemoguće tendencije daljnje fašizacije i sramoćenje Republike Hrvatske. Podsjećamo ih da upravljaju radničkim i revolucionarnim Zagrebom, koji je dao značajan doprinos afirmaciji hrvatskog antifašizma. Josip Broz Tito – maršal Tito jedan je od najznačajnijih svjetskih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, lider Pokreta nesvrstanih, nosilac stotinjak najviših stranih priznanja i odlikovanja, počasni doktor mnogih sveučilišta. Njegovo ime nose ulice, trgovi i ustanove na nekoliko kontinenata. Počasni je građanin brojnih gradova u zemlji i inozemstvu. Simbol je antifašizma i mira u svijetu.

Antifašistički borci i antifašisti Dubrovačko-neretvanske županije, podržavaju i aktivno će se uključiti u planirane aktivnosti i napore SABA RH da se o neprimjerenom licemjernom odnosu hrvatske vlasti i njezinih najviših dužnosnika u odnosu na pojačanu fašizaciju i atake na antifašističku prošlost Republike Hrvatske, upozna kako domaća, tako i međunarodna javnost“.

Odgovori