MOJI PRIJATELJI DEJAN I LJUBICA: ‘Posljednje što je napisala bila je tužna isprika i oproštaj od mame. Sutra su je ‘zabunom’ ubili snajperom’. Piše Hrvoje KLASIĆ,
3 listopada, 2018
Intervju DRAGAN MARKOVINA ZA NOVI LIST ‘Ljevica se mora suprotstaviti i kapitalizmu i nacionalizmu’. Razgovarao Boris PAVELIĆ, novilist.hr
4 listopada, 2018

Ukidamo povijest, zemljopis i biologiju iz srednjih škola, ali zabranjeno je reći da ne želimo dijete na vjeronauku?: “Crkva uvijek ide na pritiske, a to je grubo kršenje načela sekularnosti države”. Autor Tomislav KUKEC, 100posto.hr

U dva odvojena slučaja Hrvatska je ovog tjedna opet pokazala da je sekularna država samo na papiru

.
Vjeronauk je važniji od povijesti, geografije i biologije, a mogućnost izbora žele li djeca ili ne ići na vjeronauk (po)grešna je i treba ju maksimalno zataškati kako se ne bi odlučili ispisati.Zaključak je to koji se nameće nakon dva odvojena ovotjedna događaja u kojima je vjeronauk odnio pobjedu nad sekularnom državom, znanjem i obrazovanjem.

Znanje nije potrebno?

Najprije smo doznali da će u strukovnim srednjim školama, u sklopu eksperimentalne kurikularne reforme, iz programa biti izbačeni povijest, geografija i biologija. Rezon je „reformatora“ da učenicima koji se obrazuju za stručna zanimanja ti predmeti nisu potrebni. Ipak, vjeronauk je ostao čvrsto ukorijenjen u program. Zasad će se takva „reforma“ provoditi samo u nekim srednjim školama gdje se učenici u trogodišnjim strukovnim programima obrazuju za jednostavnija zanimanja, a za dvije godine trebala bi se preliti na svih oko deset tisuća đaka koji se obrazuju za rad i život u trogodišnjim strukovnim programima.

Od općeobrazovnih predmeta njima bi tako ostali samo Hrvatski jezik, matematika, informatika i strani jezik te vjeronauk kao izborni predmet.

A onda se Biskupija splitsko-makarska oglasila pismom upućenim ravnateljima škola u kojima ih je napala zbog odluke pojedinih škola da učenicima na početku godine ponude anketni listić kako bi se izjasnili hoće li i dalje pohađati vjeronauk. Točnije, anketni listić se uopće nije ticao samo vjeronauka, već se tražilo od učenika da izaberu izborne predmete koje će slušati ove godine, što je Crkva doživjela kao kršenje famoznih Vatikanskih ugovora iz 1996.

Profimedia

Profimedia

Biskupija, naime, smatra da su se učenici opredijelili u 1. razredu škole te se svako daljnje propitivanje može razumjeti kao sugeriranje da se ispišu sa vjeronauka. Pismo je na Facebooku objavio znanstvenik Ivica Puljak, inače član stranke Pametno.

„Kada je vjeronauk jednom izabran ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati, je diskriminacija pravnog statusa vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora“, stoji u dopisu upućenom školama iz biskupijskog Katehetskog ureda.

‘To je gruba manipulacija odredbi Vatikanskih ugovora’

Udruge koje se bave promicanjem sekularnog društva i prava ireligioznih osoba zgrožene su najnovijim razvojem događaja i upozoravaju da su oba slučaja nedopustiva. Prvi, rezanja društvenih predmeta, jer izravno utječe na buduće opće znanje naše djece, a drugi jer je gruba manipulacija odredbi Vatikanskih ugovora.

Predsjednik Udruge za zaštitu ljudskih prava David, Boris Stanojević, ističe kako se još jednom radi o uzurpaciji i zloupotrebi društvenog položaja kojeg Crkva ima u Hrvatskoj.

“Isprva je rečeno da će vjeronauk biti fakultativan, da bi on s godinama sve više postajao predmet bez kojeg se ne može. To je uzurpacija škola i djece od strane Crkve. Žalosno je što u tome stradavaju djeca ali i roditelji”, ističe Stanojević aludirajući kako roditelji često nemaju izboa nego svoju djecu poslati na vjeronauk. Naročito je to vidljivo u manjim sredinama gdje bi izostanak s vjeronauka sa sobom nosio i društvenu stigmu.

Magistar znanosti, povjesničar i arheolog Luka Baričić, član Upravnog odbora udruge Protagora, kaže kako se njihova organizacija već 13 godina bavi tim pitanjem, te ga čudi što je netko od ravnatelja uopće smogao hrabrosti učenicima ponuditi njihovo pravo na izbor.

„Ali me reakcija Crkve ne čudi. Oni uvijek idu na pritiske i manipulacije, pa tako i u ovom slučaju, a to je grubo kršenje načela sekularnosti države“, kaže za 100posto Baričić. Objašnjava kako u ugovorima nigdje ne stoji da vjeronauk mora biti poučavan svih osam razreda osnovne škole, kao ni da učenici nemaju pravo izbora.

iStock/Ilustracija

iStock/Ilustracija

„U ugovorima je naveden samo jedan čudan termin, a to je da je vjeronauk obvezni izborni predmet, odnosno postaje obvezan kada ga se izabere kao izborni, te mora biti tretiran kao svi drugi predmet“, kaže.

Pojašnjava kako je po školama u njegovom Splitu, ali i diljem Hrvatske, sve manje onih koji se odlučuju na vjeronauk. Mnogi radije biraju informatiku ili, u školama gdje nemaju mogućnost izbora u to vrijeme, taj sat provode po školskim hodnicima.

Treba dati pisanu izjavu ravnatelju

Baričić objašnjava kako postoji jasna procedura ispisivanja djeteta sa vjeronauka u školi.

„Kada dijete upisujete u osnovnu školu, dobijete formular na kojem se odlučite želite li da ga pohađa ili ne. Ako u nekom trenutku dijete ili vi promijenite odluku, treba pričekati kraj školske godine, a onda ravnatelju škole dati pisanu izjavu da ne želite da dijete više pohađa vjeronauk. Ravnatelj takvu izjavu šalje u Ministarstvo obrazovanja koje donosi odobrenje da se dijete ispiše sa vjeronauka, no to je samo formalnost jer oni nemaju osnove spriječiti ispisivanje, odnosno uskratiti to odobrenje“, kaže Baričić koji smatra kako je najnoviji dopis Crkve školama „očajnički pokušaj zadržavanja kontrole koju gube svakog dana“.

Kao povjesničar i arheolog po struci, Baričić kaže da je žalosno što se učenicima u strukovnim školama uskraćuju društveni predmeti.

„Nebitno je je li to strukovna ili bilo koja druga srednja škola, od ekonomske, gimnazije… Prošlost je temelj naše civilizacije, opće kulture i generalno edukacije. To je eksperiment za kojeg se iskreno nadam da će propasti jer je nelogičan i glup. U srednjoj školi se formiraju stavovi, osobnost, a u takvom okruženju iz programa izbaciti povijest, geografiju i biologiju stvarno je sramotno, ali i jako opasno. Iz škola će nam izlaziti djeca bez ikakvih znanja, vraćamo se dva stoljeća unazad“, zabrinut je Baričić.

“Nije vrat nego šija”

Slažu se s njim i brojni povjesničari s kojima su mediji proteklih dana razgovarali, a koji ističu kako će srednjoškolci koji budu sudjelovali u ovoj reformi, o društvu i svijetu učiti samo na vjeronauku, a svi drugi relevantni društveni predmeti bit će izbrisani.

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Protivnike ove ideje zgranula je i izjava ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je ustvrdila kako nije točno da su ti predmeti ukinuti „već smo samo napravili novi program“. U kojem, doduše, nema tih predmeta. Što jako podsjeća na onu Andrije Hebranga da „nikad ne lažem nego ponekad govorim neistine“, ili onu bivšeg ministra Petra Čobankovića da hrana nije poskupjela već su „izvršene korekcije cijena“.

Reagirala je i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš napomenuvši kako je njezina stranka još u travnju u saborsku proceduru uputila prijedlog za pokretanja revizije Vatikanskih ugovora jer se u njima “nalaze protuustavne odredbe koje ugrožavaju ravnopravnost svih građana Hrvatske”.

“Smatramo da nastavi vjeronauka nije mjesto u školama već da bi se ista trebala održavati u vjerskim ustanovama. Ovakav način održavanja nastave vjeronauka ugrožava sekularnost države i izaziva podjele među učenicima, a kako vidimo iz splitskog primjera Crkva direktno zadire u odluke ravnatelja škola te odluke samih roditelja djece.

Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

Revizija vatikanskih ugovora potrebna je i zbog činjenice da oni propisuju odredbe po kojoj su tijela kaznenog progona obvezna prije samog pokretanja kaznenog postupka prema svećenicima o tome obavijestiti nadležnog biskupa, što omogućava prikrivanje kaznenih djela svećenika, osobito onih teških seksualnih delikata počinjenih prema djeci. Kao stranka se zalažemo i za pooštravanje kazni za sve počinitelje kaznenih djela nad djecom, slučajevi pedofilskih skandala među klerom posebno su moralno posrnuće s obzirom na ulogu koju bi Crkva i svećenici trebali imati u društvu”, kaže Mrak Taritaš za 100posto.

Piše Tomislav KUKEC

.

Objavljeno 100posto.hr, 29.09.2018,, https://100posto.hr/news/ukidamo-povijest-zemljopis-i-biologiju-iz-srednjih-skola-ali-zabranjeno-je-reci-da-ne-zelimo-dijete-na-vjeronauku, pristupljeno 03.10.2018.

Odgovori