POVIESTNA (NE)SREĆA: Od bezum’ja do postum’ja. Autor Miše GALJUF, glasgrada.hr
17 prosinca, 2018
Zlatko DIZDAREVIĆ: Novi poredak: Sada i zauvijek! novilist.hr
22 prosinca, 2018

U ZADRU OBILJEŽENE VELIKE OBLJETNICE NOB-e

  • U Zadru su 8. prosinca 2018. godine obilježene velike obljetnice Narodnooslobodilačke borbe u Dalmaciji: 75. obljetnica osnivanja 8. (Dalmatinskog korpusa) Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda i 74. obljetnica oslobođenja Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Unatoč jakom južnom vremenu praćenom povremeno jakom kišom okupilo se na zadarskom obilježavanju velikih obljetnica NOB-e mnoštvo antifašističkih boraca i antifašista iz Zadra i cijele Dalmacije, među njima i dvadesetak njih iz Dubrovačko-neretvanske županije, iz Dubrovnika, Korčule i Ploča.

Zadarsko obilježavanje 75. obljetnice osnivanja 8. (Dalmatinskog korpusa) Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda i 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu započelo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju borcima NOR-a na Gradskom groblju u Zadru. Među brojnim vijencima, vijenac antifašista Dubrovačko-neretvanske županije položila delegacija u sastavu: Mato Jerinić, predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik, Vanja Franić, predsjednica i Mirko Pecotić potpredsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije.

Svečani skup u zadarskoj dvorani „Zara“ započeo državnom himnom „Lijepa Naša“ koju su ponosno otpjevale članice Zbora umirovljenica „Marineta“ iz Makarske, a onda su prisutni u prepunoj dvorani minutom šutnje odali počast borcima NOR-a i braniteljima za ostvarenu i obranjenu slobodu Dalmacije. Potom je Nikola Dobre, predsjednik ZUABA Zadarske županije, organizatora ovogodišnjeg obilježavanja velikih obljetnica, pozdravio prisutne i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, logoraša talijanskih fašističkih logora Borisa Barabu.

Povodom velikih dalmatinskih jubileja prigodno su govorili: Jakov Jukić, borac NOR-a i istaknuti zadarski antifašist te Nikola Dobre, predsjednik ZUABA Zadarske županije. Rečeno je da poslije kapitulacije fašističke Italije, kada je Dalmacija bila kratkotrajno slobodna, mada su je ubrzo ponovo okupirali njemački nacisti, nastalo vrijeme općeg poleta narodnog ustanka u Dalmaciji. To je bilo presudno da Vrhovni komandant Tito 7. listopada 1943. godine izda naredbu o formiranju 8. (dalmatinskog) korpusa NOV i POJ, od težaka, ribara, pomoraca i drugih dalmatinskih građana, u vojnoj vještini, uglavnom, malo iskusnih mladića i djevojaka. Njih oko 15 tisuća su razoružavali talijansku vojsku i uzeli oružje u ruke da bi obranili i učinili slobodnom svoju Dalmaciju od njemačke nacističke vojske, ustaša i četnika.

Jedinice Osmog korpusa su od 7. listopada 1943. do 2. ožujka 1945. godine, u 545 dana ratovanja i ostvarivanja slobode, imale 8.623 poginula, ranjena i nestala borca. Borci Korpusa prošli su kroz teške borbe i brojne operacije, po svim dijelovima Dalmacije, po zapadnoj BiH, Lici, Gorskom Kotaru, Hrvatskom primorju, Kvarneru, Istri, u Trstu i Slovenskom primorju, dočekavši tamo kraj 2. svjetskog rata u Europi. Borbeno djelovanje Osmog (dalmatinskog) udarnog korpusa NOV i  POJ, uz ostale čimbenike je bio  značajan prilog stvaranju ZAVNOH-ovske i demokratske federativne Hrvatske – suverene Republike Hrvatske… 16. studenog 1944. otpočela je Kninska operacija. Bitka rijetko viđena na teritoriju Dalmacije. Tada, jedinice 8. (dalmatinskog) korpusa su imale oko 55. tisuća boraca. Glavna i završna bitka vodila se od 26. studenog do 4. prosinca 1944.godine. Knin je držalo i oštro branilo oko 14.000 njemačkih vojnika. Četnici i ustaše su ranije napustili položaje i povukli se preko Knina ka Zagrebu i Rijeci. Totalni poraz je doživjeli su njemački nacistički okupatori. Kninskom operacijom konačno je probijena njemačka fronta na crti Knin-Mostar… Operacija oslobađanja Dalmacije trajala je oko 90 dana. Kninska operacija je potvrdila kvalitetu vojnog djelovanja, zapovijedanja, izvođenja borbi i suvremenih operacija 8. (dalmatinskog) udarnog korpusa, kojeg je organizirao i vodio Glavni štab Hrvatske. Bio je to početak oslobađanja Hrvatske većinom hrvatskim snagama. Bila je to garancija da se može osloboditi i cijela Hrvatska… Dalmacija je prva u Hrvatskoj, a među prvima i u Jugoslaviji, konačno i potpuno oslobođena. Tako je u Dalmaciji završen 2. svjetski rat na vječnu zahvalnost i slavu svima koji su dali svoje živote i bili žrtve u borbi za slobodu…

Mi zadarski antifašisti se ne možemo odreći svijetlih tradicija spominjanja na one koji su nam izborili slobodu, vratili našu Dalmaciju matici domovini Hrvatskoj te pobijedili najveće zlo čovječanstva – fašizam, zajedno s domaćim kvislinzima ustašama i četnicima… Osjećamo potrebu reći da mi u Zadru u sličnim prigodama ističemo da samo želimo istinu o NOR-u i poštivanje prema vođi ustanka i narodnooslobodilačkog rata – drugu Titu…Mi prihvaćamo, poštujemo i njegujemo dostojanstvo Domovinskog rata, jer je i u udrugama antifašista imamo mnoge branitelje. Nismo nostalgičari, no ne odričemo se svega pozitivnog što je stvoreno i dano nam u naslijeđe pobjedom u NOR-u… Povijest će zabilježiti da se u ovoj zemlji mrze oni koji su porazili fašizam, a slave oni koji su pobijeđeni, slave se oni koji bi voljeli da se u Zadar ulazi s putovnicom… Tisuće spomenika, bista i drugih obilježja su ciljano i namjerno uništene: Velimiru Škropiku, Ivi Loli Ribaru, Radi Končaru… Zašto je heroje trebalo ubiti po drugi put, bez krivnje, bez osude, bez obrazloženja i grižnje savjesti… rečeno je, uz ostalo u prigodnim govorima.

Pozdravne riječi uputili su: Juraj Krstulović, izaslanik SABA Republike Hrvatske, Sabljar Dračevac, izaslanica zadarskog župana Božidara Longina i Boris Baraba, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. U prigodnom programu kazivani su stihovi partizanskog pjesnika Vladimira Nazora, a nekoliko pjesama izveo je Zbor umirovljenica „Marineta“ iz Makarske

Odgovori