ISTRAŽIVANJE: Građani bi prije kažnjavali isticanje komunističkog znakovlja, nego pozdrav „Za dom spremni“. Piše Melisa SKENDER.
5 travnja, 2017
U utorak, 4. travnja – DRUŽENJE U 18
5 travnja, 2017

U susret lokalnim izborima u svibnju – DDS JE STIGAO PRVI. 23.03.2017.

Sunset at yacht harbour in Dubrovnik

Udruga antifašista Dubrovnik će i u susret svibanjskim lokalnim izborima svojim članovima i simpatizerima poručiti da svakako iziđu na izbore i svoj glas daju prema nahođenju i savjesti, prije svega, vodeći računa o socijalnim i gospodarskim aspektima predizbornih programa stranaka i nezavisnih lista, o mogućnostima što se otvaraju za  mlade te naročito o jasno izraženom pozitivnom odnosu prema antifašizmu.
U četvrtak, 23. ožujka, u prostoru Udruge antifašista Dubrovnik, sastali su se predstavnici Udruge i Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) predvođeni predsjednicima dr. Boškom Skaramucom i Perom Vićanom. Do sastanka je došlo na inicijativu DDS-a, a bilo je riječi o programima rada i predstojećim lokalnim izborima što će se održati 21. svibnja. Kako je naglasio Pero Vićan, predsjednik DDS-a, u toj su regionalnoj stranci ocijenili da bi bilo dobro susresti se, razgovarati i surađivati s dubrovačkim antifašistima, udrugom građana značajno prisutnom, na našem području, naročito u ovom vremenu kada su u nas sve naglašeniji pokušaji revizije povijesti, na to, osim uglavnom usamljenih antifašista, malo tko reagira. Rečeno je da je, uz ostalo DDS je nezadovoljan dosadašnjim  radom i funkcioniranjem gradske vlasti te strukturom i načinom trošenja proračunskog novca. To treba mijenjati i šansa za korijenite promjene su predstojeći lokalni izbori. DDS u kojem je dosta uglednih i školovanih mlađih ljudi, za sada na lokalne izbore samostalno izlazi u Gradu Dubrovniku te u općinama Konavle i Dubrovačko primorje, moguće još u Stonu i Župi dubrovačkoj te za Županijsku skupštinu. Trenutno po anketama DDS ostvaruje naklonost 30 do 40 posto ispitanika, a zahvaljujući predizbornom programu zasigurno će svoje biračko tijelo povećati dijelom HDZ-ovih i SDP-ovih birača, vječno nezadovoljnih potezima svojih dosadašnjih čelnika. Svaki glas ima jednaku vrijednost i potrebna je jača mobilizacija birača. DDS je kao politička stranka zainteresiran i za moguće glasove iz redova dubrovačkih antifašista, rekao je Pero Vićan, jasno zapitavši predstavniku Udruge antifašista Dubrovnik mogu li i na koji način DDS-u „dati ruke“, ne dovodeći u pitanje svoju samostalnost, tradicije koje baštine, stavove i načela za koje se zalažu.
U svojim izlaganjima predstavnici Udruge antifašista Dubrovnik, najbrojnije udruge u Gradu i Županiji,  pozdravili su inicijativu DDS-a za susretom, razgovorom i mogućom budućom suradnjom u pitanjima od zajedničkog interesa. Ta inicijativa kazuje da se u DDS-u dubrovački antifašisti uvažavaju kao društveni faktor. DDS je inicirao i na razgovor stigao prvi pa tu činjenicu ništa ne može promijeniti. Bilo bi dobro da primjer DDS-a bude pokazatelj i drugim političkim subjektima u Dubrovniku da vode više računa o Udruzi antifašista i raspoloženju njenog članstva. Predstavnici udruge dubrovačkih antifašista pozdravili su naznake iz predizbornog programa DDS-a, naročito dio o socijalnoj skrbi starijih i bolesnih, ali su sugovornicima iz DDS-a naglasili da na izborima odlučuju isključivo birači te da će kao i do sada svojim članovima i simpatizerima poručiti da svakako iziđu na izbore i svoj glas daju prema svom nahođenju i savjesti, vodeći, prije svega, računa o socijalnim i gospodarskim aspektima predizbornih programa stranaka i nezavisnih lista, o mogućnostima što se otvaraju za  mlade te naročito o jasno izraženom pozitivnom odnosu prema antifašizmu. Jedino takvi programi i ponašanja mogu računati na pažnju i glasove antifašista.
Prvi sastanak predstavnika dubrovačkih antifašista i DDS-a završen je obostranim zadovoljstvom, a mogućnosti daljnje suradnje bit će predmet razgovora na idućim susretima.

Odgovori