Predstavljeno peto izdanje biblioteke „Da se ne zaboravi“ – TITO … I DUBROVNIK
25 svibnja, 2017
Otrgnuto od zaborava – STJEPAN FILIPOVIĆ (27. siječnja 1916. – 22. svibnja 1942.) – NARODNI HEROJ KOJI JE TRI PUTA UBIJEN
25 svibnja, 2017

Brunica RADELJEVIĆ

Napustila nas je Brunica Radeljević, dugogodišnja članica Udruge antifašista Dubrovnik. Rođena je 1928. godine u Dubrovniku kao najmlađa od četiri kćeri u obitelji Bruna i Kate Radeljević, između dva rata boraca za radnička prava i socijalnu pravdu pa su kao takvi bili nepoćudni za nenarodne režime. Na samom početku fašističke okupacije i NOB-e kada je Bruno, otac obitelji od okupatora uhapšen i ubrzo ubijen, majka Kate se sa tri starije kćeri uključila u partizanske jedinice, a Brunica je sklonjena kod obitelji u Konavle. Uz gubitak oca, u NOB-i su živote za slobodu herojski položile i sestre Marija i Anuška. To je i na Brunicu ostavilo trajni trag beskrajne tuge.

Po oslobođenju je nastavila školovanje, da bi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti radila u školi i bila omiljena kod učenika. Obavljala je i rukovodne dužnosti u školstvu i kulturi. Dok je zdravlje služilo bila je aktivna u društvenom radu pa tako i u Udruzi antifašista Dubrovnik od njenog utemeljenja, a jedno je vrijeme bila i njena predsjednica. S bolešću se dugo borila, pomalo se povlačeći u sebe, ali je član Udruge ostala do zadnjeg daha. Toga, na prvi pogled, krhkog lika ponosne Brunice, sjećat će se njeni učenici, znanci i njena Udruga antifašista Dubrovnik.

Odgovori