U PETAK PRAVNA POMOĆ
30 lipnja, 2020
PROTIV FAŠIZMA U HRVATSKOJ
30 lipnja, 2020

U NEDJELJU NA IZBORE!

U nedjelju 5. srpnja 2020. godine su parlamentarni izbori. Zaludu je sada očajavati kako se uranilo i kako je umjesto za ljetne vrućine trebalo izbore planirati na jesen, a k tome ni ponovno širenje COVID 19 infekcije ne ide na ruku organiziranju izbora. Međutim parlamentarne izbore u nedjelju valja pametno i pošteno odraditi. Ponajprije svatko, tko bolešću nije spriječen, treba izvršiti svoju građansku dužnost, izaći na izbore i dati glas po svojoj savjesti. Predizborna kampanja traje do subote, a političke stranke i koalicije da se svide biračkoj masi, po običaju uglavnom obećavaju brda i doline. Makar je jasno da će u stanju u kojem je objektivno Lijepa naša, uz to i s još nepoznatim, ali svakako težim posljedicama od COVID 19 infekcije, teško je i nerealno očekivati bolji život pa i kada bi sve išlo kao podmazano i na mlazni pogon. Jasno je da će godinama koje su pred nama, s negativnostima koje su se nataložile, prije svega sveopćeg opterećenja korupcijom, trebati puno volje i rada, prije svega vladajućih, za odlučno i djelotvorno suočavanje s tim i drugim društvenim zlima.

Kada je riječ o antifašizmu, civilizacijskoj tekovini, koja je zbog značaja za slobodu, teritorijalnost, opstojnost i državnost Republike Hrvatske, ugrađena u Ustav RH, „zna se“ tko bi ga najradije zbrisao iz hrvatske povijesti pa da onda svi budu „za dom spremni“. To traje već prilično dugo, gotovo trideset godina u hrvatskoj samostalnosti i demokraciji, i u aktualnom parlamentarnom mandatu, u osporavanju antifašizma natjecale su se krajnje desne neofašističke strančice i njima slične stranke i koalicije na čelu s HDZ-om. Istini za volju, osim verbalnih podrški, ni lijeve stranke pa ni SDP ne mogu se pohvaliti nekim naročitim doprinosom promicanju antifašizma u suvremenim uvjetima, prije svega vraćanju oduzetih prava i dostojanstva borcima NOR-a te rješavanju statusa udruga, zajednica i saveza antifašista i antifašističkih boraca koje su dovedene u gotovo bezizgledan položaj.

Kada se pred nedjeljne izbore sve zbroji i oduzme sve je jasno i zaista je nepotrebno davati preporuke biračima. Jedina prava preporuka je: „ljudi izađite na izbore i glasajte po svojoj savjesti!“ Oni koji su zbog bolesti i poodmaklih godina vezani za stan i krevet mogu iskoristiti svoje pravo i zahtijevati još i 02. srpnja da ih posjete članovi biračkog odbora prema mjestu njihova stanovanja, kako bi svoju biračku dužnost i glasanje obavili u svom domu. Zasigurno je velika većina antifašista, naših članova i simpatizera i kao i većina građana već odlučila kome će u nedjelju dati svoj glas. Za sve one još neodlučne, susret sa glasačkim listićem i zaokruživanje broja ispred imena stranke ili koalicije, jedini je odgovor na pitanje: kako svojim glasom doprinijeti maksimalno mogućem boljitku naše zemlje. Bez dolaska na biračko mjesto i ubacivanja ispravno popunjenog glasačkog listića u glasačku kutiju, za ovaj put više popravka nema.

Odgovori