Viktor IVANČIĆ: Političari su neobrazovana bagra. Razgovarala Rubina ČENGIĆ
6 rujna, 2017
Naglasci iz rasprave na Izbornoj skupštini NA DJELU JE PUZAJUĆI FAŠIZAM I USTAŠLUK
7 rujna, 2017

U nedjelju, 10 rujna u Podgori 75. OBLJETNICA PARTIZANSKE MORNARICE

Spomenik „Glebova krila“ u Podgori otkriven je 10. rujna 1962. godine, na proslavi dvadesete obljetnice partizanske mornarice NOVJ

Značajna obljetnica naše NOB-e, sedamdeset pet godina od osnivanja partizanske mornarice NOVJ, obilježit će se svečanim skupom u nedjelju, 10. rujna, s početkom u 11 sati, u Podgori, kolijevci ratne mornarice NOVJ, na platou pod velebnim spomenikom „Galebova krila“, koji je otkriven 1962. godine.

Organizatori manifestacije su Zajednica ABA Makarskog primorja i Zajednica ABA Splitsko-dalmatinske županije.

Na nedjeljnu proslavu u Podgoru pristići će poštovatelji sjećanja na NOB-u i antifašizam iz mnogih, prije svega, dalmatinskih mjesta, a u organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik, proslavi u Podgori prisustvovat će i dvadesetak dubrovačkih izletnika.

Uz riječi o 75. obljetnici partizanske mornarice NOVJ i značaju njenog osnivanja za oslobođenje okupiranih primorskih krajeva i otoka i za pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu te prigodno obraćanje predstavnika vlasti, društvenih i političkih struktura, planiran je umjetnički program, a za kraj zajednički ručak – vojnički grah.

Toga 10 rujna 1942. godine je iz bataljona „Vid Mihaljević“ izdvojen mornarički odred pa je taj dan izabran kao dan formiranja partizanske mornarice NOVJ. Prvih 150 boraca, partizanskih mornara položilo je zakletvu 23. siječnja 1943. godine, a kako je taj dan bila kiša postrojavanje je organizirano u prostoru osnovne škole u Podgori. Raport Mati Ujeviću, komandantu IV. biokovske brigade, podnio je Niko Srzić, komandant Prvog mornaričkog odreda osnovanog u Podgori 10. rujna 1942. godine.

Prvi brodovi partizanske mornarice NOVJ bili su leuti „Pionir“ i „Partizan“, puškomitraljezi su im bili naoružanje, a prve mornaričke posade bile su sastavljene od podbiokovskih partizana, ribara i težaka.

Ideja o formiranju partizanske mornarice potekla je od Velimira Škropika, bivšeg časnika mornarice Kraljevine Jugoslavije sa završenom pomorskom akademijom. On je postao prvi komandant partizanske mornarice NOVJ. Velimir Škropik poginuo je 1943. godine, a za samoprijegor i zasluge u NOB-i i osnivanju partizanske mornarice NOVJ proglašen je Narodnim herojem.

Odgovori