VLATKO KOMARICA
27 listopada, 2021
KOJA JE OVO DRŽAVA!
10 studenoga, 2021

TU NEMA NIKAKVE DVOJBE. TO JE CIVILIZACIJSKO PITANJE

Na portalu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pročitali smo da je  novi predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić, zauzeo jasan stav o ustaškom pozdravu Za dom spremni oko kojeg je sudačka praksa po pitanju kažnjavanja vrlo neujednačena. Tako se događalo da predsjednik Sabora, Gordan Jandroković izjavi kako “moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a”, ili da policija ne prijavljuje Marka Skeju, ratnog zapovjednika 9. bojne HOS-a, za izvikivanje tog pozdrava u Kninu.

Dobronić misli kako tu rasprave ne bi trebalo biti. “Kod nas se prikazuje kao da je taj poklič nešto što je stvar ideoloških prijepora između ljevice i desnice, pa onda su jedni za ustaše, drugi za partizane, pa je, eto, normalno da nikad ne mogu postići dogovor o tome. To je sasvim pogrešno. Kao društvo, prije svega moramo povući jasnu crtu između onoga što je crno, a što bijelo”, počinje Dobronić.

Prema njemu tu ne može biti “fluidna razlika” poput one da je u nekim uvjetima taj poklič dopušten, a u nekima nije. “Stvari su jasne: pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga, na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati. Tu nema nikakve dvojbe. To je civilizacijsko pitanje. Ne može se civilizacija – a pravni sustav jest temelj civilizacije – zasnivati na tome da se veličanje zločina imalo tolerira.

I u tome dijelu trebamo slijediti primjer Njemačke i Austrije. Oni su tu ideologiju na neki način uvezli u Hrvatsku, oni su se toga vrlo jasno odrekli, a mi sad lutamo – bi-ne bi. A, osim toga, u Ustavu jasno i glasno piše da je Republika Hrvatska nastala na temelju stečevina ZAVNOH-a, Ustavni sud je u više odluka rekao svoje, izdao i priopćenje o tome”, kazao je Dobronić.

Misli i kako sve stranke i svi pojedinci koji sudjeluju u javnom životu, od lijevih do krajnje desnih, ne smiju imati nikakvih problema s tim da osude taj poklič kao apsolutno nedopušten. “U Austriji su upravo desne stranke uvele zabranu svih takvih pozdrava i simbola”, istaknuo je novi predsjednik Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda se osvrnuo i na rad sudova te je izjavio kako se radi pritisak na suce da rješavaju sve više predmeta, ali se ne shvaća da “do 90 posto problema otpada na sistemske uzroke”.

Izjava novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o ustaškom pozdravu Za dom spremni izazvala je burnu reakciju Domovinskog pokreta na čije čelo je nedavno zasjeo vukovarski gradonačelnik Ivan Penava..“Dobroniću, tko si ti da im sudiš? Insignije palih vitezova ne može nitko zabranjivati”, naveo je Domovinski pokret u objavi na Facebooku. Dobronić se osvrnuo na tu reakciju Domovinskog pokreta, koji ga je upitao tko je on da sudi onima koji izvikuju pozdrav Za dom spremni. “Što se tog tiče, sad sam predsjednik Vrhovnog suda. To je civilizacijsko-vrijednosno pitanje i radi se o tome da sudovi nisu samo puki primjenjivači propisa nego oni stvaraju određeni sustav vrijednosti”, rekao je Dobronić. Dodao je da ne treba dodatno zakonski regulirati ovaj problem i da je sve jasno. “Nikako to nije ideološko pitanje. Trebamo slijediti primjere svih razvijenih zemalja. Sve stranke koje normalno sudjeluju u parlamentarnom životu ne smiju imati nikakvih problema s osudom svih takvih simbola koji se povezuju sa sistemom koji je bio za vrijeme NDH”, istaknuo je predsjednik Vrhovnog suda.

Odgovori