Ženi koja je izluđivala fašiste ni Kolinda nije mogla odoljeti: svoj zadnji predsjednički čin posvetila je staroj partizanki kodnoga imena Vanja. Razgovarao Damir PILIĆ, slobodnadalmacija.hr
10 veljače, 2020
Bolji smo samo od Haitija, Venezuele i BiH. Piše Damir PILIĆ,
13 veljače, 2020

TKO SU BILI POBJEDNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU !

     Prema medijskim izvještajima s prosvjeda protiv samoborskog gradonačelnika i čelnika HSS-a Kreše Beljaka, s govornice se u ime hrvatskih branitelja mogla čuti monstruozna tvrdnja kakosmo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu.” Najjasniji je to ikada pokušaj svrstavanja dijela braniteljske populacije, a neizravno i Hrvatske, na stranu naci-fašizma, čiju će 75. obljetnicu poraza u srazu sa Saveznicima svijet obilježiti u svibnju ove godine.

     Ne očekujemo i ne molimo ništa. Ni od koga. Mi tražimo!

     Tražimo, i to najodlučnije i najenergičnije, da Predsjednica Republike Hrvatske, da izabrani Predsjednik Republike Hrvatske, da Vlada Republike Hrvatske, da ministar branitelja posebno, da organizacije civilnog društva i nevladin sektor, da političke stranke, parlamentarne i vanparlamentarne, da svi demokratski orijentirani i slobodoljubivi građani osude i odbace bez i najmanje rezerve, jasno i beskompromisno navedenu izjavu koja se mogla čuti u Samoboru.

     Takva je izjava najordinarnija uvreda svih antifašističkih boraca iz Drugoga svjetskog rata (avelika trojica” priznala su u Teheranu Narodno-oslobodilačku vojsku kao dio snaga Saveznika), svih žrtava naci-fašizma i njegovih inačica, poput ustaštva, svih istinskih i iskrenih branitelja iz Domovinskog rata, svih onih koji dijele, njeguju i promiču trajne vrijednosti antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja utkanoga u same temelje demokracije.

     Nikada, nitko i ni pod kojim uvjetima nema pravo dovoditi u pitanje, a kamoli poricati antifašističke temelje Republike Hrvatske. Nitko, ni pod kojim uvjetima i nikada ne smije otvoriti prostor sumnji da današnja Hrvatska dozvoljava otvoreno koketiranje s naci-fašizmom i hvalisanje navodnom pobjedom nad pobjednicima Drugoga svjetskog rata. Demokratska Hrvatska je ponosna na pobjedu nad fašizmom i na one koji su je izborili.

     Svatko tko protiv poruka, poput ove navedene s prosvjeda u Samoboru, digne glas prosvjeda i osude dokazuje da je istinski domoljub i da mu je stalo ne do bilo kakve, nego do demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana, svjesne svoje prošlosti i toga tko je što zastupao, tko se za što borio, tko je 1945. bespovratno poražen, a tko je pobijedio. Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske, što bi morala registrirati i Evropska unija, kao i cijela međunarodna zajednica.

U Zagrebu, 10.02.2020.            Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

Odgovori