TVRDNJE IZ NAJCRNJEG MRAKA: Vlada li Milorad Pupovac Hrvatskom? Piše Zdenko DUKA, lupiga.com
26 lipnja, 2020
Boris BUDEN: Evropa nije konstituirana ni kao demokratska zajednica, ni kao društvo solidarnosti. Razgovarao Amer BAHTIJAR, tacno.net
28 lipnja, 2020

The Independent: U Hrvatskoj dolazi do porasta rehabilitacije ustaštva. Piše Mašenjka BAČIĆ, portalnovosti.com

Ugledni medij objavio je tekst koji kritizira hrvatske vlasti zbog porasta neoustaških tendencija u društvu. ‘U Hrvatskoj se ustaše prikazuje kako patriote umjesto kao hladnokrvne ubojice’, piše The Independent

Strani mediji raspisali su se ovih dana o Hrvatskoj. Slučaj širenja zaraze na teniskom turniru u Zadru obišao je cijeli svijet, a Andrej Plenković opisan je kao premijer koji odbija ići u samoizolaciju premda je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem. No nije samo bahatost premijera i nošenje s epidemijom zanimljivo stranoj javnosti. Naime,

‘Hrvatski fašistički pokret još uvijek je u porastu’, objavljenom u The Independentu, kritizira se hrvatske vlasti zbog porasta neoustaških tendencija u društvu.

Autor teksta Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa, tako upozorava da u Hrvatskoj dolazi do rehabilitacije i širenja ustaštva dok vlasti ne poduzimaju ništa po tom pitanju.

Sada već neko vrijeme, piše Rosensaft, svjedočimo širenju pokušaja rehabilitacije i davanja legitimiteta ustašama. To se odvija tako da ih se prikazuje kako patriote, umjesto kao hladnokrvne ubojice i kriminalce. Prema Rosensaftu, riječ je o falsificiranju povijesti koje se događa ne samo u Hrvatskoj, već diljem istočne i srednje Europe.

No glorifikacija ustaša u Hrvatskoj s prešutnom ako ne i javnom podrškom vlasti, ističe se kao najsramotnija manifestacija takvog zloćudnog historijskog revizionizma. U vrijeme kada Amerikanci uklanjanju i uništavaju spomenike onih koji su podupirali ropstvo, čini se neumjesnim, smatra Rosensaft, da velik dio hrvatskog društva biva nesvjestan užasnih zločina koje su ustaše počinili u njihovo ime.

Rosensaft u tekstu nadalje upozorava kako su ustaše formirali mrežu koncentracijskih logora koji su po svojoj brutalnosti usporedivi s onima u Njemačkoj. Dodaje kako je najzloglasniji bio Jasenovac kojeg se često naziva balkanskim Auschwitzom i gdje je prema podacima Američkog memorijalnog muzeja Holokausta u ime ustaškog režima pobijeno između 77.000 i 104.000 Srba, Židova, Roma te hrvatskih oponenata.

Unatoč tome, tvrdi autor teksta, ekstremni desničari u Hrvatskoj već godinama nastoje prepraviti povijest. U svom tekstu tako spominje film Jakova Sedlara iz 2016. godine koji Jasenovac prikazuje kao benigni radnički kamp čiji se broj žrtava preuveličava te ekstremno nacionalističkog političara i bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je hvalio film. Rosensaft spominje i Milana Ivkošića, kolumnista Večernjeg lista, koji je u tim novinama napisao da je u Jasenovcu bilo zabave, od sportskih utakmica do koncerata i predstava.

Glavni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa napominje kako je jednako zabrinjavajuća i široko rasprostranjena upotreba ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, ekvivalenta njemačkom ‘Sieg Heilu’. U tom kontekstu Rosenhaft spominje i Thompsona koji je taj pozdrav koristio na svojim koncertima te odluku Visokog prekršajnog suda prema kojoj to ne predstavlja kršenje zakona.

Rosenhaft napominje kako je činjenica da hrvatske vlasti u većini slučajeva zatvaraju oči pred povratkom ustaške terminologije u sferu kulture i politike. Kako navodi, iznimku predstavlja predsjednik Zoran Milanović, koji je napustio državnu komemoraciju u Okučanima zbog natpisa ‘Za dom spremni’ te tako na sebe navukao bijes ekstremne desnice.

‘Došlo je vrijeme da međunarodna zajednica progovori jasno i glasno protiv glorifikacije i rehabilitacije ovih pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najgnjusnijih zločina u povijesti. Njemačka je stavila van zakona simbole nacističke prošlosti. Hrvatska sada mora zabraniti i sudski progoniti bilo kakav pokušaj evociranja ustaštva’, zaključio je Rosensaft.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 26.06.2020., https://www.portalnovosti.com/the-independent-u-hrvatskoj-dolazi-do-porasta-rehabilitacije-ustastva, pristupljeno 27.06.2020.

Odgovori