TRAJNA PREOKUPACIJA – POMLAĐIVANJE UDRUGE
11 kolovoza, 2021
NAPAD DIVLJAKA NA SPOMENIK NOB-e NA PELJEŠCU
31 kolovoza, 2021

Sramota u Dalmaciji: čekićima je stučen spomenik na kojem su i imena 96 žrtava koje su pobili njemački vojnici divizije “Prinz Eugen”, pogledajte video. Piše Anita Belak Krile, www.slobodnadalmacija.hr

Ovoga je ljeta poluotok Pelješac top destinacija čije netaknute prirodne ljepote krase brojne Instagram profile, a o njemu govore i političari i turisti. No nažalost ima i sramotnih slika kojih bi se posramilo svako uređeno društvo.

Pelješac se tako diči velebnim mostom, ali se itekako ima i čega sramiti. Na Facebook stranici ‘Peljesac hiking’, danas je tako objavljen video koji s jedne strane prikazuje prekrasnu pelješku panoramu iznad Trstenika u blizini općine Orebić, a s druge divljaštvo i nemar: otučeni spomenik na kojem su uklesana imena stotine žrtva fašističkog terora s područja cijelog Pelješca. Uz imena su napisana i mjesta odakle su ubijeni, a među njima ima i žena i djece. 

Mnogi koji se voze pelješkom cestom zastaju upravo na ovom mjestu, na platou Tabor, ponajljepšem pelješkom vidikovcu s kojeg puca pogled prema Trsteniku, otocima i otvorenom moru. Tu se nalazi spomenik koji je potpuno zapušten i devastiran.

“Sramota i za općinu i policiju koji ne reagiraju na ovo, a upoznati su sa ovime na vrijeme pa su mogli bar spriječiti daljnje rušenje – zgraža se mještanka. Da postoje nadzorne kamera ovaj spomenik sigurno ovako ne bi izgledao.  

Na tom platou domaći su znali susresti i goste iz Njemačke koji su palili svijeće svojima i njihovim neprijateljima, dok neki naši divljaci čekićima razbijaju vlastitu prošlost.

Evo pogledajte video snimak koji je danas napravljen i uz koji stoji: 

„Samo u dva dana, u listopada davne 1943., na poluotoku Pelješcu njemački vojnici Sedme SS divizije “Prinz Eugen” pobili su 96 civila čija su imena uklesana u ovom spomeniku. Prije Nijemaca preko poluotoka je prohujalo sedam fašističkih ekspedicija… Talijanski fašisti su na poluotoku formirali talački logor u Janjini koji je kao takav bio unikatan u Drugom svjetskom ratu… Danas imamo imbecile koji ruše ovakve spomenike na sramotu svakog onog čije prezime se nalazi na samom spomeniku.

Što radi država po ovom pitanju? Ovo je žalosno – ljuti se snimatelj videa, dok pratitelji na Facebooku prozivaju općinu Orebić i pitaju  „zašto ništa ne poduzima protiv domaćeg ISIL-a koji ruši spomenike“

“… U situaciji kada je svaka klupa u naseljenom mjestu nadzirana kamerom, da se ovakva sramota dogodi…Koliko se časnih i nevinih ljudi prevrće po grobovima! Sramota države! Pljujemo po svome!” – jedan je od komentara ispod objavljene video snimke.  

“Sramota od Boga i od svita! Macama po spomeniku!!! Jedino bi skrnavljenje grobova žrtava fašista i nacista bilo gore od ovoga. Pogledajmo uništavaju li Talijani svoje spomenike, bili oni carevima, demokratima, diktatorima, papama, fašistima ili partizanima. Civilizacija odlazi od nas i gasi svitlo, ogorčen je drugi. 

“Idioti pišaju po vlastitim precima i po vlastitom identitetu.Toliko su se nesretnici pogubili da misle da se time dokazuju – ljute se u komentarima na društvenim mrežama.

Odgovori