Blagoslov djece i mise za prvi dan nastave: “Tome je mjesto u crkvi, a ne školi”. Piše Martina PAUČEK ŠLJIVAK
4 rujna, 2017
Bivši radnici šibenskog TLM-a mogli bi ostati bez stanova. Piše HINA
4 rujna, 2017

Spomen ploča u Jasenovcu – Inicijativa mladih za ljudska prava predlaže cjelovito i zakonito rješenje

img_9684-1

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je u petak Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu uprave, odborima i klubovima zastupnika Hrvatskog sabora prijedlog za cjelovito, zakonito i održivo rješenje u vezi sa spornom pločom u Jasenovcu. Ministarstvo uprave već u ponedjeljak može poništiti rješenje o registraciji UDHOS grada Zagreba, a Vlada nakon toga zakonito može ukloniti ploču postavljenu u blizini spomen područja Jasenovac.

Krajem prošle godine mi smo prelijepili ploču u Jasenovcu na kojoj je istaknut simbol mržnje i rasizma i time pozvali one koji su ju postavili da s nje uklone ovaj sadržaj. Nevjerojatna je činjenica da Vlada Republike Hrvatske sa svim svojim službama i ministarstvima još uvijek nije u stanju sama formulirati zakonito rješenje čime pokazuje neviđenu nesposobnost. Primjer spomen ploče u Jasenovcu na kojoj je javno istaknut simbol mržnje pokazuje potpunu nesposobnost institucija da efikasno nadziru poštivanje Ustava te sankcioniraju kršenje zakona.

Naravno, ne radi se samo o nesposobnosti. Radi se i o akutnom manjku političke hrabrosti kod premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji se naprosto ne usudi provoditi zakone države čiju Vladu vodi, a upravo mu to spada u samu jezgru mandata. Već smo pozvali premijera da podnese ostavku kad nije reagirao na skandalozan poziv člana svoje partije g. Marušića da se nas osudi za veleizdaju i strijelja. I danas ne razumijemo koja je to motivacija Plenkoviću da bude premijer ako očigledno ne želi, ne zna i/ili ne može provoditi zakone naše Republike.

Ovim putem želimo mu poručiti da se nesposobnošću i manjkom političke hrabrosti za uklanjanjem simbola fašizma s javnog prostora šalje loša poruka mladim ljudima i odobrava sustav vrijednosti koji diskriminira i potiče na mržnju. Vlada RH dužna je u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog te ukloniti ploču iz Jasenovca.

Inicijativin prijedlog možete pročitati ovdje: Prijedlog

 

Preneseno s yihr.hr, 01.09.2017.,  http://yihr.hr/hr/spomen-ploca-u-jasenovcu-inicijativa-mladih-za-ljudska-prava-predlaze-cjelovito-i-zakonito-rjesenje/

Odgovori