JADOVNO – najveće stratište ustaškog režima. Piše Bojan MIROSAVLJEV, sabh.hr
8 srpnja, 2019
Anatema biskupa Perića na msgr. Uzinića: neprihvaćanje moderniteta. Piše Drago PILSEL, autograf.hr
10 srpnja, 2019

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA ZUABA NA KORČULI

Sjednica Predsjedništva Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske Županije održano je 5. srpnja ove godine po prvi put u Korčuli. Vanja Franić, vršiteljica dužnosti predsjednice ZUABA Dubrovačko-neretvanske županije sa zadovoljstvom je pozdravila članove Predsjedništva koji su u gotovo punom sastavu pristigli u Korčulu. Među njima je bio i najstariji član, borac NOB-e i sudionik velikih bitaka na Neretvi i Sutjesci, devedeset dvogodišnji Iko Karamatić iz Ploča.

Uz ostalo, članovi Predsjedništva razmatrali su prijedlog obnove Spomen parka Šubićevac u Šibeniku, a u kome bi se, u okviru obnove pet spomen bista narodnih heroja NOB-e iz šibenskog područja, postavilo još pet spomen bista narodnih heroja NOB-e iz ostalog područja Dalmacije. S prijedlogom je prisutne upoznao Mirko Pecotić iz Smokvice koji je bio na sastanku Koordinacije antifašista Dalmacije u Šibeniku na kojem je predstavljena ideja obnove Spomen parka Šubićevac. Među pet bista narodnih heroja s područja Dalmacije jedna bi bila bista jednog od narodnih heroja NOB-e s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

U raspravi je izražena pohvala toj šibenskoj inicijativi za obnovom Spomen parka Šubićevac. Naročito u vremenu kada je veliki broj spomen obilježja iz NOB-e prije gotovo tridesetak godina devastiran i uništen, od kojih najveći broj nikada nije obnovljen.

Prisutni su, među narodnim herojima s područja Dubrovačko-neretvanske županije uglavnom spominjali narodne heroje: Bogdana Pecotića, Ivana Morđina – Crnog i Stanka Parmaća, spomenut je i narodni heroj Stjepan Filipović, čiji je spomenik u Opuzenu srušen 1992. godine, dok je njegova fotografija s prkosno uzdignutim rukama pod vješalom u Valjevu sastavni dio stalnog postava u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Većinom je postavljano pitanje tko može sebi uzeti za pravo da među takvim veličinama borbe i herojstva bira i nekome od njih da prednost za postavljanje biste u obnovljenom Spomen parku Šubićevac.

Postavlja se i pitanje, kako u ovim nepovoljnim vremenima za antifašizam u nas, osigurati potrebna sredstava za takve aktivnosti pa je izraženo mišljenje da bi bilo prihvatljivije i s neusporedivo manje utrošenih sredstava, u Parku Šubićevac postaviti samo bistu narodnog heroja Rade Končara, koji je kao sekretar KPH na tom mjestu i strijeljan 1942. godine od talijanskih okupatora, a ostale narodne heroje s područja Dalmacije naznačiti imenom i prezimenom na odgovarajućoj spomen ploči.

Rasprava će se nastaviti na idućoj sjednici Predsjedništva ZUABA Dubrovačko-neretvanske županije, a s tim da se od nositelja obnove Spomen parka Šubićevac u Šibeniku ZUABA Šibensko-kninske županije zatraži da dostave pisano obrazloženje prijedloga obnove.

Odgovori