U UTORAK DRUŽENJE U 17
2 ožujka, 2019
Danas je 8. mart – MEĐUNARODNI DAN ŽENA
8 ožujka, 2019

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA UDRUGE

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik, je na sjednici održanoj 25. veljače 2019. godine, minutom šutnje odalo počast i zahvalnost nedavno preminulim članovima Udruge Nevenki Đanović, Jerku Breškoviću i Ivu Vučemiloviću.

U nastavku sjednice članovi Predsjedništva pridružili su se osudi Antonia Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta, koji je svoj nedavni govor povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici završio i poklicima „Živjela talijanska Istra“ i „Živjela talijanska Dalmacija“, što je grubi pokušavaj oživljavanja fašističkih pretenzije nad hrvatskim teritorijem. Od fašista i njihovih slugu oteta hrvatska područja, Titovi su partizani u Narodno oslobodilačkoj borbi, uz velike žrtve mnogih partizanskih boraca, iz krvavih fašističkih ruku, oslobodili Istru, Dalmaciju, Rijeku, Zadar i naše jadranske otoke i vratili ih u sastav matici zemlji Hrvatskoj, za sve vrijeme i konačno! Opaki Tajanijevi povici napadi su na hrvatski suverenitet i teritorij, ali i grubi napadi i antifašizam. Nažalost izostala je oštrija reakcija aktualne hrvatske vlasti i politike, što i nije čudno uzme li se u obzir da su već dugo u nemilosti hrvatske vlasti i politike i tekovine Narodno oslobodilačke borbe i antifašizam. Na drskost i opakost nedavnog Tajanijevog govora u okolici Trsta, na to najnovije dosipanje soli na stoljetne rane, patnje i stradanja naših ljudi od talijanskih zavojevača i fašista, trebala je stići oštra reakcija cjelokupne hrvatske javnosti, od vlasti, politike, medija, svakako i crkve, tako oštra da nešto slično ni njemu ni drugima više nikada ne padne na pamet. Ovako možemo očekivati nove atake na hrvatski suverenitet i teritorij.

Usvojeni su način obilježavanja značajnih datuma NOB-e i antifašizma tokom ožujka, travnja i svibnja pa će se tako u ožujku obilježiti Međunarodni dan žena – 8. ožujka, a 23. ožujka, posjetom spomeniku na Zavrelju, 75 godina smrti župskog tribuna i prvoborca NOR-a Marka Marojice. Kako će se središnje obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma u Drugom svjetskom ratu održati u Dubrovniku 7. prosinca ove godine, odlučeno je da se za pokroviteljstvo te značajne obljetnice zamoli gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Odgovori