Šef židovske općine održao je lekciju premijeru. U pristojnijoj državi njegov bi istup bio ogromna tema. Piše Dragan MARKOVINA, telegram.hr
19 ožujka, 2019
DOZNAJEMO! Radovi u HE Plat se izvodili bez građevinske dozvole, do tragedije doveo niz propusta. Piše Ivona BUTJER, dubrovackidnevnik.rtl.hr
19 ožujka, 2019

SJEĆANJE NA MARKA MAROJICU

Posjetom 23.03.2019. godine spomen obilježju Na Vrelu u Župi dubrovačkoj, podignutom za trajno sjećanje na uzornog Župljanina Marka Marojicu, narodnog tribuna i prekaljenog borca za pravdu i slobodu, borca koji nije dočekao pobjedu i slobodu za koju se svim svojim bićem zalagao i borio, u povodu obilježavanja 75 godina od njegovog mučkog ubojstva, iskazujemo naš nezaborav na njegov lik, naše poštovanje i zahvalnost za borbu, za doprinos u pobjedi nad fašizmom i ostvarenoj slobodi.

Marko Marojica rođen je 12. kolovoza 1896. godine, u Krstacu u Župi dubrovačkoj. Bio je blage naravi, plemenit i susretljiv i kao takav omiljen među ljudima, a veliki ugled i povjerenje stekao je i kao vrstan poljoprivrednik. Već nakon Prvog svjetskog rata aktivno se uključuje u borbu za poboljšanje socijalnog i ekonomskog položaja seljaštva. Posebno se isticao u radu težačkog skupa, pododbora Saveza poljoprivrednih radnika i Prosvjetnog društva “Seljak”. Doprinio je pobjedi komunista na izborima za Ustavotvornu skupštinu u Župi 1920. godine pa je policija brzo uočila njegovu djelatnost te su uslijedili pretresi i hapšenje. Kotarsko poglavarstvo u popisima komunista i njihovih simpatizera redovito navodi i ime Marka Marojice. Djelujući u Hrvatskoj seljačkoj stranci i udruženoj opoziciji, pridobio je za suradnju s KP veliki broj lijevo orijentiranih članova HSS-a.

Marko Marojica se odmah nakon okupacije zemlje od nacifašističkih okupatora 1941. godine, uključio u narodnooslobodilački pokret i izabran je u odbor Narodnooslobodilačkog fronta (NOF) Dubrovnik. Koncem te godine postaje predsjednik NOF za Župu dubrovačku koji je već iduće godine prerastao u Narodnooslobodilački odbor (NOO) Župe dubrovačke. U cilju razvoja zajedničke borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika, na susjednim područjima obližnje Hercegovine, Dubrovnika, Konavala i Župe dubrovačke, zajedno s istaknutim pojedincima ovih područja djeluje na uspostavljanju suradnje i stalne veze između ovih krajeva u vođenju oslobodilačke borbe. Centri veze na području Župe bili su kuća, baraka i staklenik Marka Marojice. Osim oružja, hrane i sanitetskog materijala, kod njega su se sklanjali mnogi partijski radnici, prebacivani su dobrovoljci za partizanske jedinice, te održavani važni sastanci, što je sve značajno doprinosilo razvoju antifašističkih i oslobodilačkih djelovanja na ovim područjima. U svemu je tome bila je izuzetna uloga Marka Marojice.

No, njegova sveobuhvatna djelatnost, na zgražanje i tugu njegove obitelji, njegovih prijatelja i suboraca, prekinuta je mučkim umorstvom na samom pragu konačne pobjede i slobode. U noći između 22. i 23. ožujka 1944. godine na prijevaru je izvučen iz kuće, a njegov unakaženi leš, na kome je bila pričvršćena cedulja s natpisom “Smrt komunizmu”, pronađen je ujutro na izvoru Vrelo. Taj izuzetno teški udarac NOP-u u Župi dubrovačkoj i na širem susjednom području ublažili su duboki ljudski i revolucionarni tragovi i nezaboravno djelo koje je Marko Marojica ostavio iza sebe.

Na spomeniku Marku Marojici Na Vrelu, nastalom sredinom prošlih osamdesetih godina, dva su simbola – križ i zvijezda – simboli koji se u našem još uvijek ideologiziranom svijetu međusobno isključuju. Ali, kad se odmaknemo od ideoloških isključivosti i na svijet oko sebe pogledamo lišeni njihovih kalupa i kanona, lakše ćemo razumjeti logiku koja je udružila križ i zvijezdu, udružila ih i održala, unatoč nesklonim vremenima. Na kraju krajeva, svi mi nosimo neki svoj križ i imamo neku svoju zvijezdu vodilju. Iako su oni na ovom spomeniku više od toga – simboli vjere i slobodarskih ideala – skupa su na spomeniku Marku Marojici Na Vrelu, jer su kao takvi obilježili i osobu u čiji su spomen istaknuti.”

Odgovori