SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA U PONEDJELJAK 25. STUDENOG
20 studenoga, 2019
Dok je padao Vukovar slavila se zločinačka ”Herceg-Bosna”! Piše Ivo KREŠIĆ, autograf.hr
20 studenoga, 2019

SJEĆANJA I OBILASCI SPOMEN OBILJEŽJA NOB-e U 2020. GODINI

Za Udrugu antifašista Dubrovnik će i 2020. godina biti u znaku njegovanja sjećanja i razvijanja tekovina antifašističke NOB-e i antifašizma. Obilježavanja u 2020. godini su u znaku 75. obljetnice oslobođenja od fašističkih okupatora i pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Povodom Međunarodnog dana žena uz prigodnu riječ položit će se vijenci i cvijeće na grob Kate Radeljević na Boninovu, a na spomen obilježja u Trpnju, Gornjoj Vrućici i Potomju uz obilazak i odavanje počasti položit će se cvijeće.

Uz prve proljetne dane planiran je obilazak, odavanje počasti i polaganje vijenca kod spomen obilježja Marku Marojici na Vrelu u Župi Dubrovačkoj i u Tvrđavi na Prevlaci.

Četrdeset godina od Titove smrti obilježit će se u ponedjeljak, 4. svibnja prigodnim programom, kao i 75. obljetnica pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Povodom 75. obljetnice oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu planira se koncem svibnja organizirati višednevni izlet u Zagreb i Kumrovec gdje je povodom 128. obljetnice Titova rođenja planiran posjet manifestaciji „Dan mladosti-radosti“.

U svibnju i lipnju planiran je tradicionalni obilazak spomen područja i poprišta IV. i V. neprijateljske ofenzive u Jablanici i Tjentištu, prisustvovanje središnjem obilježavanju i odavanje počasti poginulim borcima.

Dan antifašističke borbe prigodno će se obilježiti polaganjem vijenaca na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu, na Spomenik braniteljima na Vjetrenom mlinu kod Stupe u Dubrovačkom primorju i na Spomenik NOB-i na Taboru kod Pijavičina.

Povodom 76. obljetnice oslobođenja Dubrovnika i južne Dalmacije 18. listopada planira se polaganje vijenca u more pred tvrđavom Lovrijenac, te izlet na Mljet, polaganje vijenca na Spomenik NOB-i u Babinom Polju uz prigodne riječi i odavanje počasti borcima NOR-a, žrtvama fašizma i braniteljima. 

Početkom prosinca planiran je izlet u mjesto obilježavanja 76. obljetnice oslobođenja Dalmacije ili u Knin, uz evociranje sjećanja i odavanje počasti poginulim borcima i braniteljima.

Odgovori