LIJEVI INTELEKTUALCI KOMENTIRAJU ŠIBENSKU DEKLARACIJU O USPOSTAVI UJEDINJENE LJEVICE. Piše Damir PILIĆ, pilenaopako.picigin.net
15 rujna, 2018
Oliver FRLJIĆ: Nema mirnog puta u promjenu društvenog sistema. Razgovarala Aleksandra ĆUK, danas.rs
16 rujna, 2018

Roman koji slavi ustaše je i dalje lektira u hrvatskim školama. Piše Nenad JARIĆ DAUENHAUER, index.hr

KNJIGU Stjepana Tomaša ‘Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik’, koja se kao lektira za osnovnu školu već godinama nalazi na udaru kritika stručnjaka iz područja obrazovanja, prava djece i sl., resorno ministarstvo još uvijek nije skinulo s popisa obavezne literature za šesti razred.

Tako barem tvrdi ravnatelj Osnovne škole Klinča Sela prof. Ivo Karača.

“Knjiga je još uvijek na popisu. Ministrica je vjerojatno htjela reći da za takve knjige neće biti mjesta ubuduće, u sklopu kurikularne reforme”, objasnio je za Index.

Pritužbe roditelja

Upravi škole obratili smo se nakon što su neki roditelji reagirali na tvrdnje MZO-a prenesene u našem tekstu Je li ovo udžbenik iz hrvatskog ili vjeronauka?

Naime, na našu adresu stiglo je više e-mailova roditelja koji su ustvrdili da se Mali ratni dnevnik još uvijek nalazi na popisu lektire za brojne škole, među ostalima, i za OŠ Klinča Sela.

Ministarstvo je tvrdilo suprotno

U spomenutom članku prenijeli smo izjavu MZO-a prema kojoj se “lektirno djelo ‘Mali ratni dnevnik’ (Moj tata spava s anđelima) Stjepana Tomaša ne nalazi u Prijedlogu kurikuluma za Hrvatski jezik, objavljenome u veljači 2018.”.

To je trebala biti jedina od glasno traženih promjena koju je Ministarstvo na čelu s Blaženkom Divjak već provelo u djelo.

No pokazalo se da ova tvrdnja i njezine ranije najave u stvarnosti još nisu zaživjele.

“Prema važećem planu i programu, ta knjiga je još uvijek na popisu lektire. Škole koje imaju objavljen popis lektire, na njemu imaju i tu knjigu. Znam cijeli slučaj vezan uz taj roman, no stvari stoje tako kako vam kažem“, objasnio je Karača.

Slave se ustaški zločinci

Kako smo već više puta pisali, taj roman, koji predstavlja ratne godine kroz oči djevojčice Cvjete Matković iz Osijeka, sporan je jer veliča ustaštvo kao istinski izraz domoljublja te slavi zloglasne ustaške zločince, pozdrave i radikalne hrvatske stranke. Za ilustraciju ćemo navesti samo nekoliko dijelova tog teksta:

“Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo, ili Jure viče: mi smo spremni, Poglavniče!”

“Svi su dečki na početku sastavka napisali: CROATIA I ZA DOM SPREMNI! Na dnu sastavka još većim slovima: UVIJEK ZA DOM SPREMNI!”

Nacionalna netrpeljivost

Roman, očekivano, u uobičajenom nacionalističkom paket-aranžmanu, uz veličanje ustaštva, promiče i netrpeljivost prema Srbima. Oni su sumnjivi i kada su djeca i ako su ikada u svojem životu izjavili da su Jugoslaveni, a kasnije to nisu porekli. Sumnjivi su i svi koji su usred ratnih napetosti otišli iz Hrvatske.

“Srbi koji su otišli, pišu mu, više im nisu prijatelji, a oni koji su ostali – jesu.”

“Svakodnevno mu srpska braća tuku mater, i zatući će je, ali on još nijedanput nije rekao: ‘Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti?!’ Voli li čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku?”

“Od danas više ne smijemo na klizalište jer su se naši dečki potukli s jednim malim Srbinom, vršnjakom. Pojavio se odnekud i ne znam što se sve događalo prije tučnjave ali znam da je mali odnekud izvukao nož ‘skakavac’, a naši dečki vješalice iz garderobe.”

Vjerojatno nije potrebno posebno isticati da roman, među svom ustaškom ikonografijom, slavi i Thompsonove Čavoglave.

Nije čudo da nam djeca iz škola izlaze sve radikalnijih svjetonazora, puna nacionalističkih i šovinističkih predrasuda.

Ministarstvo priznalo da je to tek plan

Na naš dodatan upit što je tu stvarno istina, iz MZO-a su nam potvrdili da je usitinu riječ o Prijedlogu kurikuluma koji tek kreće, odnosno da se skidanje romana s popisa može očekivati tek sljedeće godine.

“Što se tiče biranja lektira u školama, različito je od škole do škole. Popis lektire sastavni je dio nastavnog programa hrvatskoga jezika koji je propisan Nastavnim planom i programom za osnovnu školu 2006. godine (Narodne novine, 102/2006). Navedeni popis izradilo je stručno povjerenstvo za hrvatski jezik u kojem su bili sveučilišni profesori i učitelji osnovnih škola koji su odredili i kriterije za uvrštavanje književnih djela u lektirni popis. Ovaj se popis nije mijenjao od objave i ne postoji način da se sada promijeni, osim kroz kurikularne dokumente”, pojašnjavaju iz MZO-a.

No, kako smo već pokazali u ranijem tekstu o hrvatskoj čitanki (pogledajte na ovoj poveznici), prema aktualnom zakonu o udžbenicima MZO može donijeti odluku o povlačenju udžbenika ili lektire, ako je ona sporna, odnosno ako nije usklađena s nacionalnim i predmetnim kurikulumom ili ako nije usklađena s Udžbeničkim standardom.

.

Objavljeno index.hr, 16.09.2018., https://www.index.hr/vijesti/clanak/roman-koji-slavi-ustase-je-i-dalje-lektira-u-hrvatskim-skolama/2022927.aspx, pristupljeno 16.09.2018.

Odgovori