USKORO DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ
listopad 9, 2019
Praznik na dan pada Vukovara? Prva stvar koju će neka nova vlast, jednom, trebati ukinuti. Piše Jasmin KLARIĆ, telegram.hr
listopad 10, 2019

Revizionistički ispit savjesti: Jesmo li zaista odrasli i živjeli u zločinačkom režimu i državi? Piše Branimir POFUK, vecernji.hr

Baš oni kojima je bilo najbolje izmišljaju neku lošiju prošlost

Piše

.

Sve nenarodne režime iz hrvatske prošlosti koji su ubijali ljude i razarali hrvatsko jedinstvo tretirala sam jednako negativno, znajući da im nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj – izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi službene najave svoje kandidature za drugi mandat. Također je obećala da će tako činiti i ubuduće, koliko god zbog toga bila napadana. Prilično je jasno koji su to svi nenarodni režimi na koje misli predsjednica. Ona dva oko kojih se i danas verbalno koljemo. Doduše, u jednom intervjuu gospođa Grabar-Kitarović svojedobno se očešala i o Austro-Ugarsku, okrivivši je da nam je ostavila u nasljeđe nepotizam i korupciju, ali mimo toga nije se bavila režimima starijima od 1941.

.

Kad govori napamet i spontano, hrvatska predsjednica izvaljuje svašta i nije joj nikakav problem skočiti samoj sebi u usta. Kad čita napisano, pred domaćom javnošću ona pažljivo važe riječi pazeći na ravnotežu izjednačavanja posljednja dva režima i dvije države koje su prethodile današnjoj. Tako je u poslanici cijeloj Hrvatskoj 9. svibnja 2016. izrekla da je “ustaški režim svojom politikom vezivanja uz fašizam i nacizam, osakaćivanjem dijelova hrvatskog teritorija i zločinačkim postupcima masovnih progona i ubojstava na najgori način zloupotrijebio i teško okaljao tadašnju legitimnu želju hrvatskog naroda za svojom državom”. Pa nastavila: “Isto tako moramo strogo odvojiti antifašizam, kao vrednotu moderne Europe i moderne Hrvatske, zapisanu i u našem Ustavu, od zločinačkog jugoslavenskog komunističkog režima pod kojim su deseci tisuća raznih nacionalnosti i ideja brutalno likvidirani kao neprijatelji naroda…”

Urednik notorno filoustaškog Hrvatskog tjednika, koji joj je usput dijelio lekcije o lažima koje se pakiraju Paveliću, prema čijoj je ljudskoj “nesavršenosti” i ona sama pokazala prilično veliko razumijevanje, predsjednici je postavio eksplicitno pitanje: “Jesu li Jugoslavija i komunizam bili zločin nad Hrvatskom i hrvatskim narodom?”

Ona je odgovorila: “Kad se sve zbroji i oduzme, jesu.” Naposljetku, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, predsjednica je 23. kolovoza ove godine rekla: “Zato na ovom mjestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riječju te jednopartijsku strahovladu”. Uglavnom: Hrvatska je od 1941. do 1990. trpjela dva jednako zločinačka i nenarodna režima.

  DAVOR IVANKOVIĆ Što je to kandidatkinja Kolinda imala kada je pobijedila prije pet godina, a sada više nema 

.

Kad bi to bilo baš tako kako tvrdi hrvatska predsjednica zajedno s gotovo cjelokupnom hrvatskom desnicom, onda bismo svi mi rođeni šezdeset i neke ili malo ranije ili kasnije, trebali temeljito ispitati vlastitu savjest i zapitati se: kakvi smo mi to bili ljudi? Kako je moguće da smo bili tako slijepi? Zašto smo bili tolike kukavice? Zašto nismo otišli u šumu i, poput časnih partizanskih predaka, podigli ustanak protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika? Zašto nismo izlazili masovno na ulice kad je režim doista hapsio, osuđivao i premlaćivao one koji su se usudili dići glas? Zašto smo bili, najblaže rečeno, kolaboracionisti? Zašto su naši roditelji dopuštali da nas se indoktrinira i da nam se već kao djeci na glavu stavlja pionirska petokraka i oko vrata veže komunistički crvena marama? Zašto smo i desetljećima nakon masovnih staljinističkih likvidacija ostali tako zastrašeni nečim što se nije smjelo ni spomenuti? Na koncu, ako je jedan od glavnih ciljeva države i režima koji je toliko dugo trajao bilo zatiranje cijelog hrvatskog naroda, njegove kulture, vjere i sveukupnog identiteta, kako smo, dođavola, tako kukavni i kukavički uopće opstali i preživjeli?

Ako vam se ova pitanja čine idiotski pojednostavljenima i krajnje apsurdnima, u pravu ste, zato što takva pitanja proizlaze iz jednako idiotski pojednostavljenog i krajnje apsurdnog pogleda na prošlost kakvu nam nudi gospođa predsjednica i desnica pomahnitala od antikomunizma probuđenog čitava dva i pol desetljeća od njegova kraja.

Apsurdno je i to što se od nas koji nikad nismo bili komunisti, koji nismo ni na koji način profitirali ulizujući se vladajućoj partiji i ideologiji, koji smo dobro znali da je ono u čemu živimo sve samo ne demokracija i istinska sloboda, a koji smo ipak i tada znali tko smo i što smo živeći u državi, dijelu jugoslavenske federacije čije hrvatsko ime nikada nije dovedeno u pitanje, sada označeni kao apologeti te i takve zločinačke i nenarodne države. I to samo zato što nam je jasno koliko je apsurdno, licemjerno, pokvareno i lažno kad nam upravo oni kojima ni u toj državi nije nedostajalo ama baš ništa, osim pokoje vrste jogurta, sada svima nama izmišljaju neku mnogo lošiju prošlost od one u kojoj smo živjeli.

PREDSJEDNICA NA TURNEJI Kolinda Grabar-Kitarović: ‘Danas je u svijetu prekrasno reći ja sam Hrvat, ali kod kuće još nije’

.

Od američke profesorice Gutgold kojoj je naša predsjednica otvorila dušu saznajemo da je mala Kolinda sa svojim ocem išla u lov i učila pucati iz puške. Kako je to bilo moguće? Zar je Hrvat uopće smio imati pušku a da nije, kao milicajac ili vojnik, bio sluga tog zločinačkog režima?

Predsjednica i svi ostali njoj slični činili bi pravu i pravednu stvar kad bi govorili o stvarnim žrtvama, kad bi svoju i našu savjest uznemiravali imenima onih koji su još i kasnih 1980-ih bili suđeni, zatvarani i mučeni samo zbog svojih misli i riječi koje je ta država doživljavala kao zločin i uvredu na račun svojih svetinja. Na taj način bi i strogo opominjali ovu današnju državu i branitelje njezinih svetinja da se ne ponašaju kao taj bivši zločinački režim pozivajući na kazneni progon kritike i “vrijeđanja” države mišlju i riječju. Umjesto toga, upravo bivši komunisti nepromijenjenog jednoumnog mentalnog sklopa i upravo oni kojima nije nedostajalo ništa proglašavaju sebe žrtvama i njihova je savjest uvijek čista i mirna, nikad dirnuta bilo kakvim samoispitivanjem.

Pogledajte i ovaj video: Objava kandidature Kolinde Grabar-Kitarović

Pročitajte više na:  – www.vecernji.hr

.

Objavljeno vecernji.hr, 06.10.2019., https://www.vecernji.hr/premium/revizionisticki-ispit-savjesti-jesmo-li-zaista-odrasli-i-zivjeli-u-zlocinackom-rezimu-i-drzavi-1350247, pristupljeno 10.10.2019.

Odgovori