Ravnatelj škole u kojoj je učenica žigosana slovom U je bivši HSP-ovac. Piše D. Ma., index.hr
7 veljače, 2019
Stjepan MESIĆ: Odgovornost za budućnost.
9 veljače, 2019

Ravnatelj o žigosanju učenika u školi: “To je samo dječja igra”. Piše R.I., index.hr

Foto: Screenshot N1, Zadarski list
.

RAVNATELJ zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić komentirao je događaj u toj školi u kojoj je jučer jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom žigosao slovo “U” na ruku školske kolegice.

Reporter N1 televizije Ranko Stojanac razgovarao je s ravnateljem.

Ravnatelj: Imamo dosta učenika s teškoćama 

“Strašno mi je žao što se ovo dogodilo u jednoj od najboljih škola. Jedna smo od boljih škola u svim mogućim natjecanjima, nekoliko puta bili smo prvaci Hrvatske u košarci, imamo atletičare koji su prvaci Hrvatske, imamo stalne akcije gdje pomažemo slabijima, ali eto… U zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama, imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju”, rekao je Dragić.

VIDEO Evo što policija kaže o incidentu u školi u Zadru

(video možete pogledati na adresi https://www.index.hr/vijesti/clanak/ravnatelj-o-zigosanju-ucenika-u-skoli-to-je-samo-djecja-igra/2062255.aspx)

Na potpitanje da pojasni na što misli kad to govori, Dragić kaže:

“Upisuju se direktno učenici koji nemaju nikakve uvjete za strukovne škole. Imamo čak 31 takvog”, dodao je.

“Nije to posebno teško djelo. Obični zagrijani upaljač”

Za jučerašnji događaj kaže da “nije inkriminirajuće djelo, to su mediji napravili senzaciju”.

“Nije to neko posebno teško djelo. Upisuje se pet, šest učenika po individualiziranom i posebnom programom. To su učenici s poteškoćama u razvoju, ali ne možemo za učenike reći da su krivi. Jučer mi je došla jedna skupina učenika, rekli su da su imali incident. Pozvao sam cijeli razred i počinitelj djela je došao s njima. Ispričali su se, rukovali, pozdravili i rekli da je to bila samo dječja igra. Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje… Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti, ne daj bože, policija, nego su se vratili u razred”, priča ravnatelj.

“Nije slovo ‘U'”

Dragić tvrdi da nije riječ o slovu “U”, iako se time navodno hvalio i sam učenik: “Moram reći da to nije slovo “U”, nije on to rekao. To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača.”

U školi se trenutno nalazi inspekcija Ministarstva obrazovanja.

“Dolaze i na najmanju dojavu, to im je posao. I mi i inspekcija smo tu zbog učenika”, rekao je Dragić.

Učenici su danas, kaže Dragić, “zajedno na nastavi i ponašaju se odlično”.

Ravnatelj ne vidi nikakvu svoju odgovornost

Nastavnica je u tom trenu bila u razredu, a Dragić je od nje tražio službene izvješće.

Na pitanje je li ona gledala kako dječak to radi, Dragić kaže: ‘Ne znam, valjda’, a na pitanje hoće li nastavnica snositi odgovornosti, kaže da bi trebala.

Svoju odgovornost ne vidi, pa ni ‘zapovjednu’.

“Nismo mi ravnatelji zapovjednici, ne znam što sam ja tu kriv. Imao sam već dva sata danas u tom razredu”, rekao je Dragić u programu N1.

Podsjetimo, jučer je u zadarskoj srednjoj školi jedan učenik prvog razreda užarenim predmetom u obliku slova “U” doslovno žigosao jednu školsku kolegicu i jednog kolegu, a zbog toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas u školu poslalo inspekciju.

Sve ovo dogodilo se dok su bili u razredu za vrijeme nastave.

Bilo mu je dosadno?

Djevojka je dobila dvije opekotine na ruci, a mladić je opečen po vratu.

“Taj učenik je sjedio iza mene u klupi u razredu te mi je nekakvim vrućim predmetom pritisnuo desnu ruku i napravio mi opekotinu u obliku slova ‘U’. Imam još jednu opekotinu na ruci jer me opekao više puta, te je isto tako opekao još jednog dečka koji je sjedio do mene u klupi. Nakon što me opekao, rekao mi je: ‘Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša'”, rekla je 15-godišnjakinja, koja je u školu na sastanak s ravnateljem stigla s ocem.

“To se radi drukerima”

Tinejdžerica kaže kako joj je rekao da je to napravio jer mu je bilo dosadno te da mu je to zezancija.

“Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem jer se to radi drukerima. No kad smo došli na sat tjelesnog odgoja, tamo sam bila u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam opekotinu na ruci te me upitala što je bilo. Tada sam rekla što se dogodilo te nas je sve skupa poslala kod pedagoginje koja mi je namazala ruku i nazvala razrednicu”, ispričala je uplašena učenica koja je poslijepodne bila kod liječnice.

Rečeno joj je kako će joj trag ovog žigosanja ostati zauvijek na koži.

Ravnatelj jučer nije zvao hitnu ni policiju, a danas daje skandalozne izjave. Hoće li dobiti otkaz?

S tinejdžerkom je u školu došao i njezin otac Adem Shala, istaknuti član albanske zajednice u Zadru. On je obavijestio medije.

“Mene čudi kako to da nitko iz škole nije zvao policiju ili hitnu pomoć. Naime, riječ je o dvoje učenika koji su ozlijeđeni užarenim predmetom i kojima je rečeno da su ustaše. Imao sam već slučaj da je starija kći, koja je također išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući te ni tada nitko nije zvao policiju ni hitnu. Problem je u cijeloj školi. Zašto ne zovu hitnu pomoć ili ne prijave policiji kad se dogode ovakve stvari? Ne razumijem što se događa u školi”, rekao je uzrujani otac.

Index je poslao upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja hoće li ravnatelj, zbog izostanka prave reakcije na jučerašnji incident te današnjih skandaloznih izjava, dobiti otkaz. Njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo.

.

Objavljeno index.hr, 07.02.2019., https://www.index.hr/vijesti/clanak/ravnatelj-o-zigosanju-ucenika-u-skoli-to-je-samo-djecja-igra/2062255.aspx, pristupljeno 07.02.2019.

 

 

Odgovori