U NEDJELJU NA IZBORE!
30 lipnja, 2020
MJERENO NEBESKIM, A NE POLITIKANTSKIM KLERO-MJERILIMA DANAŠNJICE, SAMO JE ATEISTA TITO BIO ISTINSKI VJERNIK. Piše Esad BAJTAL, tacno.net
30 lipnja, 2020

PROTIV FAŠIZMA U HRVATSKOJ

Potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa Menachem Z. Rosensaft potpisao je članak u The Independentu kojima upozorava na izostanak odgovarajućih reakcija hrvatskih vlasti na sve izraženije rehabilitiranje ustaškog fašističkog pokreta. U tekstu objavljenom na portalu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Rosensaft objašnjava da su tokom 2. Svjetskog rata lokalni fašistički pokreti širom Europe pomagali njemačkim nacistima i vršili genocid i zločine nad manjinama i neistomišljenicima. U takozvanoj NDH, nacističkoj marionetskoj državi uspostavljenoj 1941. godine, nacistima je pomagao ustaški pokret predvođen Antom Pavelićem.

Rosensaft navodi da je u Hrvatskoj raširen pokušaj rehabilitacije ustaštva prikazivanjem da se radilo o patriotskom pokretu a ne o hladnokrvnim ubojicama i ratnim zločincima. Ustaše se često veličaju uz prešutnu potporu vlasti. Da bi provele genocid, ustaše su uspostavile mrežu koncentracijskih logora po brutalnosti usporedivih s logorima njemačkih nacista, a najzloglasniji logor bio je Jasenovac, poznat i kao balkanski Auschwitz. Prema podacima Američkog memorijalnog muzeja Holokausta ustaše su pobile između 77.000 i 104.000 Srba, Židova, Roma i hrvatskih neistomišljenika, dok je JUSP Jasenovac poimenično identificirala 83.145 osoba koje su ondje izgubile život…

Rosensaft, uz ostalo, navodi i svjedočanstva logoraša o tome kako su ustaše vodile preko stotinu srpskih djevojčica do rijeke, skidali im odjeću, hvatali ih za kosu i rezali grkljane te leševe bacali u rijeku Savu, kao i svjedočanstvo o trovanju djece otrovnim plinom u komori. Zabrinjava ga i raširena upotreba ustaškog slogana “za dom spremni” koji je ekvivalent nacistiškog pozdrava “Sieg Heil”. Spominje ultranacionalističkog pjevača Marka Perkovića poznatog pod nadimkom Thompson koji godinama na koncertima izvikuje i pjeva “za dom spremni” bez gotovo ikakvih posljedica po njega. Tu se dotiče nedavne presude Visokog prekršajnog suda da upotreba tog fašističkog pozdrava ne narušava javni red i mir, iako je Ustavni sud Republike Hrvatske i nakon toga ponovio da je “za dom spremni” ustaški pozdrav kvislinške NDH i da njegova upotreba nije u skladu s Ustavom. Rosensaft smatra da hrvatske vlasti uglavnom zatvaraju oči pred reintegracijom ustaške terminologije u suvremenu kulturu naše zemlje kao i u hrvatsku politiku.

Kao iznimku navodi predsjednika Zorana Milanovića koji se hrabro javno suprotstavio rehabilitaciji ustaštva, pozvao na uklanjanje ploče s natpisom “za dom spremni” iz okolice Jasenovca te napustio obilježavanje operacije “Bljesak” koje su neki od sudionika pokušali zloupotrijebiti noseći majice s ustaškim sloganom. Rosensaft poziva međunarodnu zajednicu da jasno i glasno progovori protiv bilo kakvog veličanja i rehabilitacije svih pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najgorih zločina u povijesti. Njemačka je zabranila simbole vlastite nacističke prošlosti. Hrvatska sada mora djelotvorno zabraniti i procesuirati svako veličanje ustaša.

Odgovori