Ustupci klerofašističkoj desnici: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – OSUDA PREIMENOVANJA TITOVA TRGA
13 srpnja, 2017
Snježana BANOVIĆ: Trg je Titov, ali je još više naš!
13 srpnja, 2017

PROTESTNO PISMO UDRUGE ANTIFAŠISTA DUBROVNIK POVODOM NAJAVLJENE PROMJENE IMENA TRGA MARŠALA TITA U ZAGREBU

VIJEĆNICIMA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA

Gospođe/gospodo vijećnici,

dubrovački antifašisti su zgroženi najnovijim političkim manipulacijama Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, koji je svoj šesti mandat počeo stavljanjem na tezgu u svojoj političkoj trgovini i imena zagrebačkog Trga maršala Tita. Za svoju sigurnu vladavinu glavnim hrvatskim gradom, kao ustupak fašistoidnoj desnici, spreman je omogućiti konačno ostvarenje njihove žarke želje – uklanjanje Titovog imena iz imena toga trga. Tako bi uskoro većinom glasova na sjednici trebala odlučiti zagrebačka Gradska skupština. Naime, preimenovanje Trga maršala Tita Milan Bandić je najavio na konferenciji za medije koncem lipnja, hvaleći se pritom, uz ostalo, kako on „zna čitati puls naših ljudi”. Međutim, to njegovo „znanje“ ubrzo su demantirali rezultati velike ankete Tportala u kojoj se među oko 16 tisuća učesnika ankete većina od oko 56 posto izjasnila da taj trg zadrži Titovo ime.

Jasno da je od raspisivanja dugo najavljivanog referenduma „pa neka narod odluči hoće li u imenu trga izbrisati Titovo ime ili ne“, Bandić odustao pritisnut u trgovanju sa zastupnicima HDZ-a i Liste ekstremno desne Brune Esih, koja se udružila s notornim Zlatkom Hasanbegovićem, da bi tako osigurao većinu u Gradskoj skupštini. Dotle je, dakle, stigla demokracija na hrvatski način, zapravo hrvatski politički jad. Dodirnuto je samo dno političke kaljuže. Zar se može drugačije opisati sramota i blamaža da se na pijaci te ljigave političke trgovine cjenka i s imenom Josipa Broza Tita, imenom hrvatske povijesne veličine, među najvećim svjetskim ličnostima 20. stoljeća.

Dok Zagreb i drugi hrvatski gradovi, pod pritiskom klerofašističke desnice licitiraju s Titovim imenom na trgovima i ulicama, mnoge svjetske metropole Istoka i Zapada ponosno ga nose na svojim trgovima i bulevarima.

Svakako da za ovu novu blamažu hrvatske memljive i ljigave politike pred licem Svijeta, nije odgovoran samo politički manipulant Milan Bandić, nego i sam politički vrh Republike Hrvatske, koji ne da nije nikada i ničim zaštitio Titovo kolosalno ime i djelo, nego je svojim (ne)djelima itekako poticao sijanje laži i blaćenje Titova imena i djela. Zato Gradonačelniku Grada Zagreba i Predsjednici Republike, koja je prva počela šutiranjem“ Titove biste iz Predsjedničkih dvora na Pantovčaku, pa predsjedniku Vlade, Sabora i svim drugim njihovim korifejima, za ovu nečasnu rabotu može se samo i s gađenjem reći – SRAMITE SE!

Dubrovački antifašisti su razočarani i zahtijevaju da se konačno zaustavi to opasno desničarsko i klerofašističko orgijanje po slavnoj hrvatskoj antifašističkoj prošlosti i po ličnostima koje su je stvarale.

Da svi građani Lijepe Naše, naročito hrvatska mladost, mogu mirno, dostojanstveno i radno živjeti u Republici Hrvatskoj.

                               UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

 

 

Odgovori